Hem > Ursand > Bert och Ursand (2): Några funderingar

Bert och Ursand (2): Några funderingar

bert_magnusDet var invigning på Ursand igår. Höjdare från regionen som Gert-Inge Andersson, höjdare från Trollhättan som Paul Åkerlund, höjdare från Vänersborg som Gunnar Lidell, höjdare från Vänersborgs förvaltning som Ove thn_politikerThörnkvist och höjdare från Vänersborgs Fotbollsklubb som Bo Tallbo samlades för att höra på Claes Bjerknes, Carl Bjerknes och Bert Karlssons intentioner att förvandla Ursand till en turist- och campingmetropol i Västsverige. Och så jag. Och min vänsterpartikollega, tillika campingexpert, Magnus Bäckström. Vi var också där. Bland alla höjdare.

Det har hänt en hel del sedan arrendeavtalet skrevs mellan Vänersborgs kommun och Dream World Design AB, ett av Berts och Bjerknes bolag, i december 2011. Vad som har hänt, och bestämts, är dock inte helt lätt att få reda på. I kommunens diarier finns det inte särskilt många papper från de möten som har hållits mellan kommunen och Bert/Bjerkne. Rättare sagt, det finns inte någonting. (Se här.) Det är till och med svårt att få reda på vilka från kommunen, politiker som tjänstemän, som har varit med och bestämt. Det är mycket märkligt. Kommunens invånare vet varken vad som beslutats eller vemsom har gjort det.

Vi vet dock att det har gått snabbt. Antagligen alltför snabbt. Både politiker och tjänstemän har vad jag kan förstå tummat på både regler och lagar. Överträdelser av strandskyddet har inte polisanmälts, byggnadsnämnden har inte inväntat svar från Miljö- och Hälsoskyddsnämnden i strandskyddsfrågan, byggen har satts igång innan ursand3byggnadsloven varit klara etc. (Jag tror också att Länsstyrelsen har varit inblandad på något sätt.)

Men.

När Magnus och jag åkte upp till Ursand hade vi våra farhågor kring helt andra saker. Jag har i stort sett tillbringat varenda sommar sedan barnsben på Ursand. Det var på Ursand som jag under legendaren Arne Anderssons distinkta och professionella ledning lärde mig simma i Ursands svala vatten. Vilket för övrigt tog 5 säsonger… Men det var kanske inte att undra på…  När termometern någon enstaka gång kröp upp till 16 grader jublade alla simskolebarnen över det, i det närmaste, tropiskt varma vattnet… Nu hade jag hört, av många vänersborgare, att Bert höll på att förstöra Ursand. Mitt Ursand.

Det var inte riktigt sant…

bert2Det blir enligt min mening bättre än det var tidigare – för både turister och vänersborgare. Fastigheterna, som har varit i stora behov av renoveringar, har rustats upp. (Ursandsstugan blir riktigt fin!) Området har dränerats, vilket borde ha gjorts för många år sen. Visst, det finns några ganska missprydande tält, hopptorn, bassänger etc i plast. Men vad då? Att anordna aktiviteter både för barn och vuxna är väl helt i sin ordning?

När det gäller själva exploateringen, utseendet etc kan jag alltså inte se några ursand4problem. Tvärtom. Äntligen rustas Ursand upp! Och stranden är inte på något sätt ”avstängd” för de badande. Allmänheten har alltså fullständig tillgång till stranden. Det jag tyckte var bra var också att gräsytan ovanför stranden har stängts av för campare.

Mina farhågor besannades alltså inte. Jag känner fortfarande igen Ursand sedan min barndoms dagar, förutom att Arne Andersson inte längre står i vattnet och instruerar frusna simskoleelever.

Så handlar det bara om Ursands strand och camping är väl allt frid och fröjd. Förutom en del ”tveksamheter” i kommunens hantering av frågan. Men jag undrar. Kan en camping löna sig för Bert och Bjerknes? Bert Karlsson och Claes och Carl Bjerkne är ju entreprenörer. De är företagare som vill tjäna pengar.

Och det finns nog inga större pengar i en camping… Affärsidén är säkerligen en helt annan.

bostadTanken är att det ska byggas bostadsrätter i området. Det är nog detta som är grejen. Och det är säkert här som det finns pengar att hämta.

Vill vänersborgarna ha en massa bostadsrätter i Ursandsområdet? Det är nog inte helt säkert. Inte bara för områdets unika karaktär som rekreationsområde, utan också för kommunens kostnader.

Redan nu är det tveksamt vem som ska betala de investeringar som har gjorts i själva campingområdet. Jag vet fortfarande inte vem som står för dessa kostnader. Kommunen? Bert och Bjerkne? Ska arrendeavgiften helt enkelt höjas? Vad har man kommit överens om?

Om det är tveksamt vem som ska stå för kostnaderna på campingen, är det nog ingen tvekan vem som ska stå för kostnaderna kring bostadsbyggandet…

Och kostnader, det har kommunen alltför gott om… Och min bestämda uppfattning, om någon har missat det förut, det är att kommunens pengar i första hand ska gå till de lagstadgade uppgifterna. Till exempel förskola och skola.

papperbordNä, det är många frågetecken som måste rätas ut innan jag ger mitt stöd till det som händer på Ursand. Helt klart. Alla papper måste upp på bordet! Vad är planerna? Vilka överenskommelser har slutits? Hur ser kostnadsbilden ut? Och så vidare.

Och det har, vill jag påpeka, inget som helst att göra med de inblandade företagarna som personer. Bert Karlsson är väl själva typexemplet på en entreprenör, kanske till och med en förebild för det begrepp som i fortsättningen ska prägla hela den svenska skolan. Och far och son Bjerkne verkar ha båda fötterna på jorden. Carl berättade till och med att han har läst min blogg vid flera tillfällen!

Entreprenörer behövs i Vänersborg!

Nä, det är nog i vanlig ordning kommunen som måste lägga papperen på bordet!

Kategorier:Ursand
  1. 24 juli, 2012 kl. 17:16

    Bert har ju redan presenterat planer på bostadsrätter o.s.v. i Ursandsområdet.
    Det finns många likheter mellan Berts visioner för Ursand och de han hade för Götene.
    ”Götene kommun tror att satsningen kommer att innebära ett stort uppsving för kommunen.
    – Det här kommer att betyda otroligt mycket för framtidens arbetsmarknad”
    Detta gällande Berts världsunika satsning i Götene.
    http://www.expressen.se/gt/har-ska-bert-bygga-en-stor-nojes-stad/
    Det bidde inte ens en fingetutt!

    Gilla

  2. KEL
    29 juni, 2012 kl. 10:27

    Hur kan det få gå till så att ibland är man väldigt noga med diarieföring/protokoll och ibland inte? Har inte kommunen några riktlinjer för detta eller följs dom inte och vad blir i så fall konsekvensen av att det? Ett så här stort projekt bör dokumenteras noga – speciellt när ni vet vem ni har att göra med. Inget om om Bert – han är bara en sann entreprenör. Jag som kommuninnevånare vill gärna veta att mina skattepengar hanteras på ett korrekt sätt. – Och snabba affärer skall man akta sig noga för sa en klok man till mig en gång.

    Gilla

  3. Brålandaförälder
    28 juni, 2012 kl. 21:07

    Bra blogg … Jättebra och Jättekul att Ursand fått en uppryckning. Det var den säkert i behov av och det var bra att kommunen ansåg sig ha råd att satsa skattepengar på Ursand. Men som kommuninvånare och boende i kommunens norra utmark som inte besöker Ursand eller har minnen därifrån frågar man sig om detta är den enda bad&camping som kommunen kommer satsa pengar på? Hittills är det tydligen drygt 800.000 kr (enl ttela). Kommunen är jordägare till fler utomhusbad och campingytor som behöver lyftas till godkänd, godtagbar och turistvänlig nivå. Jag har mina minnen från iskalla simlektioner både från Sikhalls Vänervatten och Brålanda utomhusbassäng och vet också att de är i stort behov av nödvändigt underhåll. Kommer Brålanda bad&camping, Sikhall bad&camping, Nordkroken bad, Gaddesanna bad, m.fl också få satsningar med 800.000 kr av BUN för nödvändigt lyft ?
    Nu när spenderbyxorna ändå sitter på … Har någon tjänsteman presenterat för Bjerkne/Karlsson att det finns fler investeringsobjekt ?

    Gilla

  4. Pontus
    28 juni, 2012 kl. 20:23

    Ja, Bert kan ju inte hjälpa att han är entreprenör i Vänersborgs kommun. Jag tror inte att han valde just Ursand på grund av kommunens ”proffsiga” hantering av andra ”projekt”. Kommunen borde ju vara på sin vakt efter alla fadäser. Jag tror inte Bert o co. är värre än andra rika moderater (han har sagt att han är moderat, se youtube). Dessutom jobbar inte Bert på myndighet, jag tycker dock att han borde bli chef på livsmedelsverket istället för de flata jävlarna som huserar där.

    Miljöpartister är inte alla gånger för likabehandling av medborgarna…
    Nedan från DN 2009-07-29 Marianne Samuelsson, landshövding på Gotland och tidigare språkrör för Miljöpartiet.

    Det uppseendeväckande den här gången är hur Samuelsson motiverar sitt beslut att ge Max Hansson, grundare av betalningsföretaget Payex med flera hundra anställda på ön, möjlighet att gå förbi strandskyddsreglerna.

    –Max Hansson är en av våra största företagsägare. Jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av stranden, säger hon på en hemlig inspelning som gjorts när frågan diskuterades i länsstyrelsen.

    PS (Jag drar inga paralleller, bara en notis)

    Gilla

    • Pontus
      28 juni, 2012 kl. 20:30

      Hon är dock inte landshövding längre…hon bidde inte så länge.

      Gilla

  5. Urban K.
    28 juni, 2012 kl. 19:52

    Det är på tiden att Ursand får en ansiktslyftning. Vad hade hänt med området om inte Bjerknes och Bert engagerat sig?
    För övrigt så lärde jag mig att simma efter en termin i Abborren hos Arne Andersson. Vågade inte riskera fler iskalla bad.

    Gilla

  6. Per Kronlid
    28 juni, 2012 kl. 19:08

    Vettig analys och reflektion. Vi får hoppas det blir något riktigt bra, framförallt för alla Vänersborgare. Jag har också några särskilda minnen från Ursand, från min gymnasietid i Vänersborg.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.