Hem > BUN 2012, förskolan > Övertalighet i förskolan?

Övertalighet i förskolan?

fsk2Såg ni rubriken i gårdagens TTELA?

”Sex får dela på dryg miljon för att sluta.”

Det handlade om att sex anställda, i huvudsak barnskötare, hade erbjudits och accepterat en avgångspremie för att sluta sin anställning i Vänersborgs kommun.

Det här tyckte inte bara kommunen var bra, TTELA:s ledarskribent skrev en hel krönika om det. Ledarskribenten (se här) tyckte att hela förfarandet var:

”Ett klart godkänt sätt att tackla övertalighet.”

Och det är det helt säkert. Går det att lösa övertalighet genom ett erbjudande om avgångspremie och som sedan antas helt frivilligt är det ju kanon. Jag menar, att bara få ett ”hej då” och sparken är ju inget alternativ direkt. Och så slipper ju kommunen på detta sätt också att säga upp yngre personal. Eller? Är detta hela sanningen…?

Övertalighet?

Övertalighet på personal? I Vänersborgs förskolor? Det låter underligt. TTELA tar inte alls upp frågan.

Jag skriver ett mail till kommunen – och får svar ganska omgående:

”Hela våren har placeringsassistenterna flaggat för att det inte finns tillräckligt med barn för att fylla lediga platser i höst.
Eftersom våra chefer får sin budget utifrån elev/barnantal har bristen på barn gjort att man måste minska på personalen för att få ihop budget.
Vid våra genomgångar med förskolecheferna inför höstens organisation har vi fått in övertaligheter och vakanser från varje chef.”

childrenFinns det inte tillräckligt med barn? Är det brist på barn? Står förskolorna halvtomma i Vänersborg? Det verkar så.

Men så är det inte.

Några siffror.

Mellan 2008 och 2009 skedde en förtätning inom förskolan till 18,5 barn per 2,85 personal. Förskolan tog emot 124 nya barn utan nyanställning. Det var för några år sedan. Men sedan dess har det bara fortsatt… I den långa verksamhetsberättelsen för 2011 som behandlades i våras stod det:

”Under året har antalet inskrivna barn ökat både i åldern 1-5 år och 6-12 år. Detta har inneburit att personalkostnaden per inskrivet barn inom förskolan och fritidshem har minskat. … Andelen inskrivna barn i kommunala förskolor, fritidshem och enskild pedagogisk omsorg ser ut att fortsätta öka. … För våren 2012 kommer grupperna ytter­ligare att förtätas. … Inför 2012 ökar antalet inskrivna barn ytterligare både inom den kommunala förskolan och enskild pedagogisk om­sorg. Detta innebär att budgeten per barn minskar.”

worriedDen långa verksamhetsberättelsen beskriver också att föräldrarna reagerar på detta:

”Många föräldrar inte kände sig helt trygga när bar­nen var i förskolan, för de kände en oro över stora barngrupper och minskad personaltäthet.

Och i Mål- och Resursplanen för 2013-2015 står det:

”Då antalet inskrivna barn ökat under flera år har detta inneburit ett mindre budgetanslag per barn, vilket leder till lägre personaltäthet.”

Övertalighet på personal i Vänersborgs förskolor?

Nej!

Såg ni rubriken i dagens TTELA?

”Personalen har tröttnat”

hallebergsTTELA berättar om att de anställda på Hallebergs förskola har skrivit ett öppet brev till Barn- och Ungdomsnämnden. Det här brevet skrev jag om den 26 maj(!). (Klicka här!) Då skrev jag så här:

”Personalen beskriver den situation som kommer att råda på förskolan i höst, när ytterligare en småbarnsavdelning stängs och barnen flyttas över till de andra avdelningarna.
“22 st barn 3-5 år. 23 st barn 3-5 år. 16 st barn 1-3 år. På varje avdelning finns det 2,80 personal.”
Personalen på Halleberg skriver att den enda gång som alla 3 i personalen finns på plats i barngruppen samtidigt, är mellan kl 10-12.30. I bästa fall. Ibland händer det att någon måste gå på ett möte. Övrig tid på dagen är man 1-2 personal.
Personalen skriver att det här är inget unikt för Halleberg, det är så här i hela kommunen. De vill att vi politiker ska vara medvetna om:
“att vi personal är ensamma om ansvaret för många barn långa stunder under dagen, t ex under utevistelse 1 personal 19-20 barn.”
Personalen konstaterar att det med de förutsättningar som finns idag är svårt att uppfylla Skolverkets krav.”

Ena dagen skriver TTELA om övertalighet i förskolan, nästa dag om att det finns för lite personal i förskolan. Hur hänger detta ihop?

I svaret jag fick från kommunen stod det:

”våra chefer får sin budget utifrån elev/barnantal”

Det här är nyckeln. Det är inte brist på barn, det är brist på pengar! Det är brist på pengar underskotti de olika förskolorna, därför att pengen per barn är alltför låg! Om inte grupperna fylls (till en absolut maxgräns) i de olika förskolorna, så får inte förskolecheferna tillräckligt med pengar. Och då kan de inte behålla sin personal. Och då uppstår övertalighet…

Med andra ord, det är inte för få barn! Det är för lite pengar!

Övertalighet på grund av ekonomiska skäl alltså!

Och vad gör då kommunen? Passar på att öka personaltätheten genom att låta personal arbeta kvar? Nä, de pengar som finns används till att göra sig av med personal… Inte ska kommunen ha högre personaltäthet här inte…

Kommunen satsar alltså drygt 1 miljon kronor för att göra sig av med personal! Istället för att använda samma pengar i verksamheten, kanske anställa fler. Så att det blir t ex mindre barngrupper.

Något är feltänkt…

Kategorier:BUN 2012, förskolan
  1. 7 juli, 2012 kl. 23:28

    Det här blir jag riktigt oroad över! Är det något jag har fått till mig i nämnden så är det att barngrupperna blir större och större och personalen och föräldrarna känner mer och mer oro över bemanningen som inte ökar per barn. Hur förvånad blir man inte då när man läser i TTELA att man har betalat för att bli av med personal i vår kommun?? Ja jag slutar aldrig att bli förvånad tyvärr…

  2. Roy Andersson
    6 juli, 2012 kl. 08:11

    Ja, något är feltänkt. Men det allra värsta är att i Vänersborgs kommun kan man inte vara ärlig och media avslöjar inget och säger inte ens ifrån. Det viktiga i sammanhanget är att barnantalet ÖKAR men att kommunen inte bara håller takten utan att t. o.m. går ÄNNU snabbare fram med att göra grupperna större och minska antalet som jobbar med allt fler barn. Men hur framställs det? Jo, som du visar så skall allmänheten luras att tro att barnantalet minskar. Under varenda sten man lyfter på i kommunen så ser man liknande dumheter. Politiker från samma partier i grannkommunerna gör inte så.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: