Hem > Budget 2014, BUN 2013 > Facken, budget 2014 och Väne Ryr

Facken, budget 2014 och Väne Ryr

forhandlingBarn- och Ungdomsförvaltningen och personalorganisationerna (facken) har haft MBL. Det enda ärendet på dagordningen var nästa års budget. Eller rättare sagt, det förslag till budgetramar för 2014 som kommunstyrelsen har beslutat. Det vill säga, de budgetramar som mini-alliansen drev igenom tack vare att socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister fegt avstod från att delta i beslutet. (Se ”Det politiska spelet har börjat”.)

Mini-alliansens förslag på budgetramar innebär att Barn- och Ungdomsnämndens ska spara 8 milj kr 2014. Och det förslaget kunde naturligtvis inte LR, Lärarförbundet, Kommunal och Vision ställa sig bakom. I protokollet står det:

”Facken är inte överens med arbetsgivaren om förslaget för budget 2014. … Parterna förklarar sig oeniga.”

Jag undrar om arbetsgivaren, i förhandlingarna bland annat företrädd av förvaltningschef Kent Javette, egentligen är överens med arbetsgivaren… Jag undrar om chefen för förvaltningen är överens med kommunstyrelsen om att BUN ska spara…

Hur som helst. Facken skriver i sin reservation:

”Personalorganisationerna har gång på gång påtalat att mer resurser behövs för att personalen ska kunna utföra sitt viktiga uppdrag. … För att åtminstone säkerställa dagens kvalitet i verksamheterna är det omöjligt att genomföra ett sparbeting – det måste tillföras medel i stället!”

Det är ord och inga visor.

vagvisareRyrJag reagerar emellertid på en sak i personalorganisationernas reservation. De tycks ställa skola mot skola. Och är det så, så har personalorganisationerna hamnat utanför sitt ”kompetensområde”, anser jag. Facken skriver:

”Samtidigt har kommunfullmäktige beslutat att öppna verksamhet i Väne-Ryr till en inledande renoveringskostnad av ca 6 Mkr och därpå ca 5 Mkr om året – men utan att öka budgetramen för Barn- och Ungdomsförvaltningen.”

Det här ryktet att Väne Ryr på något sätt skulle ”sabotera” verksamheterna i andra skolor är ett segt och, skulle jag vilja säga, illasinnat rykte. Det är tråkigt att personalorganisationerna sprider detta. Det är inte rätt mot de föräldrar och elever som bor i Väne Ryr.

Personalorganisationerna blandar äpplen och päron. De här summorna, som de anger i sin reservation, handlar om hela skolbyggnaden i Väne Ryr – i de här kostnaderna ingår också förskola och förskoleklass. Och det är ett annat ”konto” än grundskolans. Men framför allt, renoveringskostnaden är en investering. Per år blir det bara några hundra tusen i kapitaltjänstkostnader (amorteringar och räntor). Vilket kan jämföras med hela nämndens budget på drygt 650 milj kr… Eller arenans årliga kostnad på upp mot 30 milj kr. (Exakt hur mycket BUN får betala per år för Väne Ryrs renovering vet jag inte, men internräntan är nu 2,5%. På 5 Mkr blir det 125.000 kr.)

teacherVisst, sedan kostar det att anställa personal till Väne-Ryr (4,8 tjänster, inkl kök). Men dessa barn skulle ju ha haft pedagoger även om de hade gått någon annanstans i kommunen. Såvida inte grupperna och klasserna i andra förskolor och skolor ska bli större. Men det vänder sig antagligen personalorganisationerna emot.

I sammanhanget ska vi också komma ihåg att öppnandet av Väne Ryr inte bara kostar – BUN sparar också. Just nu betalar BUN 1,7 milj kr på årsbasis för Väne Ryr-elever som går i Trollhättan. Nämnden betalar också 1,3 milj kr för dagbarnvårdarna i Väne Ryr.

Att skylla bristen på pengar i förskolan och grundskolan på Väne Ryr döljer det verkliga förhållandet – att hela budgeten för förskolor och skolor i Vänersborg är alldeles för snålt tilltagen. Å andra sidan, det finns hopp… De partier som beslutade att öppna Väne Ryr är också de partier som gav Barn- och Ungdomsnämnden 16 miljoner kr extra i år. (Undantag: Miljöpartiet.) Varför skulle inte dessa partier fortsätta satsningen på skolorna i Vänersborg?

Inklusive Väne Ryr.

Kategorier:Budget 2014, BUN 2013
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: