Hem > Allmänt Vänersborg, Sikhall > Sikhall – en pärla vid Vänern

Sikhall – en pärla vid Vänern

sikhall6Sikhall, vid Vänern, i Dalsland – en pärla. Här är badvattnet kanske varmast i hela Vänern. De långgrunda stränderna och de sydliga vindarna skapar en vattencirkulation som trycker in ytvattnet mot stranden. Sanden i Sikhall är mjuk och fin. Det finns knappt en enda sten på den sandiga bottnen, som sträcker sig hundratals meter ut i vattnet.

Det finns stugor på Sikhall. Det finns en camping. Det finns en kiosk. Det finns en restaurang. Det finns parkeringar.sikhall7

Sikhall är på många sätt jämförbart med Ursand. Kanske till och med strået vassare. Men det spelar inte så stor roll. Kommunen satsar på Ursand. Kommunen har avsatt 5 miljoner kr varje år i 3 år till investeringar på Ursand. I Sikhall läggs det inte många kronor. Sikhall för en tynande tillvaro.

Sikhall ligger längre från kommunhuset.

Jag var uppe i Sikhall i fredags och tittade mig lite omkring. Sikhall har ju på flera sätt stått i centrum för kommunen i flera år, trots avståndet från kommunhuset. I varje fall för Byggnadsnämnden och Byggnadsförvaltningen. Här har politiker och tjänstemän varit ute och spanat, mätt och registrerat i flera år. För i Sikhall bor Magnus Larsson…

Jag gick runt lite vid själva badet. Det är igenväxt på stora delar av stranden. Om det hade röjts så hade det funnits upp mot 1,5 km sandstrand.

sikhall11Som skattebetalare var jag nyfiken på den mark som kommunen för inte så länge sedan köpte in, se bild. Av någon anledning. Kommunens mark består mest av ett ”träsk”. Marken sköts inte, den röjs inte, den används inte – den bara finns där. Av någon anledning.

Jag noterade att det inte finns några toaletter vid badet. Det sades mig att det ställs ut några ”baja-major” på somrarna. Som både luktar och drar till sig flugor. Tråkigt, särskilt som restaurangen ligger i vindriktningen.

Jag sätter mig något konfunderad i bilen, varför satsar kommunen inte mer på badplatsen i Sikhall? Denna pärla.

sikhall10Jag åkte någon kilometer till Sikhalls gamla magasin. Härifrån gick havreexporten till hästarna i England i slutet av 1800-talet. Det var en blomstrande tid. Det fanns tydligen också ett tegelbruk i området.

Vid magasinet ligger Vänersborgs Segelsällskaps klubbstuga, eller rättare sagt, en av dem. Här går bryggorna ut i vattnet. Här har kommunen också renoverat en stenpir. Det sägs att det ska läggas ut fler flytbryggor här. Fast jag vet inte om det är Segelsällskapet eller kommunen som betalar. Det är väl kommunen antar jag. Jag hoppas att de inte påverkar sikhall12vattencirkulationen i badviken, så att det slammar igen. Men det har säkert kommunen redan kollat. Precis som de säkert har kollat att grannarna tycker att det är ok med nya bryggor.

Även vid magasinet äger kommunen mark, en liten landtunga mellan Segelsällskapets fastighet och privat mark. Den här marken fick kommunen som gåva av Magnus Larsson om jag inte minns fel. Men kommunen ville inte ha den gratis, så den betalade lite drygt en miljon för den. Av någon anledning. Så tror jag att det var. Om jag minns rätt så ville kommunen också ha just denna mark för att säkra allmänhetens intresse, så att det blev tillgängligt på området. Fast jag ser inte riktigt vad allmänheten ska göra just i detta område av Sikhall.

sikhall8Men det gör kommunen. För det är nog mycket allmänhet just här. Kanske mer än vid badplatsen. För annars skulle ju inte kommunen ha uppfört en ny fin toalettbyggnad på platsen. Att den ligger alldeles bredvid Segelsällskapets fastighet är nog en slump i sammanhanget.

Den lilla vägen på kommunens mark är full av hålor, vilket för övrigt hela vägen till Sikhall är. Det sliter på fordonen. Det är ju en del tung trafik på vägen också.

Vid magasinet snöröjdes inte vägen i vinter. Kanske räckte inte kommunens pengar till?

sikhall3bSvänger man till höger vid magasinet, så kommer man till ”Politikerhyllan”. Det är här som Byggnadsnämndens och Byggnadsförvaltningens kamp med Magnus Larsson utspelade sig under drygt 7 år. En kamp som för övrigt Magnus Larsson alldeles nyligen gick segrande ur.

Politikerhyllan har blivit lite av ett utflyktsmål. Den har blivit, rätt eller orätt, en symbol för den ”lille mannens” kamp mot myndigheterna. Och allt började för att Magnus Larsson lade ett högre bud på fastigheten än en politiker i området. Sägs det. I varje fall har denne politiker fått ge namn åt stället.

Efter rundturen i Sikhall var det dags att ge sig av hemåt igen. Jag kunde inte låta bli att fundera över kommunens prioriteringar. Det känns som om kommunens satsningar är lite ”snedfördelade”. Massor av pengar till Ursand, och minimalt till Sikhall. (Kan det ha något att göra med Bert?) Men det känns också som om kommunens satsningar i Sikhall har varit lite ”snedfördelade”. Pengarna har gått till ogenomtänkta markinköp och till området vid Sikhalls magasin, istället för dit där pengarna behövs bättre, Sikhalls badplats.

Och vägen dit.

 1. Göran Hugosson
  14 juli, 2019 kl. 17:23

  Det är tänkbara nedskrivna ord.
  Vi är från Alingsås och åker ofta hit för den vackra och fina badstrand med bra parkering och lummiga strand.

 2. Rune Lanestrand
  12 april, 2013 kl. 16:34

  Större politiska skojare än centerpartisten Bo Carlsson och socialdemokraten Lars Ljunggren får man leta efter. Det skulle i så fall vara arenaskojaren S Anders Larsson (s)

 3. Roy Andersson
  10 april, 2013 kl. 10:23

  Trotts allt det som inte varit som det borde under alla år så är det allra viktigaste att ,MED DE FÖRUTSÄTTNINGAR SOM GÄLLER IDAG, se till att göra Sikhall till vad det förtjänar och ta vara på de turisinkomster och de arbetstillfällen som går att skapa. Planerna på många nya båtplatser är utmärkt. Men det finns redan idag förslag vid Magasinet och Magnus Larsson har visioner för sin mark. Kommunens uppgift är att att ordna till området vid badplatsen, flytta landsvägen, dra fram vatten, avlopp, fiber och – bedrövligt att behöva påpeka det – sluta eftersätta sina områden utanför centralorten.

  Kommunen har också en annan uppgift: Se till att få bort alla svartbyggen längs med Vänern, från Ursand till Mellerudsgränsen. Det är hela byggnader och utbyggen åt alla håll. Det mesta är äldre än tio år, men strandskyddslagen kom 1975 och gäller UTAN preskriptionstid. Inga dispenser, inga bygglov i efterskott riv skiten bara, börja gärna med de hus som ägs av kommunens höga tjänstemän, politiker (och numera eventuellt deras barn) och höga tjänstemän på Länsstyrelsen. När vanliga medborgare svartbygger så är det som att svära i kyrkan, men när dessa har gjort det så är det som om prästen själv svurit i sin kyrka.

 4. Magnus Larsson
  10 april, 2013 kl. 00:34

  Lokalpolitikern hamnade inte på mäklarlistan av en slump! Han var hos mäklaren första dagen annonsen kom ut och ville köpa fastigheten för begärt pris. Efter att han förlorat i budgivningen är han själv delaktig i förköpen, där S och framförallt C försökte ta inte bara mitt hus och hem, utan också all min jord och skog i Sikhall. Även sommarstuga 123 skulle förköpas. Du Marianne Karlsson C har ju själv röstat för förköpen. Hur hade du röstat om din centerpartistiska lokalpolitiker köpt Sikhall? Jag varken delar eller uppskattar din centerpolitik. Magnus Larsson

 5. Marianne Karlsson (C)
  9 april, 2013 kl. 21:26

  Om det ska vara nåt så när rätt så lade lokalpolitikern aldrig något bud på Sikhall. I övrigt intressant läsning.

 6. Per Sjödahl.
  8 april, 2013 kl. 18:31

  Man kan också göra jämförelser med hur utvecklingen har varit vad gäller badplatserna Gardesanna och Nordkroken. Dom har sett bättre dagar,inte minst när Vargön inte tillhörde Vänersborg. Alla politiska partier även V var för 5 milj. till Ursand. Sen kan man nog inte med rätta påstå att varken Magnus Larsson eller byggnadsnämnden gick segrande ur den striden,enligt min mening.

 7. 7 april, 2013 kl. 21:53

  det är det jag säger ,, kommun skall inte äga sådant dom inte sköter . sälj ursand området med detaljplan som camping och rekreations område

 8. Roy Andersson
  7 april, 2013 kl. 19:53

  Det du tar upp är sant och riktigt. Och det utgör tio % av dumheterna, ungefär. Grundförutsättningarna i Sikhall är otroligt fina och om först Brålanda Kommun och därefter Vänersborgs kommun gjort vad dom borde så hade idag till exempel det varit en strandpromenad mellan badplatsen och magasinet och landsvägen hade flyttats till att gå bakom kiosken/restaurangen så att inte badande behövt gå tvärs över vägen för att komma dit. Förr eller senare (troligen senare) kommer grundförutsättningarna att utnyttjas, men det rör sig om 40-50 förlorade år med missade sommarjobb, missade turisminkomster.
  När samtidigt både Sikhalls gård och kiosken var till salu så vädjade både jag och andra till kommunen att passa på och ta ett helhetsgrepp över Sikhall. Intresset var noll. När kommunen först har avstått detta så finns det tå privata ägare som vill göra något positivt. Då motarbetas dom. Du nämner seglarna. Dom har funnits där sedan 1950-talet och ännu inte gjort ett enda dugg som varit positivt för vare sig Sikhall eller de unga i Gestad.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: