Hem > Arena Vänersborg, BUN 2013, IFK > Uthyrningen av arenan

Uthyrningen av arenan

superloppisDet var ”Superloppis” på arenan i helgen. Arrangerat av Vänersborgs Fotbollsklubb. Jag var där – som köpare alltså. Det blev inte så mycket köpt får jag erkänna, ett antal begagnade Knasen bara.

Det var en massa folk på plats. Fler än under en bandymatch. Det var trångt mellan stånden och det blev ett visst ”knöande”. Det var det också på bilarna utanför. I högtalarna upplystes om att flera bilar var felparkerade. Tror jag. Det var inte så lätt att höra. Akustiken är inte den bästa i arenan. Något som dock inte hindrar många att tro och hoppas på att melodifestivalen ska ordna en deltävling här.

Det blir en hel del arrangemang i arenan när isen är borta och temperaturen blir uthärdlig. Förra helgen var det dans och ”superbingo” och nästa blir det Bo-Mässa. Det drar in lite välbehövliga slantar till kommunkassan.

VFK betalade typ fyrtiotusen gånger mer för arenan under dessa två dagar än vad IFK gjorde för hela bandy-VM… (Om nu IFK hade betalat 1 kr istället för 0 kr. En gardering för de matematikbevandrade läsarna…) Det täcker inte på långa vägar kommunensfreezing kostnader, som är ungefär 80.000 kr per dag för arenan. Men nu står ju arenan där den står… Men visst undrar man om den inte hade dragit in mer pengar om det aldrig hade varit is och kallt.

Det är fortfarande en hel del strul kring uthyrningen av arenan under bandy-VM. Barn- och Ungdomsnämnden (=BUN) fick ju löfte om att kommunstyrelsen skulle betala hyreskostnaderna under VM. Följaktligen skickade BUN en faktura till kommunstyrelsen på 360.000 kr. Den vägrade dock Gunnar Lidell (M) att betala. Lidell tyckte nog att fakturan var lite väl saftig. Kanske ”kryddad” också? Fakturan skickades tillbaka och nu ligger fakturan obetald hos Arena-Fritid. Det betyder att BUN har fått stå för kostnaderna…

Det tycks också vara en del strul kring den framtida uthyrningen av arenan. I varje fall när det gäller loger och kontorsytor. När det gäller café- och restaurangverksamheten är det ju löst. Det skrev ttela om förra veckan:

restaurangskylt”Uppdraget att sköta restaurang och café har handlats upp och det blev Kanalhotellet i Vänersborg AB (Quality) som tog hem det nya avtalet.”

IFK Vänersborg har ju tidigare haft hand om café- och restaurangverksamheten i arenan. Det tycks dock som om verksamheten inte har gett IFK de inkomster som klubben hade hoppats, bland annat därför att antalet arrangemang i arenan blev färre än vad IFK hade trott. I varje fall så länge isen låg på betongpisten. Det torde vara svårt för IFK att kräva att isen tas bort så att fler tillställningar kan arrangeras i arenan… IFK lämnade följaktligen inget anbud. Nu ska IFK satsa på kärnverksamheten istället. Det torde vara bandyn.

Det var bara ett företag från Trollhättan som hade lagt anbud på café- och restaurangverksamheten förutom Kanalhotellet. Trots att hyran bara är 150.000 kr per år. Arenan är tydligen inte så attraktiv. När det är is och kallt och bara ett fåtal arrangemang.

Kommunen och IFK Vänersborg har haft ett möte om uthyrningen av logerna och kontorslokalerna. Men parterna kom tydligen inte överens. Kanske är det för att kommunen vill att IFK ska betala högre hyror än tidigare och IFK motsätter sig detta?

avtalslostIFK Vänersborg har alltså fortfarande inte skrivit kontrakt på logerna och kontorslokalerna i arenan. Det föreligger med andra ord att slags avtalslöst tillstånd just nu. Det handlar den här gången dock inte om att IFK istället ska ägna sig åt kärnverksamheten.

Eller?

”Bollen ligger hos kommunen.”

Det säger IFK:s klubbchef, Roland Olin, till TTELA. Det bådar inte gott. Kommunen är ju inte direkt känd för att ha bra bollsinne (det har gjorts många självmål i samband med arenan), även om Arena-Fritids chef Peter Nilson visade prov på det under sin aktiva tid som bandyspelare.

Undrar hur länge IFK kan ha kvar lokalerna utan hyresavtal? Och ska inte logerna ut på anbud?

Även frågan om biljettsystemet var uppe på mötet mellan kommunen och IFK. IFK ville diskutera också detta med kommunen. IFK vill nämligen att kommunen ska betala systemet. 455.627 kr. Det vill inte kommunen…

arenanPå måndag har Barn- och Ungdomsnämnden sammanträde. Då ska punkten ”Hyressättning för evenemang vid Arena Vänersborg som kräver is utanför ordinarie säsong” behandlas. Bakgrunden är att:

”…den tid som Arena Vänersborg kan hyras med is, kortas med tre veckor.”

Isen i arenan ska inte spolas upp förrän den 31 augusti. Det är för att Arena-Fritid ska spara pengar. Därför ska BUN fatta ett beslut om vad det ska kosta om IFK Vänersborg, eller någon annan klubb, vill hyra arenan med is fastän isen inte är uppspolad.

Det ska kosta, enligt förslaget, 200.000 kr i veckan.

Med tanke på att arenan kostar Vänersborg skattebetalare 80.000 kr om dagen, så får väl denna hyra betraktas som ganska låg i sammanhanget… Det även med tanke på att kommunstyrelsen krävs på 360.000 kr för bandy-VM. Under ordinarie issäsong.

.

PS. Kul kommentar på dagens TTELA-artikel om besparingarna i BUN.

ttelakomm

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: