Sikhall 1:6

Detta är Sikhall 1:6.

sikhall1

För 7,5 år sedan bjöds Sikhall 1:6 ut till försäljning. Det fanns flera intressenter. Däribland en ledande centerpartistisk politiker. En annan man från bygden, Magnus Larsson, lade dock det högsta budet och köpte fastigheten.

Då började problemen för Magnus.

Det började med att den dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Lars-Göran Ljunggren (S), föreslog att kommunen skulle utnyttja sin förköpsrätt. Det var den 2 november 2005.

sikhall3Redan i detta tidiga skede så spred sig en märkligt unken doft kring ärendet. Lars-Göran Ljunggren lägger sig i ett ärende, som handlar om en tomt på landsbygden i Sikhall. Av någon anledning. Varför? Varför var detta så intressant? Kunde det bero på att den ledande centerpartistiske politikern, som lade bud på fastigheten, råkade vara Ljunggrens ”regeringskollega” och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, Bo Carlsson (C)? Det kan ju naturligtvis vara ett sammanträffande, en sådan där ödets nyck som faktiskt händer ibland. Fast… Om man tänker så här – om Bo Sikhall_maklarlistanCarlsson hade fått köpa fastigheten, hade Ljunggren då yrkat att kommunen skulle ha utnyttjat sin förköpsrätt…?

Knappast.

Problemen fortsatte för Magnus. Det blev flera förköpsärenden. Det blev problem med godkännande av avloppsanläggningen. Magnus förtalades och det spreds en massa illvilliga rykten. Det var tufft för Magnus. Den ”lille mannen” mot den mäktiga kommunala byråkratin… Men lokalbefolkningen stödde Magnus.

Sedan började strulet med bygglov för skärmtak och fönsterutformningar…

Redan år 2010 uppmärksammades skärmtak och fönsterutformningarna av TV4 Nyheterna Väst. (Se inslaget här.) Byggnadsnämndens dåvarande ordförande, Dan Nyberg (S), uttryckte sig väldigt kategoriskt:

”…dom här olovliga bygganden som han har gjort där ute…”

sikhall5Det var inte den minsta tvekan. Skärmtak och fönsterutformningar var olagliga!

Magnus hotades med 300.000 kr i vite (”böter”) och ytterligare 100.000 kr i månaden, om han fortsatte med byggverksamheten. Plus att han skulle få riva skärmtaket…

Jo jo.

Det finns hur mycket som helst att skriva om alla turer kring Sikhall 1:6. Den skulle kunna bli många bloggar, och kanske blir det några så småningom. Det skulle också kunna bli, och borde bli, många artiklar i lokalpressen. Men som ni kanske har märkt, på TTELA är det tyst. Det skrivs inget om Magnus Larsson. Tystnaden är märklig. Ryktena säger att journalisterna har fått order ”uppifrån” att inte skriva om ”Affären Sikhall”.

victory3Varför skriva om detta nu då? Jo, ärendena kring skärmtak och fönsterutformningar har behandlats juridiskt, överklagats och behandlats igen. Den 21 mars 2013 tog ärendet slut.

Magnus Larsson vann striden. Äntligen! Efter 7,5 år!

Det borde TTELA skriva om…

Det 24 augusti 2012 beslutade Länsstyrelsen att den:

”upphäver nämndens beslut i de delar som rör skärmtaket och fönstersättningen på norra fasaden.”sikhall2

Magnus Larsson fick rätt i 2 av 3 tvisteärenden. Han överklagade det tredje, nämligen Länsstyrelsens beslut att fönstersättningen på östra fasaden hade placerats i strid med givet bygglov.

Nu har Mark- och miljödomstolen gett Magnus Larsson rätt även i detta!

Magnus Larsson har fått rätt på alla punkter.

Skärmtaket kräver varken bygglov eller strandskyddsdispens och alla fönster uppfyller lagens krav.

Striden är slut. Magnus Larsson har vunnit.

Epilog.

Sikhall_MagnusI sin tacksamhet över att alla år av kamp äntligen är över och avgjord, så har Byggnadsnämndens ordförande Peter Göthblad (FP) skickat ett brev till Magnus Larsson. Magnus krävs på en ”tillsynsavgift” på 8.797 kr. För en tillsyn på saker som det inte krävdes bygglov för…

Det händer mycket i den här kommunen, på de olika förvaltningarna, på de olika enheterna, i de olika nämnderna. Många gånger skulle man bara vilja säga:

Lägg av! Ni ska faktiskt serva och hjälpa kommunens invånare!

.

PS. Den här bloggen är en utökad version av den debattartikel signerad Rininsland, Bucci och mig som publicerades i Vänersborgaren idag.

 1. Marianne Karlsson (C)
  17 april, 2013 kl. 21:41

  Att visa intresse. Är det detsamma som att lägga bud?

 2. Magnus Larsson
  11 april, 2013 kl. 22:57

  James Bucci var först att be tusen gånger om ursäkt för sitt felaktiga beslut i fullmäktige. De hade blivit förda bakom ljuset. James gjorde sedan en diarieförd skrivelse. Starkt gjort! V med Bucci i spetsen är mer mån om Sikhall och dess framtid och utveckling än C. Själv kan jag inte göra annat än be allmänheten om ursäkt för att jag inte har kommit längre med utvecklingen i Sikhall. Men tyvärr går det inte att utveckla Sikhall tillsammans med Sveriges sämsta byggnadsnämd. Det tog ju 7,5 år att byta ut ett hus mot ett ersättningshus.

 3. Göran Johansson
  11 april, 2013 kl. 21:23

  Mycket intressant, men hur har då V i Vänersborg agerat från 2005 tills nu i fullmäktig nämnder och kommunalstyrelsen, snart val även hos oss i Gestad.
  Guran J

 4. Gunnar Johansson
  11 april, 2013 kl. 21:16

  Det är bara att gratulera Magnus Larsson att han vann striden efter så många år.
  Det är ju bara småsaker som byggnadsnämnden har hängt upp sig på, som kostat mycket tid
  och pengar. Det gäller för Magnus och kommun
  Magnus har även snyggat till hela området där den gamla gården låg.

 5. Roy Andersson
  11 april, 2013 kl. 05:59

  Hur motiverade känner sig Magnus Larsson, andra företagare och övriga , som har tankar om att göra något bra för gestadbyggden? Om dom inte räknar med stöd av sin kommun är en sak, men kan dom lita på att inte bli direkt motarbetade? Och det är ett stort antal människor från kommunens sida som är inblandade. Dom får alla svaraför vad dom gjort eller inte gjort och inte skylla ifrån sig.

 6. Bertil Gustafsson
  10 april, 2013 kl. 23:05

  Bra att du skriver om detta Stefan. Fy skäms för sådant förmynderi.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: