Hem > Budget 2014, BUN 2013 > Några tankar inför måndagens BUN

Några tankar inför måndagens BUN

smile2Tiden går fort när man har kul. Det är redan dags för ett nytt sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden.

På måndag, den 15 april kl 13.15.

Ärendelistan är faktiskt ganska kort denna gång. Vilket är ovanligt. Dock, en mycket, mycket viktig fråga – Budget 2014.

Kommunstyrelsen har ju fastställt de budgetramar som gäller 2014 för de olika nämnderna. Det efter att socialdemokrater, centerpartister och miljöpartister avstod från att delta i beslutet. (Se ”Det politiska spelet har börjat”.) Mini-alliansens förslag blev således kommunstyrelsens beslut. Det innebär att Barn- och Ungdomsnämnden ska spara 8,252 milj kr 2014.

Just det, besparingar på 8,252 miljoner kr!

Barn- och Ungdomsförvaltningen har arbetat fram och gett förslag på besparingar. De ska behandlas på nämndens sammanträde.

Besparingsförslagen redovisas i handlingarna under rubriken ”Verksamhetsförändringar och konsekvenser”. Här följer några av verksamhetsförändringarna och konsekvenserna:

”Grundskola/Förskoleklass/Fritidshem/Grundsärskola
Utökad undervisningstid (för lärarna)
Lägre personaltäthet per elev
(ca 10 heltidstjänster; min anm)

Förskola
Lägre personaltäthet per barn
(ca 5,5 heltidstjänster; min anm)

Arena och Fritid
Ytterligare färre isveckor
Lägre gradantal på konstgräset
Färre antal anläggningar (ta bort anläggningar)
Lägre personaltäthet
(ca 1,5 heltidstjänst; min anm)

Musik och Ungdom
Mindre öppethållande ungdomshuset
Lägre personaltäthet
(ca 0,5 heltidstjänst; min anm)

naven_bordetDe här besparingarna är vad mini-alliansens, dvs Moderaternas, Folkpartiets och Kristdemokraternas, budgetförslag leder till.

Det är inte mycket att kommentera egentligen. Det är totalt oacceptabelt! Vänsterpartiet kommer att rösta mot.

Men jag kan ändå inte låta bli att undra, hur tänker de borgerliga partierna? Hur tänker de när de vill att barnen och ungdomarna ska drabbas av nedskärningar – när pengar strömmar ut till bandy-VM, IFK Vänersborg, arenan, Resecentrum, hamnen i Vargön osv? Hur tänker de när grundskolan får 16 milj kr 2013 (vilket mini-alliansen i och för sig var emot), för att sedan, till stor del, ta tillbaka pengarna året därpå? Har de ingen känsla för skolornas behov av kontinuitet och planering?

bjorklundLyssnar de borgerliga partierna inte ens på sina företrädare i riksdag och regering?

Hallå Kerstin Andersson i Folkpartiet! Har du hört vad din partiledare och utbildningsminister Jan Björklund har sagt om skolan? Hallå Lena Eckerbom Wendel, Lisbeth Brodin och Jeanette Dahlbom i moderaterna! Har ni hört vad er skolpolitiske talesperson Tomas Tobé och er finansminister Anders Borg har sagt om skolan? Hallå Orvar Carlsson i Kristdemokraterna! Har du hört vad din partiledare Göran Hägglund har sagt om …? Förresten… Säger Hägglund något överhuvudtaget…?

Förra sammanträdet, för en månad sedan, diskuterade nämnden diverse mål för sin verksamhet. Målen och de förväntade resultaten ingår i den så kallade Mål- och Resursplanen som BUN ska besluta om på måndag, i samband med budgetbeslutet. Det är liksom ett och samma paket. I diskussionen var mini-alliansen på alerten och kom med det ena förslaget bättre än det andra. Några exempel på vad nämnden kom överens om:

För grundskolan:

 • ”Det genomsnittliga meritvärdet i åk 9 ska förbättras.
 • Resultaten på de nationella proven ska förbättras.
 • Alla elever uppnår minst godkänt i grundskolans samtliga ämnen.
 • Andelen behöriga lärare ska öka.”

crying_girlFör förskolan:

 • ”Barn och ungdomars trivsel, trygghet och arbetsro ska öka.” (gäller grundskolan också)

För Arena och Fritid:

 • ”Det ska finnas fler ytor för spontanaktiviteter.”

För Musik och Ungdom:

 • ”Flera evenemang och kulturaktiviteter för barn och ungdomar arrangeras.
 • Den frivilliga musikskolan erbjuder minst 90% av de sökande deras förstahandsval inom ett år.
 • Fler musikaktiviteter och större utbud för eleverna.”

Hur mini-alliansens ledamöter får det här att gå ihop med sitt budgetförslag övergår väl de flestas förstånd. Helt obegripligt. Det går inte ihop. Så enkelt är det.

Hur tänker de borgerliga partierna egentligen?

pinoccio2Bör det styrande gänget från mini-alliansen åtminstone inte vara ärliga och faktiskt tala om att besparingarna kommer att leda till en massa försämringar istället? Kan man inte kräva en viss ärlighet av politiker?

Vänsterpartiet säger nej till besparingar. Vi vill istället satsa på verksamheterna. Hur mycket och exakt vilka är fortfarande inte bestämt. Vi diskuterar inom partiet. (Och jag får ju inte svar på mina frågor om vad olika saker kostar förrän på måndag, se här.) Men det är väl inte helt uteslutet att Vänsterpartiet vill se en fortsatt satsning på grundskolan… Och, kanske ännu viktigare, en ordentlig satsning på förskolan! Personaltätheten är alldeles för låg!

Pengar?

Vänsterpartiet är beredda att finansiera skola, vård och omsorg genom att ta resultatutjämningsreserverna i anspråk. (Se här och här.) Vi är heller inte helt främmande för att ta till en mindre skattehöjning om det krävs.

Kommunens verksamheter är viktigare än ett stort överskott i resultatet!

axlarDet är Socialdemokraterna och Centerpartiet som avgör om det ska sparas eller inte. De lade som bekant ner sina röster i kommunstyrelsen. Vi får se på måndag om de fortsätter att fega och undviker att ta ställning eller om de tar sitt förnuft till fånga. Om de låter mini-alliansens besparingsförslag få majoritet, så faller ett tungt ansvar på deras axlar. Om inte annat så saboterar de skolornas planering inför höstterminen. För även om skolorna skulle få pengar i ett senare skede, så är det nu som organisationen bestäms. Det är nu som pengarna behövs. Det är nu som rektorerna måste få veta om de får pengar – för att kunna skapa en så bra organisation som möjligt och utnyttja pengarna på ett riktigt och effektivt sätt.

Kategorier:Budget 2014, BUN 2013
 1. Monica Lange Gunnarsson
  12 april, 2013 kl. 10:42

  Visst är det bra att det snart är val men finns det något att välja bland?

 2. Pontus
  11 april, 2013 kl. 21:38

  tragikomik

 3. Roy Andersson
  11 april, 2013 kl. 21:13

  Bra att det snart är val.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: