Hem > BUN 2013 > Rapport från BUN 13 maj

Rapport från BUN 13 maj

lugntDagens sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden avlöpte lugnt och stilla. Nämnden behandlade planenligt några frågor kring huvudmannaskapet för skolan. Det var ”Ramtimplan – fördelning av undervisningstid mellan årskurser”, ”Inrättande av förstelärartjänster”, ”Riktlinjer för skolpliktsbevakning” och ”Plan för systematiskt kvalitetsarbete”. Ramtimplanen blev dock omvandlad till ett informationsärende, eftersom det visade sig att denna fråga var delegerad till förvaltningen, och således ingen politisk fråga. Fast det undrar jag så här i efterhand om det är ok. Är det inte politikerna som är och blir ansvariga om tjänstemännen tex beslutar något som inte är förenligt med Skollagen?

Politisk fråga eller inte. Det hindrade naturligtvis inte att jag framförde mina synpunkter. Vilket jag också gjorde i de andra skolhuvudmannaskapsfrågorna. (Se mina tidigare bloggar.) Och förvaltningen lyssnade, förklarade och skulle korrigera, kontrollräkna och ändra om det behövdes. Det blev ingen större diskussion.

När det gäller det systematiska kvalitetsarbetet så sa nämndens ordförande Lena Eckerbom Wendel (M):

”Kommunen har en förbättringspotential när det gäller systematiskt kvalitetsarbete. Men det här är en bra början.”

Det kan jag hålla med om.

horseNämnden behandlade också en motion om ridvägar som lämnats av Sverigedemokraterna(!). Fast det var egentligen en motion som hörde mer till Samhällsbyggnadsnämnden än till BUN.

”BUN lämnar frågan till Samhällsbyggnadsnämnden”

som en av tjänstemännen sa.

inga_pengar2Och Samhällsbyggnadsnämnden har inga pengar till ridvägar. Så det blev ett negativt besked på motionen, från BUN också. Vi kan ju inte bestämma att Samhällsbyggnadsnämnden ska bygga ridvägar…

Det är dock lite konstigt. Det har talats mycket om att Vänersborg ska bli en hästkommun, efter att Dan Nyberg (S) lade en motion om detta för några år sedan, en motion som faktiskt följts av flera andra motioner och skrivelser. Ändå satsas det så lite på ridvägar kring Brätte. Vilket det nog borde göras nu när det har byggts ett nytt ridhus där. Hästarna kan ju inte bara stå i ridhuset, de måste ju ut också. Det är precis som om kommunen inte skulle ha råd att sätta upp mål när den har anlagt en fotbollsplan. Eller inte spola upp is, efter att ha byggt en bandyhall… (Fast det sista var en dum liknelse… Det hade ju varit perfekt med konstgräs istället för is…)

depressedOch så till kvällens mest deprimerande ärende – renoveringen av Väne Ryrs skola. Som alltså ska kosta 7 miljoner kr. Det är deprimerande. (Se här.) Första gången nämnden fick en kostnadsberäkning för renoveringen, så uppgick summan till 1,2 milj kr.

Det känns oerhört tråkigt att ett beslut fattas på vissa premisser och kostnadsberäkningar, och sedan när beslutet ska verkställas, visar det sig att det inte bara blir dubbelt så dyrt, utan kanske tre eller fyra gånger så dyrt. Det får inte vara så! Det måste kunna gå att bedöma och beräkna bättre. Politikerna måste få bättre underlag för sina beslut.

Idag fick vi t ex reda på att det är väggar som buktar ut på grund av takkonstruktionen, så att nya bärande balkar ska till. Och att byggföretagen lägger på en säkerhetsmarginal i händelse av att nya fel hittas… Men om det inte hittas några nya fel då? Ja, då hamnar ”säkerhetsmarginalspengarna” i fickan som ren vinst! Undrar hur mycket pengar detta handlar om…?

Dessutom ville Samhällsbyggnadsförvaltningen att Barn och Ungdom ska erlägga det bokförda restvärdet som engångsbelopp avseende verksamhetsanpassning på 7 milj kr om BUN frånträder lokalerna! Det är som att BUN måste köpa byggnaden, om verksamheten upphör.

protestNu har kommunfullmäktige fattat ett beslut om att öppna Väne Ryr. Och så ska det bli! Punkt! BUN får ”krypa till korset” och betala. Alla 7 miljoner. Dock under vissa protester. Storoppositionen (S, V, MP, C och VFP) lämnade följande protokollsanteckning:

”Vi ser det som märkligt att en ny princip har införts om att verksamheten ska erlägga det bokförda restvärdet som engångsbelopp om BUN frånträder lokalerna.”

För övrigt anser jag att kommunen måste se över sina upphandlingsrutiner. Något är galet.

Delårsrapporten behandlades också. Den ekonomiska prognosen för nämnden är ett underskott på 2 milj kr för 2013. Det är egentligen småpengar i sammanhanget. Dock är det tråkigt att underskottet inte beror på att det har anställts några speciallärare för mycket. Eller kuratorer. Eller elevassistenter. Nä, underskottet beror till största delen på en viss, ”cool” (skulle vissa säga, ”kall” andra) byggnad…

Barn- och Ungdomsnämnden beslutade också att köpa in surfplattor till de förtroendevalda. Nu ska det bli slut på utskick i pappersform!

Kategorier:BUN 2013
  1. 14 maj, 2013 kl. 12:34

    Renovera för 7 miljoner? Vad kan det kosta att bygga nytt. Kan man använda delar av lokalerna finns det andra lokaler som lämpar sig? Att gå från 1,2-7 VEM ggör den affären privat. Tänk på Henån ;)

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.