Hem > Allmänt Vänersborg, Arena Vänersborg > Kommunens loge i arenan…

Kommunens loge i arenan…

logeVänersborgs kommun disponerar en loge i Arena Vänersborg med plats för 8 personer. Det är nog inte så många som vet om det, eftersom ganska få har fått förmånen att vistas i den. Å andra sidan är det några få som har suttit där ganska ofta…

Kommunens intentioner var från början att reglera användningen av logen på ett tydligt och klart sätt. Och det gjordes. Den 4 november 2009 antog kommunstyrelsen regler för användningen. I reglerna står det:

”Avsikten med logen är att den ska användas för extern och intern representation.”

Om det på något sätt uppstår krockar mellan dessa båda syften, den externa och interna representationen, så är det kommunstyrelsens ordförande, dvs Gunnar Lidell (M), som avgör vilket behov som väger tyngst. Det är för övrigt samme Gunnar Lidell som vid beslutet i kommunstyrelsen 2009 begärde att hela frågan skulle återremitteras. Men då var han heller inte ordförande i kommunstyrelsen, ”bara” 1:e vice.

I reglerna framgår det att:

”logen inte kan användas som trivselåtgärd för en förtroendevald/tjänsteman och dennes vänner.”

bokningDet är ord och inga visor.

”ett tydligt tjänsteintresse ska alltid föreligga vid en bokning.”

Och den som avgör om det föreligger ”ett tydligt tjänsteintresse” är en förvaltningschef.

”Endast förvaltningschef kan lämna förslag om intern representation i kommunens loge i Arena Vänersborg.”

Undrar om kommundirektören räknas som förvaltningschef? Eller näringslivschefen? Eller…?

Det är naturligtvis viktigt att kommunens loge används på det sätt som det är tänkt, dvs i enlighet med regelverket. Frågan är naturligtvis vem som kontrollerar detta och hur det ska, och kan, kontrolleras. Alla måste ju vara förvissade om att logen används till representation och inte som ”trivselåtgärd”?

De av kommunstyrelsen antagna reglerna anger två sätt.

”En marknadsföringsplan för respektive säsongs evenemang ska tas fram som ett underlag för logens säsongsutnyttjande. Marknadsföringsplanen ska beslutas av kommunstyrelsens arbetsutskott.”

Kommunstyrelsens arbetsutskott har fått en slags kontrollfunktion. En sådan här marknadsföringsplan har, mig veterligt, dock inte tagits fram och beslutats…

Det andra sättet är att:

”I samband med bokningen ska därför alltid ändamålet samt namnen på deltagare anges.”

En lista med deltagare och syftet med representationen ska upprättas, en lista som är offentlig så att vem som helst kan kontrollera användningen av logen.nyfiken2

Jag ville gärna veta vilka personer som har fått den stora äran att bli inbjudna till logen. Ja, sanningen att säga var jag också nyfiken på vilka som stod för representationen från kommunens sida. Och vilket ändamålet var.

Jag skrev till kommunen och bad att få ta del av dessa bokningslistor.

Det var den 28 februari i år.

papperJag har fortfarande inte fått några listor. Jo förresten, jag har fått namnen på de som var inbjudna till kommunens loge under bandy-VM. Men inga andra listor…

När det gällde bandy-VM så var kommunchefer och andra höga tjänstemän från grannkommunerna inbjudna. Kommunalråd som t ex Paul Åkerlund från Trollhättan var naturligtvis också inbjudna. Och regionråden så klart. Inbjudna var också chefer från Vänerhamn, Flygplatsbolaget, Forum Vänersborg, NÄRF och… Från NÄRF var förresten Bo Carlsson (C), fd kommunalråd och en av tillskyndarna bakom arenabygget, inbjuden. Inbjuden till sin egen skapelse liksom.

Och lite kul är det väl att även huvudsponsorns, dvs Länsförsäkringar, VD och styrelse var inbjudna till matchen mot Vitryssland. Undrar vad kommunen och Länsförsäkringar pratade om då. Hur det skulle gå i den kommande rättegången och vem som skulle betala takraset kanske? Om nu några från Länsförsäkringar kom, det vet jag inte. Länsförsäkringar kanske tyckte att det var förnedrande att bli inbjudet till matchen med VM:s sämsta lag.

Vilka som representerade kommunen vid alla dessa tillfällen under VM framgår inte. Man kan undra om det t ex var samma personer varenda gång… Ändamålet framgår inte heller…

Men vem som har bjudit in till kommunens arenaloge och vilka som har varit inbjuda under resten av säsongen har jag fortfarande inte fått reda på. Fast jag frågade den 28 februari.

sekreterareDet har varit lite ”strul”, det vet jag. Det står i reglementet att det är kommunalrådssekreteraren som har ansvaret för bokningarna. Och vad jag förstår så har den tjänsten avskaffats. Och tydligen har inte någon ny ansvarig utsetts. Det har blivit en miss där. Rättare sagt, någon har gjort en miss där… Kanske är detta orsaken till ”strulet”.

Men regler är regler. Kommunstyrelsen har fastställt ett reglemente kring användningen av logen. Och reglerna är tydliga. Och de ska följas. Någon är också ansvarig för detta.

Och… Jag ställde faktiskt frågan den 28 februari… Det är ett tag sedan.

Slutsatsen är att det alltså inte är möjligt att i nu-läget kontrollera hur kommunens arenaloge har använts. Det går helt enkelt inte att kontrollera att reglerna har följts. Det är ingen, i varje fall ingen ”utomstående”, som vet om logen har använts för representation och tjänsteärenden eller som trivselåtgärd för t ex en förtroendevald och dennes vänner.

Tyvärr ger ett sådant här förfarande upphov till många rykten. För rykten florerar…

Och allt är antagligen inte rykten.

 1. Johan Bengtsson
  22 maj, 2013 kl. 15:55

  Va ute på Vänersborgs kommuns Facebooksida och tänkte jag skulle länka till min konversationl men tyvärr hittade jag inte nåt. Men som Moulder och Scully sa, ”the truth is out there”.

 2. 22 maj, 2013 kl. 12:18

  Om det är kommunens loge och den ska användas i representationssyfte, kan man ju tänka sig att jag som del av kommunen kan använda mig av logen för att försöka locka hit presumtiva invånare.
  En genomsnittlig lön på ca 25000:- ger ju kommunen ca 5000:- det vill säga en besökare som flyttar hit cer kommunen 60k. Oftast är det två i ett hushåll så det gör 120k. Tror att ett besök kan räcka till att bekosta årsavgiften.
  Bokas logen i växeln, eller hos arena fritid?

  • Johan Bengtsson
   22 maj, 2013 kl. 15:39

   Tyvärr funkar det inte så. Jag har under den gångna säsongen haft en dialog med kommunen ang mina möjligheter att nyttja logen i form av skattebetalare. I huvudsak har jag fått respons av Marie Dahlin. Kommunen har på ett väldigt tydligt men passivt sätt gjort klart för mej att jag och mina vänner inte är välkomna att använda den. Den är för kommunens tjänstemän att använda till representation och ”nätverkande”. Detta nätverkande kunde vara inbjudna från, om jag minns rätt, representanter från Brålanda köpmannaförening mm mm. Då föreslog jag att jag kunde bjuda med vänner från Arvika för att tanken med nätverkandet inte skulle gå förlorad. Trotts detta räckte det inte till för att få plats i logen.
   Detta är ett stort skämt som så mycket annat med våra förtroendevalda i denna kommun.
   Goooooo Slow city!!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: