Hem > Allmänt Vänersborg > "Människobarn"

"Människobarn"

staty2Jag vet inte varför, men jag har alltid varit måttligt intresserad av konst. OK, jag kan väl tycka att Monet, Degas och andra konstnärer målar snyggt, men där är det väl egentligen stopp. Statyer är kanske det minst intressanta, även om jag tittade på nätet efter den över 5 meter höga statyn ”David” av Michelangelo. Den var nämligen omnämnd i Dan Browns senaste bok. När jag tänker efter så tyckte jag nog också att ”Pietà” av samme Michelangelo var fin när jag var i Peterskyrkan en gång i tiden…

Hur som helst.

Härom veckan skulle jag till kommunens tryckeri. Det har flyttat visade det sig och ligger nu bakom gamla ”flickskolan” på Vallgatan. Döm av min förvåning när jag cyklade in på ”bakgården”. Där stod en fantastiskt fin staty! Den hade jag, mig veterligt, aldrig sett förut. Och varför skulle jag ha gjort det, undanskymd som den stod bakom gamla ”flickskolan”.

staty1Jag blev nyfiken. Det visade sig att den hette ”Människobarn” och var gjord av Bertil Berggren Askenström.

På nätet beskrivs statyn som en:

”Skulpturgrupp i brons där en flicka stadigt håller sin lillebror i handen och båda tillitsfullt blickar framåt.”

Den köptes in av Vänersborgs kommun 1971.

Mer fakta hittade jag inte om den. Det stod förvisso en del om konstnären, men inget mer om statyn. Det fanns också en bild av staty4”Människobarn” på Visit Trollhättan Vänersborgs hemsida, men den sidan gav inte direkt statyn rättvisa…

Det må vara hur som helst med mitt konstintresse, men visst står statyn på fel ställe? Den borde väl stå på ett ställe där människor kan se den? Eller kanske utanför en skola? Den skulle kunna inspirera både elever och skolpersonal.

En sån fin staty…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: