Hem > BUN 2014 > Rapport 2 från BUN 15/4

Rapport 2 från BUN 15/4

protokollProtokollet från måndagens sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden justerades redan igår eftermiddag. (Du kan ladda ner det här.) Det gick snabbt. Kanske för snabbt.

Under ärendet ”Budget 2015”, som jag skrev mycket utförligt om igår (se här), står det under rubriken ”Barn- och ungdomsnämndens behandling av ärendet”:

”Vidare enas nämnden efter diskussion om ekonomiska resurser 2015, samt begäran om ramökning.”

Och sedan begärde nämnden en utökad ram om 15 Mkr till:

  • ”kompensation för utökat barnantal inom förskola och fritidshem
  • möjlighet till ökad personaltäthet inom förskolan och fritidshem
  • kompensation för utökade driftskostnader på grund av investeringar
  • ökad måluppfyllelse inom grundskolan.”

Det är ett bra beslut. Och jag kanske skulle nöja mig med det… Men jag kan inte låta bli en liten anmärkning.

lagerkransDet hör till vanligheterna att den som yrkar på något nämns i protokollet och också att innehållet i yrkandet beskrivs. Det görs inte denna gång. Och det tycker jag är lite märkligt. För det var ju faktiskt Vänsterpartiet som yrkade på de extra 15 milj kronorna som blev nämndens beslut… Det borde läsare av protokollet, t ex media, få reda på. Äras den som äras bör typ.

Men det var tydligen inte så som ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) uppfattade det hela. Eckerbom Wendel skriver:

”Nu uppfattade jag dig mer som att du hade ett inspel i nämndens diskussion.”

Inspel och inspel… När blir ett förslag ett inspel? Det låg ju faktiskt ett beslutsförslag på bordet, det som kom från förvaltningen (som var detsamma som kommunstyrelsens budgetramar). BUN fattade ett annat beslut. Och förslaget till detta beslut kom från… Bevisligen från Vänsterpartiet. Två förslag, ett beslut.

Marianne Karlsson (C), som var med på sammanträdet, skriver på Facebook:

”… eftersom nämnden antog ditt yrkande om 15 miljoner lade C inget eget yrkande.”

Men nu ska jag inte bråka mer. Timman var sen när beslutet fattades – och det är val i höst. Det skulle kanske inte se så bra ut för de nya moderaterna att de röstade på ett budgetförslag från Vänsterpartiet…

Barn- och Ungdomsnämnden behandlade en hel del annat under måndagens sammanträde. Här följer en liten sammanfattning.

kitchenNämnden fick information av två experter när det gällde planerna om den framtida nya organisationen för måltidsproduktionen i kommunen. Det var förvaltningschef Sophia Wikström och kostchef Anna-Karin Svensson som sammanfattade och förklarade det digra underlaget.

Jag skrev om detta i en tidigare blogg (se ”Ekonomi, kök och föreningsstöd”). Jag noterade emellertid några saker, som jag kanske inte nämnde tidigare.oden3

Kvalitén på maten kommer att bli bättre, eftersom mycket kommer att levereras från det nya ”Odens kök” i form av kyld mat. (Trots namnet ska det inte serveras enbart fläskkött… Och det är inte bara för att köket kommer att ligga nära arenan som maten är kyld…) Kyld mat innebär att man slipper långa varmhållningstider. Vilket i sin tur innebär att maten kommer att bibehålla näringsvärdena och dessutom bli smakligare.

Den totala investeringen för måltidsproduktionen beräknas uppgå till 82,1 milj kr. För hela kommunen. Hur stor kostnaden blir för BUN är dock ett frågetecken som återstår att räta ut. Utredningen anlägger inte heller några pedagogiska aspekter på måltidspersonalen i förskolor och skolor. Men det hade jag redan förstått.

personalNämnden fick också en verksamhetsuppföljning, ”Personal och kompetensbehov”.

Vänersborgs lärare är i hög utsträckning behöriga till att undervisa. 96% på F-6 och 91% på högstadiet har lärarexamen. Ett stort problem är emellertid att endast 66% av lärarna på F-6 och 48% på högstadiet har begärt ut sina legitimationer. Det är, eller snarare blir, ett stort problem både för de enskilda lärarna och hela organisationen. Från och med den 1 juli 2015 måste nämligen lärare ha legitimation för att sätta betyg…

Det är svårt att förstå varför de behöriga lärarna inte har skaffat sina legitimationer. I synnerhet som införandet av legitimation är ett krav som har drivits av lärarfacken, särskilt Lärarnas Riksförbund.

old_man2Det blir en del pensionsavgångar de närmaste åren. 21% av lärarna i F-6 är över 60 år och på högstadiet är motsvarande siffra 11%. Det betyder sammanlagt 37 personer. Det är därför viktigt att Vänersborg ligger i framkant när det gäller att rekrytera nya – och skickliga – pedagoger. Ett sätt, och antagligen nödvändigt sätt, är att erbjuda högre löner och bättre arbetsvillkor än andra kommuner, t ex en sänkning av undervisningsskyldigheten.

Ett annat sätt är att bereda plats för lärarstuderande att göra sin praktik i Vänersborg. Då kanske studenterna återkommer hit när de har tagit sin examen. Ett problem är bara att det innebär en massa merarbete för de lärare som tar emot dessa studenter. Ett merarbete som dessa lärare dessutom inte får betalt för… (I know…)

Nämnden fick också reda på det finns 9 förskolechefer i Vänersborg, som tillsammans ansvarar för 354 anställda. Det gör ett genomsnitt på 39 anställda per förskolechef. ”Spridningen” är dock stor. Någon chef basar över 50 anställda, en annan ansvarar för 29.

Det finns på motsvarande sätt 11 rektorer på grundskolan och 541 anställda. Varje rektor har i genomsnitt 49 anställda, men antalet växlar från 64 anställda till som lägst 34.

chefRent generellt så tror jag att cheferna i Vänersborgs skolor och förskolor ansvarar för väldigt många anställda, egentligen alldeles för många…

För att säkra tillgången och rekryteringen av bra förskolechefer och rektorer i framtiden, så tror jag att även arbetsvillkoren för dessa måste förbättras.

Svaret till Skolinspektionen blev som det framlagda förslaget. Några ledamöter var mycket exalterade över svaret. Det var inte jag. Men det beskrev jag i en tidigare blogg. (Se här.) Det betonades att förvaltningen ska göra en särskild satsning på de skolor som fick mest och tyngst kritik av Skolinspektionen, dvs Brålanda skola, Dalboskolan, Frändeskolan och Skerruds skola.

Och utifrån Skolinspektionens kritik lär den satsningen behövas.

Nu är det en månad kvar till nästa sammanträde… Med Barn- och Ungdomsnämnden alltså. Men det är bara en vecka till kommunfullmäktige…

Kategorier:BUN 2014
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: