Hem > förskolan > Den nya förskolan i kv Hönan

Den nya förskolan i kv Hönan

kvarnKommunens kvarnar mal ofta långsamt. Det är inte direkt någon överdriven beskrivning av det politiska livet i Vänersborgs kommun. Utom i några mycket uppmärksammade fall. Jag tänker t ex på arenabygget. Och då blev det som det blev. Och hamnen. Fast där tycks det just nu som om kvarnarna tillfälligt har slutat mala. Men det kan man aldrig veta säkert.

Kanske kan det ibland bli bättre beslut med de långsammare kvarnarna…

Fast…kvhonan

Den 17 mars i år (2014) beslutade Barn- och Ungdomsnämnden (=BUN) att begära av Samhällsbyggnadsnämnden att upphandla en ny förskola i kvarteret Hönan. Beslutet hade naturligtvis föregåtts av en mängd diskussioner och förberedelser i Barn och Ungdom.

honanDenna nya förskola var tänkt att kosta BUN omkring 40 milj kr i investeringspengar och den skulle ersätta Belfragegatans, Poppelvägens och Nattugglans förskolor.

Kvarnarna malde långsamt från början. Det blev direkt en del strul.

Byggnadsnämnden och Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen såg till att hela ärendet återremitterades. Stadsarkitekten hade t ex estetiska synpunkter på den planerade förskolan. Det var fasaden på entrésidan, det var taklutningen och höjden. Taket skulle vara platt… På Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen menade någon tjänsteman att antalet kvadratmeter per barn var för litet. Miljö och Hälsa kom fram till denna slutsats genom att av någon anledning räkna bort köks-, toalett- och andra ytor. Och sedan jämföra de kvarvarande ytorna med riktlinjer från Socialstyrelsen. Riktlinjer som inte längre gällde!

Det var nästan så att man anade att det låg andra skäl bakom. Skäl som kom någonstans högre upp i den politiska hierarkin…

Och förskolan försenades…

Men kvarnarna malde vidare. Långsamt.

solcell2Nu i höst tyckte Samhällsbyggnadsnämnden att projektet skulle inkludera:

”optionerna solceller, värmeåtervin­ning och förstärkning av takkonstruktionen samt en del omprojektering.”

Och visst. Jag förstår bara inte varför ingen tänkte på det från början…

Förändringarna skulle innebära en ökning av investeringskostnaden med 2 milj kr, men det tyckte Barn- och Ungdomsnämnden var helt ok. Nästan. 2 milj kr är i sammanhanget en ganska marginell kostnad, men nämnden påpekade att:

”Förstärkning av takkonstruktion och omprojektering föran­leds inte av Barn- och ungdomsnämndens verksamhetskrav och bör därför finansieras genom ett riktat anslag istället för verksamhetsbudgeten.”

Jag vet inte riktigt hur Barn- och Ungdomsnämndens lilla påpekande togs emot av politikerna lite högre upp i hierarkin, men nu ser jag i diariet att ärendet ny förskola i kv Hönan har varit uppe i Kommunstyrelsens Arbetsutskott (=KSAU).

turkeyI Kommunstyrelseförvaltningens tjänsteutlåtande från den 25 november till KSAU står det att kommunledningen (Marie Dahlin och Gunnar Lidell?) har fört diskussioner med Riksbyggen om ett eventuellt förvärv av fastigheten Kalkonen 1 (fd Östra skolan) från Riksbyggen.

Jaha? ”Ett eventuellt förvärv.” Och…?

Jo, den 8 december beslutade KSAU, utifrån det eventuella förvärvet, att:

”remittera ärendet till Barn- och utbildningsnämnden. Nämnden har att, ur ett verksamhetsperspektiv, belysa en eventuell alternativ placering i kvarteret Kalkonen 1 av den planerade förskolan.”

KSAU stoppade kvarnarna helt.

honan2Visst blir man trött? Visst kan man fråga sig om det överhuvudtaget blir någon ny förskola? Det verkar inte så, i varje fall inte på kv Hönan. Och under tiden får barnen vänta… Det är de som får betala priset för kommunens långsamma kvarnar.

Och politiska spel?

Det gick tidigare rykten om att det fanns motsättningar i maktens korridorer mellan politiker, dels inom moderaterna och dels mellan partier. Ryktena talade om att det fanns en ”irritation” i kommunledningen (Marie Dahlin och Gunnar Lidell?) över att en investering i en ny förskola hade beslutats av enbart Barn- och Ungdomsnämnden… Att BUN liksom ”hade kört sitt eget race”. Och det får den inte göra. Typ.

Fast i BUN ingår det representanter från alla partier och det vore ju konstigt om dessa inte pratade med sina partikollegor högre upp i hierarkin…

Kan man tycka… Fast politikerna högre upp i hierarkin, typ KSAU, pratar tydligen inte med sina kollegor i BUN heller. Så det går väl liksom på ett ut.

Till syvende og sidst, det blir barnen som får betala politikernas obeslutsamhet och de långsamma kvarnarna. Som vanligt höll jag på att skriva. För hur det än slutar så kommer den nya förskolan att bli ordentligt försenad – med allt vad det innebär.

children2Om man ska se till de stora barngrupperna och den låga personaltätheten i Vänersborgs förskolor så skulle kanske ”kompromissen” kunna bli att bygga två förskolor – både på Hönan och Kalkonen…

Men det blir nog alldeles för dyrt. Arenan måste ju få sina 26 milj kr varje år och Vattenpalatset sina 7 milj. Och då måste ju alla solidariskt vara med och betala… Även förskolebarnen…

Eller?

Kategorier:förskolan
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: