Rugby

vbgrugbyklubbI onsdags återfanns en trevlig och humoristisk betraktelse i Vänersborgaren över rugbyföreningens uppkomst. Dock inte fall.

J-O Gustafson beskrev hur den polske rugbylegendaren och idrottsläraren Wieslav Buszinski startade klubben från ingenting till att ta SM-guld redan året därpå. En ganska fantastisk historia.vrk1

Överhuvudtaget är det många legendarer som genom åren har löpt runt på planerna med den ovala bollen. På min tid som utövare av det gröna fältets schack, dvs fotboll, tyckte vi alltid att det var de som inte hade bollsinne som sysslade med rugby…

När jag 2003 skulle spela in VM-finalen mellan England och Australien åt en kollega ändrade jag totalt uppfattning. Jag blev jag sittande framför TV:n tillsammans med nästan 83.000 åskådare på läktaren och uppemot en miljard människor framför TV-apparaterna. Det gick inte att slita sig. Vilken fantastisk match! England vann för övrigt efter förlängning.

haka2Fascinationen för sporten blir väl inte heller direkt sämre när man tittar på Nya Zeelands ”haka”… (Klicka här för att se och höra en ”haka”!)

När TTELA dagen efter Vänersborgaren också följde upp med en artikel om rugbyföreningen, så kändes det att det definitivt var läge för att göra ett besök hos Vänersborgs RugbyKlubb

vrk2Och jag hittade rugbyklubben, bokstavligt talat i skuggan av den gigantiska bandyhallen, dvs den för vänersborgarna inte helt obekanta Arena Vänersborg. Här låg rugbyklubbens klubbhus och planer, delvis skymda av ”gökungen”.

VRK:s klubbhus ser fint ut. Här har man faktiskt varit på några tillställningar… Omklädningsrummen är i bättre skick, än vad de i varje fall har varit på Hallevi, men behöver definitivt rustas upp. De verkar dessutom vara i minsta laget för 15 kraftiga spelare (i varje fall ser rugbyspelarna kraftiga ut…), plus ytterligare ett antal, lika kraftiga, avbytare. Det kanske går att låna några omklädningsrum på arenan om inte alla får plats? Såvida inte någon får den befängda idén att satsa några kronor på rugbyn…

Å andra sidan finns det mer som behöver åtgärdas kring rugbyplanerna. Förutom då att själva planerna kanske behöver jämnas till, i varje fall den guppiga B-planen.

vrk3Läktaren är en katastrof, efter att någon har varit där och saboterat under vintern. Nu ligger brädor lösa och det ser ut som att det finns risk att någon faktiskt kan skada sig. Och då är ju också frågan vems ansvar det är – rugbyklubbens eller kommunens.

Det ska också finnas, enligt regelverket, staket runt hela planen. Det finns det inte på VRK:s A-plan. Det kanske är något för kommunen att hjälpa till med, och prioritera?

vrk4

Men det tycks vara skillnad på sporter och sporter i Vänersborg. Fast det visste jag nog redan innan besöket hos VRK…

En gång i tiden spreds storslagna löften till Vänersborgs RugbyKlubb och de andra föreningarna i kommunen.

S Anders Larsson och några högre tjänstemän var riktigt på hugget. IFK skulle få sin bandyhall, det var naturligtvis prio ett. I gengäld skulle Vänersborgs IF (och FK) få en uppvärmd fotbollsplan med konstgräs på Vänersvallen och friidrottsklubben en ny friidrottsanläggning (vid rugbyns A-plan faktiskt). Rugbyn, tillsammans med fotbollen, skulle bland annat få konstgräs på den plan som nu är VRK:s matchplan.

Alla kommunens föreningar och klubbar skulle i stort sett få allt de önskade… Det var nämligen den tid då ledande socialdemokrater och centerpartister trodde att Vänersborg hade hur mycket pengar som helst. Det illustreras väl allra bäst av ett tal som socialdemokraten Jenny Brycker hade i fullmäktige kvällen då beslutet att bygga arenan fattades.

arenabeslutJenny Brycker (S) sa angående kommunens ekonomi (lyssna här, efter 1,44 min):

”… varför välja när vi ser möjligheter till att göra alltihop?”

Och Bosse Carlsson från centern gick direkt upp i talarstolen och berömde Brycker för hennes inlägg (efter 1.56 min). Carlsson tyckte att det var svårt att komma efter Jenny Bryckers brandtal, för då var ju:

”det mesta redan sagt. Det tycker jag är ganska viktigt.”

Visst, det bidde en bandyhall, men för de andra föreningarna bidde det knappast ens en tumme. Med undantag för fotbollen och Vänersvallen då förstås.

vrk5Vänersborgs RugbyKlubb har inte fått något konstgräs, några läktare, något staket eller några nya omklädningsrum…

Och lär väl inte få inom överskådlig tid heller… Kultur- och fritidsnämnden, som vid årsskiftet tog över idrotten från barn- och utbildningsnämnden, har knappast några pengar till någonting. Nämnden går med ett mycket stort underskott.

Så det är väl frågan om det blir så mycket över till något annat än arenan och bandyn… Fast det borde det naturligtvis bli. Det finns massor av tjejer och killar som sysslar med annat än bandy.

 1. Roy Andersson
  7 maj, 2015 kl. 22:44

  Det är hur enkelt som helst! Kommunen vet vad varje lokal/anläggning kostar per timme under dag/kvällstid. Då är det bara att konstatera att den som hyr betalar x procent av dom faktiska kostnaderna oavsett om det gäller gympahallen i Skerrud eller Arenan eller en B-hall i idrottshuset. Och om någon förälder anser att beloppet är för högt så kan han/hon förklara det för föräldrarna i Gestad som betalat 100 % av markarrendet sedan 1962. Hur ser principen ut, den som följer kommunallagen att ingen får favoriseras före den andre?

 2. Roy Andersson
  6 maj, 2015 kl. 08:18

  Vid olika tillfällen har jag frågat både politiker och tjänstemän efter vilka principer som pengar till idrott fördelas i Vänersborgs kommun. Sanningen är att det är tveksamt om det finns kompetens för att skapa principbeslut och dom flesta vill fortsätta med lösryckta beslut vilket ger större möjligheter till mygel och orättvisor. Den styvmoderliga behandlingen av rugby, ishockey, friidrott osv är några exempel.
  Det totala beloppet som skall gå till idrott är det stor enighet om i kommunen, så grundförutsättningen borde vara god. Normalt sett så borde kommunen vilja ha så mycket idrott som möjligt per satsad tusenlapp, men så agerar man inte. Kostnaderna för olika idrotter varierar mycket, men ur ett kommunalt perspektiv borde alla idrotter ha lika stort värde. Då vore det logiskt att stödja alla lika mycket per aktivitetstimma. Och om någon väljer en dyr idrott så får han/hon svara för överkostnaden. Så låter kommunen vissa idrotter göra, ridning, golf, segling, motorsport till exempel. När andra väljer en dyr idrott så ökar kommunen subventionerna med lokaler/anläggningar med enorma hyresrabatter.
  Och allt detta görs helt utan logik och konsekvens.
  Det finns inget kommunalt beslut om att en aktivitetstimme i bandy eller något annat är värt en större hyressubventionering än bordtennis, styrkelyft, motorsport eller annat.
  Den här röran leder alltså till idrottsliga orättvisor, men även till geografiska orättvisor. Stödet per aktivitetstimma är mycket lägre i kommunens ytterområden än i centralorten.
  Jag är sedan starten medlem i en förening som arrenderar sin fotbollsplan direkt av markägaren till ett marknadsmässigt pris. Det tål att jämföras!

  • Joacim Johnsen
   6 maj, 2015 kl. 13:07

   Vänersborgs kommun när det gäller att satsa på idrott är ett skämt. Det som tål att tänkas på är att Rugby ihop med Curling är i dagsläget Sveriges två störst växande lagsporter. Men i Vänersborg tänker man inte så, man tänker vilken sport det går bäst för och vad ”vi” kan tjäna mest pengar på, men tro det eller ej, VRK skulle jag våga påstå är Klubben i VBG med flest framgångar.

   • Pontus
    6 maj, 2015 kl. 19:27

    Men medlemmarna i Vänersborgs slutna sällskap (herrklubbarna) gillar (gillade) inte titta på rugby. De gillar bandy. Jag skulle vilja haft en video på när sällskapet möttes innan beslutet om arenan.

    Här är videon från Kommunfullmäktige när beslutet om arenan togs. Han som håller talet är Andreas Vänerlöv från KD. ”-Det är en glädjens dag”.

 3. Roy Andersson
  5 maj, 2015 kl. 20:40

  Mer om detta elände följer,.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: