Hem > bad, Motion, Väne Ryr > Motion: Badplatsen i Väne Ryr

Motion: Badplatsen i Väne Ryr

vaneryr15_5Jag har i några bloggar skrivit om badplatsen i Väne Ryr (se ”Badplatsen i Väne Ryr” och ”Loppis och bryggor mm”). I helgen gick jag från ord till handling (eller vad man nu ska kalla det) och skrev en motion i frågan. Motionen lämnade jag in på kommunhuset i eftermiddags. Den kommer att behandlas på nästa fullmäktigesammanträde den 20 maj.

Här följer motionen i sin helhet:

====

Motion
Till kommunfullmäktige i Vänersborgmotion3

Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar:
Badplatsen i Väne Ryr

Bakgrund

I Väne Ryr finns det en badplats vid Ryrsjön. Den har skötts av kommunen i tiotals år, enligt vissa uppgifter ända från kommunsammanslagningen i början på 1970-talet. Vid det tillfället har väl någon person, antagligen en politiker eller chefstjänsteman, fattat beslut om detta.

Från och med 2014 så har samhällsbyggnadsförvaltningen tagit över ansvaret från arena-fritid, som tidigare skötte badplatsen, och samhällsbyggnadsförvaltningen har nu beslutat att kommunen i fortsättningen inte ska ta något som helst ansvar för badplatsen. Det blir ingen skötsel av gräsmattan, ingen renhållning, bryggan ska inte sättas tillbaka och ingen ”baja-maja” ska ställas upp. Samhällsbyggnadsförvaltningen har helt enkelt fattat beslutet att lägga ner badplatsen vid Ryrsjön.

Invånarna i Väne Ryr, som precis som alla andra vänersborgare är trogna skattebetalare, ska alltså inte få behålla sin badplats.

Badplatsen är populär och här badar och umgås barn och vuxna. På somrarna är det lite av en mötesplats för lokalbefolkningen. Det händer även att förbipasserande stannar till vid Väne-Ryr för att ta en paus med dopp vid sjön.

Kommunens tjänstemän gör alltid så gott de kan med de knappa resurser som politikerna ofta tilldelar dem. Och de försöker fatta rätt beslut. Men det är naturligtvis inte alltid så lätt för tjänstemännen att göra detta. Jag förstår det.

I det här fallet är det emellertid något som har blivit fel. Badplatsen är väldigt viktig för de som bor i Väne Ryr. Det kanske till och med är den som sätter lite extra glans på livet under somrarna. Det är självklart så att badplatsen måste finnas kvar.

Beslutet att stänga badplatsen i Väne Ryr måste omprövas.

Jag anser att kommunfullmäktige ska ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att sköta badplatsen i Väne-Ryr så som kommunen har gjort sedan 1970-talet och som den gör med Nordkroken och Gardesanna som också (till största delen) ligger på privat mark. Enligt uppgift kan kommunen få arrendera marken vid Ryrsjön för den symboliska summan av 1 kr per år. Den exakta kostnaden för skötseln av badplatsen får samhällsbyggnadsförvaltningen räkna ut, men det har nämnts att kostnaden inte lär uppgå till mer än 25.000 kr per år.

Det är viktigt att hela visionen ligger till grund för kommunens arbete, även delen ”i alla delar”.

Yrkande

Att kommunfullmäktige ger samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att sköta badplatsen i Väne-Ryr.V_logga_mindre

Vänersborg 2015-05-04
Stefan Kärvling
Vänsterpartiet

Kategorier:bad, Motion, Väne Ryr
  1. evy hallnor
    5 maj, 2015 kl. 22:55

    Synd om inte kommunen känner sitt ansvar för det fina badet i Väne Ryr. En trevlig plats för de boende och gästande. Har själv haft fina badupplevelser där och skulle verkligen sörja ifall möjligheten försvann.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: