Hem > IFK > Kommunen och IFK Vänersborg

Kommunen och IFK Vänersborg

bandysverigeVänersborgs kommun försöker på olika sätt att placera Vänersborg på Sveriges karta. Ett sätt är genom bandyn.

Gunnar Lidell (M), dvs kommunen, har därför, i förra veckan, slutit ett marknadsföringsavtal med bandylaget IFK Vänersborg. Det var, får man förmoda, i tron och förhoppningen att IFK skulle kunna hjälpa kommunen i denna strävan. Fast nu är det väl egentligen mer en fråga om förlängning av tidigare avtal. Det är ju inte första gången som kommunen och IFK ingår marknadsföringsavtal.

Syftet för kommunens del är alltså att Vänersborg marknadsförs på såväl nationell som internationell nivå och att varumärket Vänersborg profileras. Så står det i avtalet.ifkvbg

Det ska gå till så att IFK Vänersborg erbjuder Vänersborgs kommun:

 • Ett kommunmärke på matchdräkten.
 • Reklamplats i arenan.
 • Kommunens märke i intervjuhörnan för TV.
 • Kommunens märke på IFK:s hemsida.
 • Profilering vid de tillfällen kommunen är stor/liten matchvärd – i form av kommunmärke i TTELA och Vänersborgaren samt i matchprogrammet. (Även speakerreklam är inkluderad.)

Kommunen ska också få så kallad profilering via TV-sändningar, press, web och sociala medier. Det framgår dock inte av avtalet vad detta innebär.

Men det räcker inte med allt detta. Kommunen får ytterligare saker av IFK – även om det kanske inte direkt sätter Vänersborg på kartan, i Sverige. Snarare sätter det kommunen på kartan i Vänersborg. I varje fall för de vänersborgare som blir utvalda.

arnesKommunen får nämligen vara stor matchvärd en gång under säsongen och liten en gång. När kommunen är stor matchvärd innebär det att kommunen får matchbiljetter, reserverade sittplatser på läktaren och mat på Arnes restaurang för 18 personer. När kommunen är liten matchvärd är det samma sak, men bara för 12 personer.

Vad maten i Arnes restaurang innebär vet jag inte – om det är soppa, hamburgare, tvårätters, trerätters… Det ska framgå av en bilaga till avtalet, men den har jag inte fått tillgång till.

Hur kommunen ska välja ut de 18 respektive 12 personerna framgår inte heller. Inte heller vem som ska välja ut dessa personer. Eller på vilka grunder.

Kommunen får också 20 sittplatsbiljetter till förutbestämd match. Dock utan mat.

IFK_spelareI avtalet mellan kommunen och IFK ingår det slutligen också att kommunen kostnadsfritt får anlita delar av IFK:s spelartrupp vid två offentliga arrangemang samt möjlighet att vid två tillfällen anlita IFK:s tränare Stefan Karlsson som föreläsare. Det sista kostar dock 15.000 kr per tillfälle.

Kommunen får som grädde på moset även möjlighet att delta med representant vid de events och nätverksträffar som anordnas av IFK. pengar5

För allt detta ska IFK Vänersborg ha betalt.

Marknadsföringsavtalet innebär att Vänersborgs kommun betalar 125.000 kr till IFK denna säsong. Och om IFK går till kvartsfinal får klubben ytterligare 15.000 kr. Vid en semifinal blir det 15.000 kr till och vid SM-final blir det ännu en utbetalning på 15.000 kr. Och blir det så att IFK tar SM-guld så betalas ytterligare 15.000 kr. Till dessa pengar kommer också tryckkostnader för dräktreklam exklusive reklamskatt på 8%. Som kommunen alltså ska stå för.

Om IFK Vänersborg blir svenska mästare så betalar alltså kommunen 185.000 kr. Plus tryckkostnader för dräktreklamen.

Detta är innehållet i det marknadsföringsavtal som slutits av kommunen (Gunnar Lidell) och IFK Vänersborg.

tittaDet finns säkert många kommuner i vårt avlånga land som sluter denna typ av avtal med enskilda klubbar. Och kanske är marknadsföringen värd pengarna för kommunen. Kanske inte. Det vågar jag inte uttala mig om. Men jag kan hur som helst tänka mig att de andra föreningarna och klubbarna i Vänersborg sneglar lite avundsjukt på IFK Vänersborg. Och det kan man ha en viss förståelse för… För visst känns det väl som om IFK har både en särskild status i kommunen, i varje fall i kommunhuset, och åtnjuter en särskild behandling av kommunen?

Å andra sidan så ligger ju faktiskt IFK i bandyns högsta serie. Och det torde betyda ett stort marknadsmässigt genomslag – både nationellt och internationellt.

Kategorier:IFK
 1. lennart blomberg
  19 december, 2014 kl. 12:34

  Hej Stefan
  Tycker detta är märkligt när vi inte får marknadsföra Vänersborgs centrum med kommunens pengar.
  Utan ett centrum finns inte Vänersborg och det krisar verkligen!
  God jul o tack för att du jobbar intensivt o med hjärta för Vänersborg.

  Lennart

  Skickat från min iPhone

 2. LasseVbg
  19 december, 2014 kl. 07:54

  ”….möjlighet att vid två tillfällen anlita IFK:s tränare Stefan Karlsson som föreläsare. Det sista kostar dock 15.000 kr per tillfälle.”
  Oj det var generöst värre….och ett exklusivt erbjudande t.o.m.?

 3. Roy Andersson
  18 december, 2014 kl. 22:30

  Elitidrott är speciell och skall hållas isär från övrig idrott. Så hur mycket IFK:s herrar skall betala per träningstimme är en fråga för sig. Elitidrott kan alltså ges rabatter från den faktiska kostnaden just för att den för med sig andra aspekter. Men övrig bandy gör inte det. 30 miljoner om året ger en timkostnad när nätter och sommar är borträknade, av x kronor. Blåsut och Vargön ger ingen elit-PR och skall därför inte rabatteras. Skall dom släppas på is så blir timkostnaden?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: