Hem > asylboende, Restad Gård > Alla under samma sol

Alla under samma sol

restadPå Restad Gård finns Sveriges största asylboende. Migrationsverket har slutit avtal med Restad Gård och upprättat ett tillfälligt boende för asylsökande. I februari 2015 bodde drygt 850 personer på Restad Gård. Majoriteten kommer från det krigshärjade Syrien.

Vänersborgs kommun öppnade i december 2013 Kumlienskolan på Restad Gård, en av Vänersborgs finast belägna skolor med utsikt över Göta älv. (Det är bara Norra skolan som kan konkurrera vad gäller läget.) Just nu går det 65 barn på skolan. Skolan finansieras av staten.

En mängd organisationer, föreningar och enskilda är engagerade på Restad Gård. Ett frivilligarbete av sällan skådat mått försiggår där ute, ett fantastiskt tecken på den instinktiva solidaritet som finns i folkdjupet.

restadgard_show0Idag gick en sång-, musik- och dansshow från olika kulturer av stapeln – ”Alla under samma sol”. Det var en två timmar lång föreställning producerad och framförd av de asylboende själva.

Showen lockade en stor publik och festsalen var fylld till bristningsgränsen.

Och jag måste säga – det var imponerande. Publiken bjöds på en fantastiskt underhållning. Många artister höll en hög klass och det skulle inte förvåna om vi inom några år får se en del av dem framträda i TV.MajdAlmalla3

Jag tänker särskilt på gitarristen Majd Almalla. En otrolig gitarrist, som stundtals lät som Gary Moore, stundtals som Yngwie Malmsteen. Någon måste bara upptäcka denne gitarrvirtous.

Det var en varierad show. Vi fick se både barn, ungdomar och vuxna på scenen. Det var danser, kläder, pjäser och sånger, allt från olika länder i en fantastisk blandning.

restadgard_show2

Här kan du se på en dansföreställning utförd av barn – klicka här.

Bilder från några av de olika numren:

restadgard_show5

restadgard_show6

restadgard_show7

restadgard_show8

restadgard_show9

restadgard_show10

Det skulle vara kul om fler vänersborgare fick möjlighet att se hela eller delar av showen. Kanske på Aqua Blå i sommar…?

Allt avslutades med mat från olika länder. Det var mat från Palestina, Somalia, Syrien, Eritrea, Pakistan mm. Och bara maten var egentligen värd hela besöket. Fantastisk mat från en mängd länder, smaker som var helt nya för min gom och maträtter och kryddor som jag aldrig hört talas om. Dock var det ingen mat för en lågkolhydratare… Men någon gång får även den rigide LCHF:aren göra undantag, typ på jul – och när det är show på Restad Gård…

restadgard_show13

Som sagt, jag hoppas att fler får möjlighet att se denna fantastiska show och smaka på den lika fantastiska maten!

.

PS. Om du vill veta mer om asylboendet på Restad Gård kan du läsa på kommunens hemsida, här och här.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: