Hem > Allmänt Vänersborg, Hemsida > Partiernas hemsidor 2016

Partiernas hemsidor 2016

2016_Vi skriver 2016. Det är ett nytt år. Igen. Och vad passade väl då bättre än ett besök i arenan…?

Igår lördag såg jag IFK Vänersborg spela 5-5 mot Broberg från Söderhamn. Och det efter att ha tagit ledningen med 4-0. Sedan rasade det, innan den hårdskjutande Hedqvist lyckades kvittera i slutminuterna. Visst är det roligt med många mål, men det kändes nog som att IFK slarvade bort segern helt i onödan. Drygt 1.500 åskådare såg den målrika matchen, fast då vet jag inte om gästerna i kommunens loge var inräknade.

Jag tyckte också att året skulle inledas med ett besök på de lokala partiernas hemsidor. Det var ett tag sedan sist.

miniall_trio2moderaternas ”första” sida kunde man läsa mer om de ”nya” moderaterna. Det lät spännande. Nu skulle jag få veta hur Anna Kinberg Batras ledarskap har förändrat partiet. Eller hur förlusten av ”regeringsmakten” i Vänersborg har fått moderaterna att ändra politisk inriktning…

Men. Texten var från januari 2011… Det övriga materialet på moderaternas hemsida var också gammalt – från valet 2014. Sidan har inte uppdaterats sedan dess… Däremot får man väl säga till moderaternas fördel att de är lite mer aktuella på Facebook, det finns en länk dit från hemsidan.

Folkpartiets hemsida finns inte längre. Det kanske har att göra med att partiet har bytt namn till Liberalerna. Om man nu vill vara snäll… Vill man inte det, kan man konstatera att det är lika bra att hemsidan är nedlagd. Den uppdaterades aldrig ändå. Precis som liberalismen…

Kristdemokraternas hemsida skulle också kunna läggas ner. Kristdemokraterna nöjer sig som vanligt med att publicera namnen på ledamöterna i styrelsen. Det har kristdemokraterna gjort det senaste året. Vilket gör att man inte kan vara helt säker på att det inte är en gammal styrelse som pryder hemsidan… Det är för övrigt intressant att notera att det sitter fler personer i kristdemokraternas styrelse än som är politiker…

Den borgerliga minialliansens hemsidor är en veritabel katastrof. Och det är också fallet med det styrande triumviratet.

triumviratDe styrande och mäktiga socialdemokraterna tycks nämligen inte heller ha hängt med i utvecklingen. Nu refereras inte ens fullmäktigesammanträdena – till och med socialdemokraterna själva tröttnade väl till slut på Leif Höglunds enögda och vinklade inlägg… Hemsidan består i stort sett bara av material från valet 2014. Undantag är material från partiet centralt, en nyårshälsning och – ett referat från ett öppet möte i november.

På det öppna mötet sa Marie Dahlin förresten, enligt referatet:

”Det har skett en överenskommelse mellan de flesta partierna i Vänersborgs kommun om att även de ideella organisationerna, som idag hjälper till i arbetet med de asylsökande, kan få en del av pengarna.”

Det är lite så att man undrar vilka ”de flesta partier” är… Kan tänka att det är betongpartierna som har kommit överens mellan skål och vägg. Som vanligt. Ingen har pratat med Vänsterpartiet i varje fall.

Jag kan inte heller låta bli att redovisa ett litet axplock av de vallöften som socialdemokraterna gick till val på i Vänersborg. De finns fortfarande att läsa på hemsidan.

 • ”Utveckla kollektivtrafiken genom att ökad turtäthet, tillgänglighet samt erbjuda gratis buss för alla på sikt.”
 • ”Skapa sommar praktik för alla under 19 år.”
 • ”Bygga fler hyresrätter.”
 • ”Att all parkering i centrum (Vänersborg, Vargön, Brålanda och Frändefors) med miljövänliga bilar exempelvis biogas, el och etanol alltid är 4 timmar.”
 • ”Ha färre antal barn i skolklass och förskolegrupp alternativt fler pedagoger i grupperna.”
 • ”Ge tidigare och mer stöd till barn och elever för en mer likvärdig förskola och skola, exempelvis läxhjälp.”
 • ”Lärarna skall få mer tid till eleverna.”
 • ”gratis musikskola för barn och ungdomar.”
 • ”Fler nya boenden inom äldreomsorgen färdigställs.”
 • ”Ha ökade aktiviteter för att minska ensamheten.”

Socialdemokraternas allierade i det vänersborgska styret, centerpartiet, har inte rört sin hemsida sedan valet – med undantag för en hälsning om god jul och gott nytt år. Såvida inte hälsningen är kvar sedan förra året. Det kan jag inte uttala mig om med bestämdhet…

mpDet är samma med regeringssystrarna och -bröderna från miljöpartiet. De har inte heller uppdaterat sin hemsida. Miljöpartiets hemsida ser likadan ut som hösten 2014. Men det är väl så… När partiets ledande politiker får arvoderade poster så minskar intresset att upplysa vänersborgarna om vad som händer. Inte ens miljöpartiets ”medlemswebb” har uppdaterats…

Även miljöpartiets vallöften finns kvar till allmän beskådan, t ex:

 • ”Miljöpartiet vill undanta skogsområdet vid Kindblomsvägen på Blåsut från vidare exploatering.”
 • ”Arenans driftskostnader tar resurser från andra viktiga kommunala verksamheter och kommer fortsätta att göra så om inget görs. Vi vill att alternativa drift- och ägandeformer utreds.”
 • ”Vi vill i första hand satsa mer för att säkra kvaliteten i skola, förskola och äldreomsorg.”
 • ”Vi vill att kommunen tar fram en plan för hur vi ska motverka ytterligare segregation och minska den som redan finns.”

Och med det sistnämnda vallöftet är väl övergången till sverigedemokraterna given…

sverigedemokraternaDet händer inte särskilt mycket på sverigedemokraternas hemsida heller. Men det finns trots allt någon enstaka notis från förra året. Men så hittar jag en liten länk på förstasidan, ”Information till medlemmar ll”. Och se, ett worddokument öppnar sig (kan laddas ner här). Som dessutom ser tämligen färskt ut. Det är dock inte daterat, så det är lite svårt att säga.

Det är folkets man, Kurt Karlsson, som skriver från hjärtat. Fast dokumentet är undertecknat av alla sex ledamöter i fullmäktige. Men det är Kurt Karlsson som skriver… Dels skrivs det i jag-form och dels utvecklas Kurts alldeles egna lilla ”darling”:

”…som kallas ensamkommande barn och som jag kallar, hitskickade ynglingar…”

kurt_sd”Ynglingar” – det är Kurt Karlssons favorituttryck för de ungdomar som kommer ensamma till Sverige från krigshärjade länder. Det har vi hört från fullmäktiges talarstol ett flertal gånger.

Svenskan i dokumentet är för övrigt bedrövligt dålig. Språk- och syftningsfel, stavfel, meningsbyggnadsfel, interpunktionsfel… Jo, jag vet. Det viktigaste är innehållet, inte formen. Men Kurt Karlsson borde definitivt låta någon läsa igenom manuskripten innan de publiceras. Särskilt som Karlsson och hans partisystrar och -bröder håller den svenska fanan så högt i alla väder. Då hade kanske formen i varje fall inte behövt vara lika dålig som innehållet…

Dokumentet efterlyser fler medlemmar till partiet. Kurt Karlsson räknar nämligen med att sverigedemokraterna ska fortsätta gå framåt också i nästa val och:

”vi har redan nu svårt att besätt (språkfelet är Kurt Karlssons eget; min anm) vissa platser i kommunens nämnder och styrelser.”

flyktingarFast några argument för att engagera sig i lokala frågor finns inte – hela dokumentet handlar om frågor som avgörs av riksdag och regering.

Jag noterar också att Kurt Karlsson skriver följande om situationen i Vänersborg:

”Skolor, barnomsorg, socialtjänst och Arbetsförmedlingen har försatts i ett kaosliknande tillstånd och det kommer att bli värre.”

Det är ett intressant påstående när man betänker att sverigedemokraterna står bakom den budget som gäller för Vänersborg i år. Den röstade sverigedemokraterna igenom tillsammans med det styrande triumviratet (socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet), som också hade lagt budgeten.

Kurt Karlsson utlovar slutligen att hemsidan i fortsättningen ska uppdateras mer regelbundet med lokal information…

Välfärdspartiets hemsida ligger numera i dvala. Bara några enstaka artiklar har publicerats efter V_logga_mindrevalet 2014. En gång i tiden var sidan ganska levande.

Vänsterpartiet då? Tja, det är väl bara att gå in några gånger i veckan och se om det händer något. Det brukar det göra… Hemsidan är en bra källa för att få information om vad som händer i politikens Vänersborg – och i Sverige.

 1. Inga kommentarer ännu.
 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: