Hem > Arena Vänersborg > Logerna i arenan

Logerna i arenan

loge2Det är svårt att undvika logerna i Arena Vänersborg, i varje fall när man befinner sig på ståplats under en bandymatch.

De flesta logerna tycks fortfarande stå tomma under matcherna. Logerna blev inte den succé som S Anders Larsson (S), Lars-Göran Ljunggren (S), Bo Carlsson (C) och gänget trodde när de fuskade med ritningarna vid arenabygget…

När kommunfullmäktige fattade sitt ödesdigra beslut den där dagen den 20 juni 2007 (lyssna gärna till fullmäktigedebatten här), så fanns det nämligen 18 takbågar på ritningarna. När James Bucci (V) senare studerade ritningarna och den färdiga arenan, så gjorde han den fantastiska upptäckten att det bara fanns 13 takbågar! Fem bågar hade tagits bort!

Det visade sig sedan, när ett antal hemligstämplade handlingar slutligen blev offentliga, att S Anders Larsson och några till hade fattat beslutet i hemlighet på ett så kallat byggmöte den 20 december 2007. När kommunens jurister senare kommenterade detta frågade de sig:

takrasär det antalet loger som växt?

Och så var det – med färre takbågar kunde fler loger byggas. (Om det minskade antalet takbågar kunde ha betytt något för takraset blev aldrig riktigt klarlagt.)

I ett första skede hyrde IFK Vänersborg logerna av kommunen. Varje loge kostade IFK 40.000 kr per säsong. Och det gav ju kommunen en del intäkter. Men gladast var ändå IFK. IFK hyrde nämligen i sin tur ut logerna för 120.000 kr… Och det var ju en bra affär för IFK – så länge det fanns en efterfrågan på logerna…

Men efterfrågan minskade och IFK Vänersborg ville ändra avtalet. Och så blev det. Så när logerna nu står tomma så är det kommunen som får stå för fiolerna…

clip_image001Men en av logerna står aldrig tom – kommunens alldeles egen loge. Vänersborgs kommun disponerar ju som de flesta antagligen vet en loge i Arena Vänersborg. Även om det inte är så många som har fått förmånen att vistas i den. Å andra sidan är det några få som har suttit där ganska ofta…

Kommunens intentioner var från början att reglera användningen av logen på ett tydligt och klart sätt.

Redan i november 2009 antog kommunstyrelsen därför regler för användning av kommunens loge. Dessa ansågs sedan bli föråldrade, eller för komplicerade, jag vet inte riktigt, varför kommunstyrelsen enhälligt antog nya regler den 11 november 2015.

Det var en lång process att ta fram de nuvarande riktlinjerna. Det började redan i november 2013. Då gav kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) kommundirektören i uppdrag att revidera de gamla reglerna. Kommundirektören var klar i juni 2014. KSAU ansåg dock att kommundirektörens förslag inte var särskilt bra:

”…beslutar återremittera ärendet för att ett regelverk tas fram som är mindre detaljerat, ökar flexibiliteten och tydliggör vilka funktioner som har behörighet och betyg4ansvar.”

Och därför återremitterades alltså förslaget. Kommundirektören fick underkänt.

Men som sagt, den 11 november 2015 var allt klart och kommunstyrelsen kunde anta de nya riktlinjerna. Två år efter att uppdraget gavs…

Två år – det innebar väl en väldig genomgripande omarbetning av reglerna för användningen av kommunens loge?

reglerDe nya reglerna är i stort sett identiska med de tidigare från 2009. Fast de gamla reglerna fanns i ett enda dokument. De nya har delats upp i två dokument. Det är en nyhet. Det första heter ”Regler för användning av kommunens loge i Arena Vänersborg” och antas av kommunstyrelsen. Vilket alltså skedde i november. Det andra dokumentet heter ”Anvisningar för användning av kommunens loge i Arena Vänersborg”. Detta dokument beslutas av kommundirektören.

I slutet av det första, av kommunstyrelsen antagna dokumentet, hänvisas till det andra:

”För mer information se ‘Anvisningar…'”

Och följaktligen. I dokumentet ”Anvisningar…” hänvisas det till det första, till ”Regler…”.

Det betyder att man måste läsa båda dokumenten för att få reda på vad som gäller för användningen av logen. På vilket sätt uppdelningen av samma information i två dokument, istället för ett, underlättar, det förtäljer inte historien. Måhända krävs det två års arbete för att komma fram till denna kreativa lösning…

Även om det mesta i riktlinjerna är sig likt, så har några detaljer ändrats.

people2Jag noterar att logen tycks bli större med åren. I de tidigare reglerna stod det att det fanns plats för 8 personer i logen. Det är nu ändrat till 10. Och det var en ändring som följde praxis kan man säga. Det har nämligen ofta varit fler än både 8 och 10 personer i kommunens loge.

Jag vet inte om nästa ändring i reglerna också härrör från praxis. Enligt rykten så kan alkoholdock så vara fallet. I de gamla reglerna stod det:

”Inga drycker får tas med till logen utan dessa måste beställas via restauranten.”

I de nya reglerna har denna mening helt enkelt strukits. Eftersom jag anser att varken idrott och alkohol eller alkohol och ”kommunal representation” hör ihop så tycker jag att det är en mycket olycklig ändring. Kommunen kan aldrig vara nog tydlig i vad som gäller.

Jag hittar ytterligare en ändring i de nya reglerna. I de gamla reglerna stod det:

”Det bör särskilt noteras att logen inte kan användas som trivselåtgärd för en förtroendevald/tjänsteman och dennes vänner utan ett tydligt tjänsteintresse ska alltid föreligga vid en bokning.”

Nu föreslås reglerna bli ”flexiblare”:

”Övriga tider [allt utöver IFK:s matcher; min anm] betraktas logen i Arena Vänersborg som en kommunal sammanträdeslokal.”

Logen ska alltså betraktas som en vanlig kommunal sammanträdeslokal. Vilket den kunde enligt de gamla reglerna också. Så jag vet inte varför skrivningen kring trivselåtgärd ströks egentligen…

hardworkDet är klart att kommunens trogna och hårt arbetande personal ska kunna använda logen. För det är ju egentligen ingen vits med att den står där tom. Och det är ju inte heller någon större vits att de andra logerna står tomma… Men det är viktigt att alla kommunens medarbetare i så fall har samma möjligheter att använda logen och inte bara de ”med kontakter”…

När IFK Vänersborg spelar elitseriematcher gäller emellertid något annat, och här skiljer sig de nya reglerna inte från de gamla:

”Avsikten med logen är att den under elitbandysäsong i samband med matcher i första hand ska användas för att stärka och fördjupa kommunens relationer med viktiga, externa aktörer.”

Och det kanske inte är mycket att säga om. En kommun behöver väl en sådan här typ av representationslokal. För viktiga aktörer… Och elitseriebandy, det kan inte alla kommuner skryta med…

Det slås också fast att:

”Logen får dock inte hy­ras ut till externa aktörer.”

Detta stod inte i de gamla reglerna, men förutsattes väl egentligen.

Marie_Dahlin2Det är faktiskt kommunstyrelsens ordförande, precis som tidigare, dvs denna mandatperiod Marie Dahlin (S), som ensam bestämmer vilka som ska få disponera kommunens loge i arenan. I och för sig i:

”samråd med kommunstyrelsens presidium.”

Det betyder att Marie Dahlin ska meddela Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C) sitt beslut innan hon fattar det.

Det är alltså nya regler för användningen av kommunens loge i arenan som gäller från den 11 november. Jag tycker inte att de nya reglerna är bättre än de gamla.

Har kommunens loge använts för att stärka och fördjupa kommunens relationer med viktiga, externa aktörer?

Ja i stort sett tycker jag nog det när jag studerar ”Sammanställning – aktivitetsschema för Arenalogen”. Även om jag själv har mina funderingar om hur effektivt det kan vara att ha ett styrelsemöte i logen. Samtidigt som IFK spelar mot Villa. Handlar det om ett möte, ett arbete, eller är det en trivselåtgärd…?

bocarlsson4När IFK mötte Broberg nu senast, så tog två av kommunens kommunalråd, Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C), tillfället i akt att diskutera:

”Nuntorps framtid, mjölkbönders situation, jordbruksnäringens framtid”

Det gjorde de med Robert Svensson och Monica Andersson Skall från Hushållningssällskapet samt Lars Påfvelsson, Susanna Nerell och Lars-Erik Karlsson från LRF. Det var säkert mycket givande för kommunalråden.

Jag ser förresten att ingen har bokat logen nu på fredag när IFK möter Sirius. Kanske skulle Vänsterpartiet kunna ha ett styrelsemöte?

Kategorier:Arena Vänersborg
 1. Pål Magnussen
  8 januari, 2016 kl. 14:50

  Oklarheterna kring alkoholen låter som en intressant fråga att interpellera om..!

 2. Ban Dy
  8 januari, 2016 kl. 09:31

  Mest synd om de stackars inbjudna som hellre valt SM i traktorplöjning framför bandymatch. Öppna upp logerna för bandylegendarer samt hyr ut.

 3. brålandabo
  7 januari, 2016 kl. 10:37

  Patetiskt att kommunen över huvud taget har en egen loge i en bandyhall. Därtill att det är politiker som styr vem, vad och hur den ska användas.
  Att kommunalråden (Vänersborgs styrande presidium) som var och en drar mellan 50 och 55 tusen i lön varje månad från skattekollektivet (fast det heter ju arvode när det gäller politiker) ska rimligtvis inte hålla på med sådana här jålerier.

  Att mötas kring agenda ”Nuntorps framtid, mjölkbönders situation, jordbruksnäringens framtid” är alldeles för viktiga frågor för att sitta i en bandyhall. Dessa frågor avhandlas mycket bättre, effektivare och verklighetsnära mer lämpligen i en konferenslokal på Nuntorps naturbruksgymnasium.

  Hyr ut samtliga loger till en hyra som anses skälig – punkt. Öppen uthyrning till den som vill se bandy med sina vänner eller affärsrelationer och också är beredd att öppna plånboken för en ombonad plats för sällskapet. Näringslivet, föreningar eller privatpersoner. Först då fyller logerna sin verkliga funktion och inte någon nöjesplats för politiker.

 4. paj
  6 januari, 2016 kl. 19:47

  vad du inte beaktar ang, sprit så är det att lokalen är plats för hantering av utskänkningstillstånd vilket med automatik förbjuder eget medhavd alkohol .

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: