Hem > Kommunfullmäktige 2018 > Dags igen för KF

Dags igen för KF

Så är det då dags för kommunfullmäktige igen efter det långa och heta sommaruppehållet. Äntligen, säger en del. Redan, säger andra. Dagarna före valet? säger jag. Vad finns det att prata om när varenda ledamot i salen funderar på hur det ska gå i valet på söndag?

Inte mycket visar det sig. Dagordningen är mycket kort och okontroversiell. Hade det inte varit för tre motioner och två interpellationer så kanske sammanträdet hade blivit inställt.

Fullmäktige ska fastställa nästa års sammanträdesdagar och anta ett nytt reglemente för krisledningsnämnden, vilket bara är ”formalia”, innan det är dags för den första motionen.

Lutz Rininslands (V) motion har rubriken ”Ompröva hanteringen av ärenden där handlingarna är mycket omfångsrika”. Det handlar om stora och omfångsrika underlag. På kommunstyrelsens sammanträde i augusti fick t ex ledamöterna bara några dagar innan sammanträdet ett underlag i ett ärende på 328 sidor som skulle läsas igenom… Underlaget hade funnits sedan i maj, men inte skickats ut. Sådant här vill Rininsland att kommunledningen ser över. Liksom en annan ”egenhet” med kommunens tjänsteskrivelser. Det är ju tjänstemännen som skriver underlagen till politikerna. Men trots att det är politikerna som fattar besluten, så kan de inte ändra i själva skrivelserna. De har skrivits av tjänstemännen – och ”ägs” därmed av dem.

Det här förhållandet ger ofta upphov till frustration och ger politikerna, i varje fall de i opposition, mindre möjligheter att ändra i beslut. Enskilda politiska ledamöters avvikande synpunkter hanteras knappast.

Adam Frändelid (V) har skrivit en motion om att kommunen ska anlägga:

”bangolfbanor i nära anslutning till Skräcklestugan eller på annan lämplig plats i Skräckleparken.”

Jag vet inte riktigt hur realistiskt detta är, en bangolfbana måste ju skötas kontinuerligt. Men en utredning kan vara på sin plats. Det finns många människor på Skräcklan under fina sommardagar och några skulle antagligen vilja aktivera sig med lite golf.

Även miljöpartiet har lagt en motion. Partiet vill att det inrättas ett naturreservat i området väster om Göta älv mellan Vänern och Restad Gård. Det är ett fint område, även om jag, när jag var där senast, fick huka mig ordentligt eftersom gevärsskott knallade i skogen… Det sköts dock inte på vänsterpartister, utan rådjur.

Lutz Rininsland (V) ställer en fråga, en interpellation, till kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S). Rininsland undrar, för tredje gången, när Vänsterpartiets motion från maj 2017 om ”rimliga villkor för förtroendevalda i alla partier” ska behandlas. Det senaste beskedet var ”under våren”. Men inget har hänt.

Slutligen ställer också oppositionsrådet Gunnar Lidell (M) en interpellation, även den till ordförande Dahlin (S). Interpellationen handlar om, liksom Rininslands, varför det inte händer något. Denna gång gäller det dock Jonathan Axelssons (M) och Tor Wendels (M) motion angående ”framtagande av en långsiktig strategi för kommunens simhallar”.

Lidell frågar:

”Vad har du som kommunstyrelsens ordförande gjort för att uppfylla kommunfullmäktiges beslut daterat 9 dec 2015?”

Marie Dahlin (S) har denna gång svarat skriftligt och Dahlin börjar svaret i för henne ”traditionell stil”:

”Jag skulle tro att jag har gjort lika mycket eller lika lite som du.”

Och Marie Dahlin fortsätter:

”När kommunfullmäktige har tagit beslut om att bifalla en motion, så är det enligt mitt sätt att se det inte KS ordförandes sak att hålla koll på motionen.”

Marie Dahlin menar att det är i motionärernas intresse att:

”efterfråga hur det går eller vad som händer med motionen som bifölls.”

Här har nog Gunnar Lidell (M) en annan uppfattning… Kanske är det sådana här tillfällen som har föranlett moderaterna att resa valparollen:

”Nytt ledarskap för Vänersborg”

Jag kan tänka mig att Lutz Rininsland (V) får ett liknande svar av Marie Dahlin på sammanträdet imorgon onsdag.

Lutz Rininsland (V) är aktiv… Han har lämnat in ytterligare en fråga, efter att fullmäktiges handlingar skickades ut. Frågan är ställd till Marie Dahlin (S) och handlar om det som en av insändarna i dagens TTELA tar upp. (Se ”Öppet brev till Vänersborgs och Trollhättans politiker”.)

Rininsland håller vad jag förstår (är tämligen säker…) med insändarskribenten. Han frågar Dahlin (se ”Frågan ställs! Vilket besked blir det?”):

”Vilket besked skulle kommunstyrelsens ordförande vilja ge den utbildningsansvariga ledningen i Kunskapsförbundet om frågan om stöd för tanken att agera på liknande sätt som i Göteborg och Uddevalla skulle ställas?”

Jag tror också att Marie Dahlin (S) håller med både insändarskribenten och Rininsland… Vi får se imorgon.

Kommunfullmäktiges möten är för övrigt öppna för allmänheten. Sammanträdet börjar kl 18.00 på Folkets hus.

.

OBS! Ny information kl 17.43.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) har lämnat återbud till morgondagens fullmäktige. Det betyder att interpellationerna och Rininslands fråga inte kommer att behandlas. Ska vi gissa att sammanträdet därför kommer att ta max 30 min?

Och då står vi inför årets dyraste fullmäktigesammanträde räknat per minut….

Varje ledamot och ersättare får ett inläsningsarvode på 1.169 kr per person. Det blir ungefär, beroende på hur många ersättare som är på plats, 57.000-58.000 kr. Jag gissar att lokalhyran för Festsalen i Folkets hus ligger på 5.000-7.000 kr och att fikat kanske går på 2.000 kr. (Det sistnämnda är alltså uppskattningar.) Sammanträdet lär alltså kosta Vänersborgs skattebetalare omkring 2.200 kr per minut.

 1. Kenneth Allblom
  9 september, 2018 kl. 17:53

  Vad menar du med ”… ger politikerna, i varje fall de i opposition, mindre möjligheter att ändra i beslut.”?
  Finns det inte regler för vilka möjligheter man har att åstadkomma förndring av ett fattat beslut?

 2. LasseVbg
  5 september, 2018 kl. 08:04

  Dahlins arrogans är ganska stötande…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: