Hem > Allmänt Vänersborg > Fiskmåsarnas återkomst

Fiskmåsarnas återkomst

Jo, då. Fiskmåsarna har kommit till Nordstan. I år också. Och det var kanske ingen större överraskning. ”Same procedure as last year. The same procedure as every year…”

I förra veckan, på måndagen den 25 mars närmare bestämt, intogs hustaken som på en given signal. Alla måsar kom samtidigt och alla började markera sina boplatser med sitt skrikande och vrålande. Och de som kom för sent började också markera, fast sin besvikelse – genom att, just det, skrika och vråla…

Som den uppmärksamme fiskmåsskådare som jag har blivit, så noterade jag att fiskmåsarna var tidigare i år än förra året. Då förskonades Nordstans mänskliga invånare från måsarna i ytterligare drygt en vecka. Förra året invaderades nämligen hustaken först den 5 april. Det är alltså inte solen som styr deras beteende, utan snarare temperaturen. (Eller kanske en kombination?) Det var kallare förra året vid den här tiden. Det här ser jag som ytterligare ett viktigt skäl till att snabbt stoppa den globala uppvärmningen.

Det är och lär fortsätta bli som vanligt i år också. Fiskmåsarna har valt Nordstan för att fullborda meningen med sina liv, att fortplanta släktet. Vi har månader av miljöproblem framför oss – skrikande måsar dygnet runt, nedskitade bilar, trottoarer och barn, attacker mot oskyldiga boende och förbipasserande osv.

Tyvärr verkar inte samhällets regler och moral tillåta oss att ta itu med fiskmåsutmaningen på det sätt som det sägs att de gjorde i Turkmenistan. Eller i Holbæk på danska Själland, där man satte in drönare. (Se ”Danmark sätter in drönare mot måsar”.) Eller i England, som också har sin beskärda del av fiskmåsproblem, där man byggde speciella torn för berguvar…

I miljöbalken står det faktiskt i kapitlet ”Bestämmelser om skydd för biologisk mångfald” att det kan vara tillåtet att ta i med hårdhandskarna:

”ett sådant djur måste dödas, skadas, fångas eller störas till försvar mot angrepp på person eller värdefull egendom”

Det är väl ingen som har missat att fiskmåsar angriper både personer och värdefull egendom, som bilar och barn…

Men i ett samtal med miljö och hälsa redan samma dag som fiskmåsarna lämnade sina vinterhabitat fick jag beskedet att lagen inte ger tillåtelse att göra något. Det var ett klart och rakt besked. Men nedslående. Hustaken i Nordstan betraktas tydligen som fiskmåsarnas naturliga häckningsplatser… Och jag som trodde att det var kobbar och skär. Nä, så var det tydligen inte. Det är vi människor som är ”onaturliga” och borde flytta.

Kanske hade saken kommit i ett annat läge om det var väldigt många boende som klagade. Det var ett besked jag fick från kommunen. Det kanske är läge att börja samla in namn… Eller det kanske går fortare att samla in namn från de som tycker att fiskmåsar är ett pittoreskt och naturligt inslag i stadsbilden…

Det enda som kvarstår är hoppet att fastighetsägarna ska göra något. Kanske tar de just i år sitt ansvar och ser till att de boende och grannarna inte utsätts för olägenheter från den egna fastigheten.

”Sådana olägenheter kan till exempel vara långvariga störningar av måsskrik.”

Som t ex Götene kommun skriver på sin hemsida. (Se ”Det är fastighetsägarens ansvar att förebygga störande måsar”.)

Vi får se om det hjälper med några samtal. Eller om det blir hörselskydd och paraply som vanligt…

 1. Lars Jonsson
  21 juli, 2021 kl. 07:47

  Tråkigt med en bild på en trut när du skriver om fiskmås

 2. Observatör
  9 juli, 2020 kl. 18:32

  Mordiska lustar och illvilliga planer beror till stor del på fiskmåsar.
  Fiskmåsgalenskap är snart en diagnos.

 3. Calle
  6 juli, 2020 kl. 10:21

  Hej! Ytterligare ett år har gått, och det är exakt samma problem. Blev det någon namninsamling?

 4. Anna
  7 juni, 2019 kl. 20:33

  Hej! Du kan kanske starta upp en namnlista mot fiskmåsar på Facebook, där alla vi som hatar fiskmåsar kan skriva på denna namnlista. Du kan förmodligen lägga upp den på din Facebook sida, men gör den då synlig för alla, så att så många som möjligt kan skriva på. Jag är inte insatt i sådant med namnlistor på Facebook, men du kanske kan testa. Eller starta en namnlista på din senaste blogg för i år, den du har här. Du kan också starta en namnlista på ett forum som väldigt många människor kan se. Om du lyckas starta en namnlista mot fiskmåsar, så kommer jag att skriva på direkt, när jag får syn på den.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: