IFK och skulderna till kommunen
Det har nog inte undgått någon vänersborgare att IFK Vänersborg har stora ekonomiska bekymmer. Denna anrika bandyklubb där t ex en bloggare spelade pojkbandy i slutet av 60-talet och början på 70-talet. Ja, det blev till och med en match i B-laget… Klubben som har sett sådana stjärnor som Sten-Åke Walltin, Lasse Feldendahl, Stig ”Puskas” Jonsson, Håkan Olsson, ”Gucko” Jansson och Peter Nilsson – bara för att nämna några från den gamla ”goda” tiden. Denna klubb är idag på obestånd…
Idag balanserar IFK på konkursens brant. Som IFK:s juridiska ombud skriver till fordringsägarna:
”Föreningen saknar förmåga att betala sina skulder i den omfattningen de förfaller till betalning och denna oförmåga är inte av tillfällig art [och] därmed föreligger en obeståndssituation.”
De totala skulderna uppges uppgå till 3,4 miljoner kronor. (P4 Väst uppgav igår att skulderna uppgår till nästan 4 milj kr, se här.) En otroligt stor summa för en idrottsklubb. Varför det har blivit så här diskuteras och spekuleras det om i både bandykretsar och ”på stan”.
Leif Bengtsson, som varit IFK Vänersborgs enskilt störste sponsor de senaste åren och även ledamot i styrelsen, sa till TTELA den 19 mars (”IFK kan tvingas lämna elitserien”):
”Om kostnaderna är större än intäktsmassan går det inte. Näringslivet, kommunen och publiken räcker inte till för att hålla den status som krävs, det går inte ihop.”
IFK hade inga skulder i det förra bokslutet, men däremellan har IFK arrangerat bandy-VM. Och det var tydligen en mer eller mindre ekonomisk katastrof. Förlusten blev enligt preliminära siffror omkring 2 milj kr. Att dra på sig sådana skulder på ett enda arrangemang, om än stort, tycks för en utomstående vara tämligen obegripligt. Det måste ha varit en alltför optimistisk, dvs mycket bristfällig, planering och budgetering, med siffror och prognoser som har varit mer eller mindre ”tagna ur luften”. Och det i sig är anmärkningsvärt…
Resten av IFK:s skulder härrör från minskade publik- och kringintäkter under seriespelet. Och det är nog så att bandyns popularitet har varit på nedåtgående i många år nu. (Utom i Lidköping…) Det är också noterbart att IFK inte har betalat en faktura på 220.000 kr (hyra av loger) som är daterad redan den 22 januari, dvs innan bandy-VM startade…
IFK har helt enkelt inte rättat mun efter matsäcken och det är väl det som Leif Bengtsson egentligen säger. Även om IFK inför årets säsong vidtog flera åtgärder för att minska kostnaderna.
IFK Vänersborg arbetar naturligtvis frenetiskt med att lösa den uppkomna situationen. Klubben vill inte gå i konkurs och riskera att flyttas ner i seriesystemet. IFK letar finansiärer, samtidigt som IFK försöker få till ackordsuppgörelser med sina fordringsägare.
I dagens TTELA (se ”Läget allt ljusare för IFK”) ser styrelsens ordförande Jan-Olof ”Jolo” Olsson ”ljuset i tunneln”:
”De största fordringsägarna har sagt att de ställer upp och det är vi väldigt tacksamma för.”
Hittills har Sparlunds Buss meddelat att företaget skriver av en stor del av IFK:s skuld, 675.000 kr av 900.000 kr. (Se ”Sparlunds Buss skriver av delar av skulden till IFK”.) Även Quality hotel är positivt inställd, men har några krav, som handlar om hur föreningen ska skötas, innan det blir ett ja.
Och så är det också med flera andra företag. VBG Group och Fogelgrens bygg har t ex vissa betänkligheter (se ”IFK:s sponsorer om situationen”):
”Från vår sida efterlyser vi mer analys, en räddningsplan innan vi tar ställning till om vi är beredda att ge mer stöd.”
”Självklart vill vi hjälpa till men att sätta in pengar som bara skulle försvinna in i ett konkursbo känns inte bra.”
Supporterklubben Älgarna har, skriver TTELA idag, samlat in 146.000 kronor och spelarna i A-truppen sänker sina löner med 20%. Det är ganska imponerande!
Skulder och obetalda fakturor är dock IFK:s och dess fordringsägares problem. ”Vanliga” vänersborgares problem är att Vänersborgs kommun är en av fordringsägarna… IFK Vänersborg är skyldig kommunen 412.645 kr.
IFK Vänersborg har vad jag förstår inte betalat några fakturor till kommunen denna säsong, varken för hyror av istid eller loger. Och då har kommunen ändå gett IFK pengar för arrangemanget av bandy-VM. Kommunstyrelsen bidrog med 400.000 kr till VM-turneringen och fullmäktige beslutade att kultur- och fritidsnämnden skulle få 230.000 kr extra för ökande kostnader i samband med VM. De sistnämnda pengarna skulle bland annat täcka uteblivna intäkter från lokalhyror.
Och då har kostnaderna för kultur- och fritidsnämnden ändå blivit större. Förvaltningschefen sa till TTELA den 27 mars (se ”Kommunens kostnader för bandy-VM större än beräknat”):
”När vi tittar på våra siffror till och [med] februari ser vi att vi har dragit över med cirka 100.000 kronor, vad vi kan se nu.”
Och då är det ändå inte säkert att detta inkluderar alla obetalda fakturor. Kommunalrådet Gunnar Lidell (M) har skrivit till samtliga förvaltningschefer och efterfrågat information:
”jag är angelägen om att ha en samlad bild om kommunens fordringar innan jag som förtroendevald kan ta ett beslut”
Vi får se vilka svar Lidell får. Rykten ”på stan” säger att det finns fler fakturor…
Man kan väl ha åsikter om att kommunen ”sponsrar” bandy-VM, men besluten är fattade i ”laga ordning”. Däremot undrar jag naturligtvis hur ännu mer pengar kan utbetalas till IFK utöver de politiska besluten…
Vänersborgs kommun har, liksom de andra fordringsägarna, fått brevet ”Ansökan om frivilligt ackord” från IFK:s juridiska ombud. Frågan ställs om kommunen, liksom de andra fordringsägarna, kan godta ett ackord på 25%. Det betyder att IFK betalar tillbaka 25% av sina skulder, dvs 103.161 kr, till kommunen. (Summan kan bli högre om det visar sig att det finns fler obetalda fakturor.) Ackordsförslaget förutsätter att:
”samtliga fordringsägare godkänner förslaget och med lika villkor.”
Det finns argument både för och emot en ackordsuppgörelse med IFK Vänersborg. En del argument är ”tyngre” och bättre…
Det som talar för en uppgörelse är:
- IFK är viktigt för staden Vänersborg.
- ett lag i landets högsta serie sätter Vänersborg och därmed kommunen på kartan.
- IFK drar in intäkter till kommunens näringsliv, t ex restauranger, affärer och hotell.
- IFK:s ungdomsverksamhet kommer att drabbas av en konkurs (ca 200 ungdomar mellan 5-20 år).
- om IFK går i konkurs får kommunen inga pengar, med en ackordsuppgörelse får kommunen i varje fall en del pengar tillbaka.
- utan IFK i elitserien kommer arenan att användas mindre.
- många vänersborgare gillar bandy och närvarar vid matcherna.
- det finns en restaurang i arenan tack vare IFK.
Det som talar mot är att:
- kommunen ska behandla alla klubbar lika.
- andra klubbar har en större ungdomsverksamhet än IFK.
- IFK måste göra rätt för sig – skulder ska betalas.
- vad skulle hända om andra föreningar slutade att betala planhyror?
- IFK måste börja leva i verkligheten – och anpassa sig till den.
- vad säger kommunen om en enskild invånare inte betalar sina fakturor till kommunen?
- om IFK går i konkurs kan isen tas bort och ersättas med konstgräs – det skulle ge kommunen större intäkter.
- om IFK inte går i konkurs kommer klubben att fortsätta belasta kommunens ekonomi, dvs skattebetalarnas pengar.
Som sagt, en del argument är bättre än andra. Det finns säkert också många fler argument, både för och mot.
Det blir nu politikernas uppgift att ta ställning till hur IFK Vänersborgs skulder till kommunen ska hanteras och hur kommunen ska ställa sig till förslaget om en ackordsuppgörelse. Vilka politiska församlingar det blir fråga om vet jag inte, kanske kommunstyrelsen, kanske kommunstyrelsens arbetsutskott, kanske kultur- och fritidsnämnden… Jag tvivlar på att ärendet kommer upp i kommunfullmäktige.
Det är i varje fall bråttom med en uppgörelse. IFK:s juridiske ombud vill ha svaret senast måndagen den 8 april.
Eller att IFK inte heller får tag i våra skattepengar (fortsättning på kommentar om revisorskritiken).
IFK ska inte ha en krona mer av kommunen och skattebetalarnas pengar så länge kommunen fortsätter att behandla fotbollsklubbarna (som lär ha de största ungdomsverksamheterna) så ojämlikt och fortsätter att ignorera rugbyn, vars damer också spelar i en högstaserie, eller så länge (framför allt) man lever i den befängda verklighet där man vill spara in 6 miljoner inom skolan. IFK får rätta sig efter verkligheten, annars kommer man bara kunna fortsätta missköta det ekonomiska och hoppas på att kommunen löser situationen. Och kommunen behöver lära sig vad som är bäst att lägga pengarna på, men hela kommunen och dess invånare bästa och framtid i åtanke.