Hem > IFK, M > Stig Bertilsson – back in business!

Stig Bertilsson – back in business!

bertilssonStig Bertilsson ligger väl egentligen lite utanför ämnet för denna blogg, men jag kan ändå inte låta bli att skriva några rader om honom. Bakgrunden är dels att en vän undrade om jag hade sett hemsidan för moderaterna i Bengtsfors. Det hade jag inte. Och eftersom Stig Bertilsson är ordförande för kommunens stolthet, det allsvenska bandylaget IFK Vänersborg, så klickade jag mig dit. Det andra skälet är att gratistidningen Metro idag har en artikel om Stig Bertilsson – med rubriken ”Tjänade 42 miljoner – får 115.000 av staten”.bertil_metro

Metro berättar att:

”Före detta riksdagsmannen Stig Bertilsson (M) har en årsinkomst på 42 miljoner kronor. Ändå får han 9 611 kronor i månaden i inkomstgaranti från det som kallats ‘riksdagens egen a-kassa’.” (Metro 2 nov –11)

Enligt Göran Månsson på Skatteverket är detta dock helt enligt reglerna.

Stig Bertilsson är inte bara bandyintresserad, han är som bekant moderat sedan många herrans år tillbaka. Stig har ju, som de flesta äldre vänersborgare vet, till och med suttit i riksdagen för moderaterna. Ja, han var även någon slags minister, i varje fall gillade han att framställa sig själv som det. Han var typ biträdande idrottsminister under Carl Bildts regering 1991-1994.

Stig Bertilsson har varit med om något unikt. Han är den ende riksdagsmannen i Sveriges historia som har ”skiljts från sitt uppdrag som riksdagsledamot”. Den 16 oktober 1996 klockan 12.02 skrevs nämligen historia. Riksdagens andre vice talman, Görel Thurdin, läste upp dokumentet som bekräftade avsättningen.

Stig Bertilsson tvingades att lämna sin riksdagsplats på grund av de allvarliga brott som han hade begått. Bertilsson dömdes i allmän domstol för grova bedrägerier. Det var hovrätten för Västra Sverige som avkunnade domen i maj 1996.

Stig Bertilsson hade kvitterat ut drygt 40 miljoner kronor i bidrag – drygt 30 miljoner kronor från presstödsnämnden och resten från länsarbetsnämn­den och länsstyrelsen.

I domen står det bland annat:

”Mot bakgrund av att Stig Bertilsson döms för allvarlig brottslighet samt att han lämnat uppgifter i målet, som på flera punkter befunnits inte vara trovärdiga, är det uppenbart att han inte längre är lämplig att vara ledamot av Sveriges Riksdag. Han skall därför skiljas från detta uppdrag”.

De bedrägerier Bertilsson dömdes för hade utförts för tidningen Dalslänningens räkning.

Stig Bertilsson själv har aldrig erkänt vad han dömdes för. Han ansåg sig vara utsatt för en politisk sammansvärjning.

Nu har Stig Bertilsson gjort politisk come-back. Han har blivit ordförande i Bengtsfors avdelning av moderaterna. Och tar man en koll på Bengtsforsmoderaternas hemsida, så möts man av följande bild:

moderat_bengtsfors

”Arbetslinjen eller bidragslinjen”

Det är väl ingen tvekan vilken linje Stig Bertilsson själv valde. Och fortfarande väljer. Jag undrar förresten hur mycket 40 miljoner kr motsvarar i dagens penningvärde…?

bertil_bengtsStig Bertilsson är också ordförande i IFK Vänersborg…

…där han förhandlar om hyror, biljettsystem, kommande bandyevenemang och annat…

…med sina partibröder och partisystrar i Vänersborg…

Kategorier:IFK, M
 1. Peter
  6 november, 2019 kl. 00:36

  Det mest skrämmande är ju, att han är Bengtsfors nya kommunalråd. Hur detta har kunnat gå till är en evig gåta för mig.

 2. Kenny Hero Lengrell
  13 november, 2018 kl. 18:15

  Kanske en irrelevant fråga, men vad dömdes en person som Bertilsson för i böter (gissar att han inte fick fängelse?) för sitt grova bedrägeri? Tänker att det kan bli klurigt att straffa någon ekonomiskt med sådana resurser.

 3. 2 januari, 2012 kl. 11:21

  Vedervärdigt är väl det enda man kan säga om det. Någon som tror att de gamla moderaterna är borta?

 4. Arne Hammar
  3 november, 2011 kl. 19:02

  Sorgligt, sorgligt, en man med näsa för bidragslinjen när det gäller sig själv. Ynkligt, men vad kan man vänta sig av M-arna. Alla vet ju att deras slogan inte gäller dem själva.

 5. Thomas Fredriksson
  3 november, 2011 kl. 16:14

  Fy fan, säger jag. Jag mår illa!

  /Thomas

 6. 2 november, 2011 kl. 22:20

  Jasså, den gamla uven är tillbaka. Men inte kallas det bidrag när riksdagsmän blir arbetslösa, bara när vi vanliga dödliga blir det.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: