Hem > Kunskapsförbundet Väst > Kunskapsförbundet sammanträder

Kunskapsförbundet sammanträder

Kunskapsförbundets Väst (KFV) sammanträder nu på tisdag. Just det, sammanträde på självaste Valborgsmässoafton! Jag undrar om det är att visa tillbörlig respekt för de gamla gudarna…

Ordförande Maud Bengtsson (S; Trollhättan) inleder sammanträdet med att hälsa alla välkomna och att informera direktionen om sådant som har hänt sedan sist, antar jag. (Direktion är namnet på de ledamöter som beslutar i KFV. Direktionen motsvarar därför egentligen en kommuns fullmäktige.)

Ärende 4 är initierat av Lutz Rininsland (V):

”Med tanke på att förbundet i sin verksamhet på gymnasienivå (Vård- och omsorgscollege, Teknikcollege, vägledning) och framförallt på vuxenutbildningen har etablerat värdefulla samverkansformer med arbetsförmedlingen, önskar jag att direktionen snarast får en rapport, vad förändringarna kan komma att betyda för vår egen verksamhet”.

Rininsland ställde för övrigt en interpellation på det senaste fullmäktigesammanträdet med liknande innehåll till socialnämndens ordförande Dan Nyberg (S). Nu är det förbundsdirektör Johan Olofson som ska försöka reda ut begreppen.

Förbundsdirektör Olofson ska också föredra ett ärende som heter ”Ekonomi ur tre perspektiv”. Det finns dock inga handlingar utskickade i detta ärende, så ledamöterna i direktionen får ge sig till tåls tills på tisdag för att få nyfikenheten stillad.

Och så var det återigen det här med fristående gymnasieskolor. Inte nog med att de som redan finns urholkar Kunskapsförbundets ekonomi. (KFV måste betala kostnaderna för de elever som väljer ett fristående gymnasium. Dessa utbildningar är oftast dyrare än de pengar KFV får från Trollhättan och Vänersborg för varje ny elev. Se ”Kunskapsförbundet”.) Nu ligger det ytterligare två ansökningar på direktionens bord.

Det är ansökningar från Thoren Innovation School AB i Uddevalla och Drottning Blankas gymnasieskola i Uddevalla. De vill starta nya gymnasieutbildningar. Skulle deras ansökningar godkännas av Skolinspektionen så skulle dessa utbildningar vid full utbyggnad resultera i 354 gymnasieplatser…

Skolinspektionen vill att förbundet yttrar sig över ansökningarna. Men det är inte bara för KFV att säga nej, typ för att det inte gillar friskolor.

Förbundets roll är att:

”i yttrandet ge en konsekvensbeskrivning som bl.a. skall visa på de ekonomiska, organisatoriska och pedagogiska konsekvenserna på lång sikt, 5-6 år, vid start av den planerade skolan. Det är viktigt att bedöma om en etablering medför att kommunens eller samverkande kommuns möjligheter att erbjuda t ex alla inriktningar av ett nationellt program kraftigt begränsas, eller om en etablering kan leda till att förutsättningarna för den kommunala gymnasieskolan att fortsätta att erbjuda ett visst nationellt program försvinner.”

Nu visar det sig att de två fristående gymnasieskolorna vill starta program som redan finns i Kunskapsförbundet och dessutom vid flera andra fristående gymnasieskolor i området. Med ett undantag, Hantverksprogrammet som Drottning Blanka vill starta. (18 platser vid full utbyggnad.)

Förslaget till beslut är således att avråda nya etableringar av gymnasieskolor i området. Det blir helt enkelt en överetablering av gymnasieplatser med risk för ekonomiska konsekvenser för egentliga alla befintliga gymnasieskolor och försämrad utbildningskvalitet. Naturligtvis skulle KFV även drabbas ekonomiskt om (ännu) fler valde andra skolor än KFV:s. (Det är ca 1.230 elever som studerar i annan kommunal skola eller friskola utanför Kunskapsförbundet.)

Vi får hoppas att Skolinspektionen inte beviljar tillstånd till fler gymnasieskolor i området.

Planeringen av läsåret 2020/2021 har börjat. Kunskapsförbundet erbjuder 15 nationella program, varav 10 är yrkesförberedande, samt lärlingsutbildning inom flera program. Preliminärantagningen inför 2019 har visat att det antal utbildningsplatser som erbjudits har behövts justeras uppåt.

Förslaget till direktionen är att samma utbud ska ligga till grund inför antagningen 2020/2021 som inför 2019 – med ett undantag. Det är det Humanistiska programmet som under flera år har haft färre än 3 sökande.

Så här ser förslaget ut inför 2020/2021:

Sedan två år tillbaka har Kunskapsförbundet satsat extra pengar, ungefär en miljon per termin, på åtgärder som ska förbättra lärandet och kunskapsresultaten på två av förbundets praktiska program. Det har varit fråga om åtgärder som ökad lärartäthet, mindre undervisningsgrupper, förstärkt specialpedagogiskt stöd etc. Det har visat sig att satsningen gett positiva resultat. Och det föreslås att den fortsätter även i höst. Vilket bör vara tämligen givet…

Det blir även, vilket är som vanligt antar jag, en ekonomisk månadsuppföljning. Resultatet till och med mars uppgår till ett underskott på 3,559 milj kr. Det är ingen större hemlighet att förbundet är i behov av ytterligare resursförstärkningar, redan i år. Det skrev jag om efter förra sammanträdet. Förbundet får minskade intäkter från Migrationsverket (-6 milj kr), fler elever väljer skolor i andra kommuner eller friskolor (-12 milj) och det blir färre elever på SFI, etablering (-9,5 milj). Kunskapsförbundet behöver 17 milj kr av Trollhättan och Vänersborg redan i år, och då beräknar förbundet ändå att spara drygt 10 milj kr. Efter förra sammanträdet tog direktionen beslutet att begära ett ägartillskott för 2019. Denna begäran har skickats och vi får så småningom se vad ägarkommunerna säger…

Det är också så att den ekonomiska situationen har lett till att Kunskapsförbundet ska initiera ett arbete med Trollhättan och Vänersborg för att få fram en ny finansieringsmodell för förbundsbidraget. Vi hoppas att det blir så. Men viktigast är nog att förbundet får mer pengar. De fristående gymnasieskolorna åderlåter KFV…

Det blir också en del annan information på sammanträdet. Som alltså hålls på Valborgsmässoafton…

PS. Precis när jag ska publicera denna blogg dimper det ner ett mail från en miljöintresserad kommuninvånare. Hen mailade resultatet av rankningen ”Sveriges Miljöbästa kommun 2019”. Vänersborgs kommun hamnade på plats 212 av 290 i årets kommunrankning. Det är en försämring jämfört med plats 81 i förra årets rankning… (Se ”Sveriges Miljöbästa kommun 2019”.) Det tycks som om Vänersborg ramlar ner på i stort sett varenda ranking som görs. Det spelar ingen roll om det är skola eller miljö. Jag vet inte om det beror på det politiska styret eller på tjänstemannaorganisationen… Eller de bristande ekonomiska resurserna eller något annat. Lite ironiskt är det väl ändå att fallet neråt på miljörankingen sker samtidigt som miljöpartiet är med och styr Vänersborg. …

  1. Per Sjödahl.
    28 april, 2019 kl. 22:31

    Tappet vad gäller miljörankingen beror på att kommunen tyvärr inte deltog i undersökningen.
    Detta stod i ttela. Varför man inte va med i undersökningen känner jag inte till.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: