Hem > Budget 2020, socialnämnden > Socialnämnden ska spara

Socialnämnden ska spara

Det är inte så ofta som jag skriver om socialnämnden och dess verksamheter. Det beror inte på ointresse eller att jag tycker att socialnämnden är mindre viktig. Jag har helt enkelt för dålig kunskap. Men jag vet att socialnämndens och socialförvaltningens arbete är av oerhörd stor betydelse för människor och välfärden i kommunen.

Socialförvaltningen arbetar med de äldre, hemtjänst, personer med demenssjukdom, barn och unga som far illa, hemsjukvård, personer som lever i hemlöshet, personer med missbruks- och socialpsykiatrisk problematik, personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer, nyanlända samt barnfamiljer som har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden, våld i hemmen, särskilda boenden, personlig assistans, försörjningsstöd, omsorg om funktionshindrade osv.

Socialnämndens verksamheter kostar pengar, nästan en miljard varje år – i Vänersborg. Och behoven ökar hela tiden. Förra året, 2018, gjorde nämnden ett underskott på 25 milj kr, och det var trots att socialnämnden fick ett budgettillskott i oktober med 27 miljoner. Budgettillskottet var för övrigt inte ramhöjande, dvs nämnden fick inte dessa pengar i år.

Så här står det i årsredovisningen för 2017 om socialnämndens kostnader:

”Äldreomsorgen redovisar underskott med hela 13,7 mkr, det är framförallt hemtjänsten som redovisar underskott. Även omsorg om funktionshindrade redovisar underskott med 12,4 mkr. Det är framförallt kostnader för köpta platser LSS och SoL som överskrider budget. Individ och familjeomsorg redovisar underskott med 2,1 mkr. Ekonomiskt bistånd redovisar överskott gentemot budget men utbetalning av försörjningsstöd har ökat med 7 mkr jämfört med föregående år.”

Den 23 april hade socialnämnden sammanträde. Då behandlades budgeten för nästa år, 2020. Enligt den budgetram som kommunstyrelsen bestämde i februari ska inte socialnämnden få mer pengar.

Socialförvaltningen skrev i underlaget till nämndens sammanträde:

”Socialförvaltningen har presenterat resursbehov utifrån de förändringar som sker och skett i verksamheten utifrån kommuninvånarnas behov inför 2020-2022 … Dessa förändringar gäller kraftig ökning av antalet barn och unga i behov av placering i familjehem alternativt hem för vård och boende (HVB), boendestödskostnad för ungdomar tillhörande LSS-lagstiftningen som väljer att genomföra gymnasiestudier på annan ort, ökad kostnad personlig assistans, förskjutning i kostnadsansvar gällande avancerad sjukvård samt ökat antal kommuninvånare i behov av äldreomsorg. De budgetramar som kommunstyrelsen fattade beslut om 2019-02-27 och som socialnämnden har att förhålla sig till inför 2020 innebär en i stort sett oförändrad budgetram.”

Socialchefen, med ledning, gör följande bedömning utifrån denna beskrivning:

”socialnämnden skulle behöva tillföras pengar för att klara verksamheten såsom den är uppbyggd idag.”

Med andra ord, för att socialnämnden ska klara att lägga en budget inom kommunstyrelsens budgetramar krävs det att följande åtgärder görs om inga nya medel tilldelas:

  • ”inte tillsätta utvecklingsledare med inriktning kvalité inom administrativa verksamheten.
  • minska budget för vård och omsorg, särskilt boende med 18 100 tkr.
  • minska budget för vård, stöd och utredning med 6 000 tkr.
  • genomföra besparingar motsvarande 13 600 tkr inom omsorg om funktionshindrade
  • genomföra besparingar motsvarande 1 100 tkr inom individ- och familjeomsorgen genom minskad administration och avveckla familjerådgivare på Familjecentralen Sirius.
  • avveckla aktivitetshus Fisketorget inom arbete, sysselsättning och integration vilket motsvarar 1 000 tkr.”

Dessa åtgärder innebär besparingar på 39,8 miljoner kronor… Vi kan ana vilka konsekvenser detta kommer att få för många människor som är beroende av socialförvaltningen.

Marianne Ramm (V) röstade mot beslutet och röstade i stället för ett eget yrkande. Vänsterpartiets yrkande hade följande lydelse:

”Vänsterpartiet anser att budgetramarna inte är acceptabla. Vi har flera lagar att förhålla oss till, exempelvis SOL, LSS, LVU, LVM och HSL.
Socialförvaltningens konsekvensbeskrivningar visar tydligt att Vänersborg utan resursförstärkningar inte kommer att fullfölja sitt uppdrag.
Vi känner stor oro inför ökningen av placeringar av barn. Korttidsplatserna som kommer att minskas. I äldreomsorgen där har vi idag en väntetid på 72 dagar (56 dagar i genomsnitt i Sverige) på samma gång som vi vet att antalet äldre bara blir fler.
Den avancerade sjukvården som idag bedriver verksamhet i hemmet i ökande utsträckning kommer också med största säkerhet att öka. Kostnader för ungdomar som tillhör LSS och som valt att studera på annan ort är en del av budgetunderskottet. Våra kostnader för personlig assistans är stora när det gäller de som valt privata utförare.
Färdtjänsten har ökat och vi ser en tendens att försörjningsstödet går samma väg.
Köpta platser inom både SOL såväl som LSS ger ett underskott. Dessa personer har speciella behov och behöver då speciella boendeformer, som vi i nuläget inte kan erbjuda.
Detta är kostnader som vi i stort inte kan påverka då det styrs av lagar som vi måste följa.
Socialnämndens förslag till beslut kan Vänsterpartiet inte ställa sig bakom.
Exempelvis ser vi att omhändertagandet av barn ökar samtidigt som vi avvecklar familjerådgivare på Familjecentralen Sirius som ska stötta föräldrar i sitt föräldraskap.
Vi ser att Fisketorget ska avvecklas vilket drabbar personer inom SOL som gått där i flera år. Detta kommer att medföra personliga tragedier.
Alla omställningar och neddragningar påverkar personalen och i ett skede där sjukskrivningarna ligger på nästan 10 % kan vi knappast se en minskning om vi genomför de liggande förslagen till åtgärder. Detta står att läsa om i konsekvensbeskrivningen.
Vänsterpartiets förslag till beslut är att Socialnämnden begär ramökning om 44,6 MKR gällande budget 2020.”

Vid omröstningen ställde sig också Göran Svensson (MBP) bakom Vänsterpartiets yrkande. Både Ramm och Svensson reserverade sig. Sverigedemokraterna avstod från att rösta på något av dessa två förslag. De ansåg att underlaget var för dåligt för att kunna fatta ett beslut.

Jag har lite svårt att förstå varför inte majoriteten i socialnämnden skickade med någon typ av ”protest” mot budgetramarna, och påpekade omöjligheten i alla dessa besparingar. Som barn- och utbildningsnämnden gjorde. (Se ”BUN 23/4: Usch!”.)

Socialnämnden ställde sig också, enhälligt, förutom vad jag förstår SD, bakom ett tilläggsyrkande från ordförande Dan Nyberg (S):

”Förvaltningen får i uppdrag att analysera kostnadsutvecklingen inom individ- och familjeomsorgavdelningens område och ta fram förslag på möjliga besparingar. Detta bör ske generellt, men det framhålles att se över avtal, möjligheten till egna kontrakterade familjehem, minimering av resor genom att i stället prioritera digitala kontakter samt samverkan med andra. Förslag ska kunna presenteras inför nämndens sammanträde i september 2019.”

Vänersborgs kommun är i ett svårt läge inför nästa år. Behoven är stora både inom socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens verksamheter. Jag har svårt att se att Vänersborg kan klara framtiden utan inkomstförstärkningar och utan en kraftig nedbantning av verksamheter som inte är lagstadgade…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: