Hem > KS 2019 > Idag var det KS igen

Idag var det KS igen

Idag onsdag (4/9) sammanträdde kommunstyrelsen (KS) – i skuggan av kommundirektör Pascal Tshibandas avsked. Jag förutsatte att ledamöterna och ersättarna skulle få en utförlig förklaring av orsakerna till det som hade hänt. Men jag bedrog mig, det visade sig vara ett felaktigt antagande. KS fick inte reda på något nytt i ärendet.

Kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S), som efter samråd med 1:e och 2:e vice ordförande Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C) ägde frågan, upprepade bara det som stod på kommunens hemsida i måndags. (Se “Kommundirektören uppsagd”.) Ordförande Augustsson ville helt enkelt lägga händelsen bakom sig. Det var av hänsyn till de inblandade och överenskommet med Tshibanda. Sa Augustsson. Jag frågade om det var någon speciell händelse som hade föranlett avskedet, men det var det inte. Jag frågade också om formuleringarna på pressreleasen inte var ovanligt “tuffa”. De hade varit okejade av Tshibanda sa ordförande, medan Dan Nyberg (S) ansåg att det var så här man brukade formulera sig.

På TTELA:s hemsida har i eftermiddags publicerats en artikel om uppsägningen (se “Locket på om kommundirektörens uppsägning”, betalvägg). Fackförbundet Visions ordförande i Vänersborg säger till TTELA:

“Jag har goda erfarenheter av honom (kommundirektör Tshibanda; min anm) och har ingen aning om varför han blev uppsagd. Det har varit ett gott samarbete mellan facket och ledningen, samspelet har varit bra.”

Vision hade enligt TTELA bara fått positiva signaler kring Tshibandas ledarskap och aldrig några negativa.

Ärendelistan var som vanligt tämligen diger, dock inte riktigt så lång som den brukar kunna vara. Däremot var det som vanligt mycket information och lite politik…

Ledamöterna och ersättarna i KS fick information om vad som gäller kring arbetsmiljön. Politikerna är ju arbetsgivare och har därmed ett arbetsmiljöansvar. Det var kommunens arbetsmiljöutvecklare Thomas Nicklasson som föredrog ärendet. Det handlade om lagar, regler, ansvar, delegering, skyddsombud osv – allt självklart en nödvändig kunskap för alla i KS. Huruvida det är att ta ett arbetsmiljöansvar när “vi” politiker drar ner de ekonomiska resurserna till i stort sett alla verksamheter fick vi dock inget svar på. Å andra sidan var det ingen som frågade heller…

Boel Olin från Trafikverket och utvecklingsledare Lars Rudström från kommunen informerade om åtgärdsvalsstudien (ÅVS) av E 45:an mellan Vänersborg-Mellerud. ÅVS är en slags tidig utredning före planprocessen. Målet är att det så småningom ska bli en 2+1-väg med mittseparering. Fast det ligger långt fram i tiden, finansiering saknas t ex fortfarande. I bästa fall, sa Olin, byggs den år 2030. Trots det är det bråttom att Vänersborg kommer med synpunkter, senast i november. Den viktigaste frågan är om framtidens 45:a ska gå genom tätorter eller runt om. För Vänersborg handlar det om Frändefors och Brålanda. Jag fick också lära mig att E45 är Europas längsta väg – från Palermo till Karesuando. Lite wow-känsla faktiskt…

Folkhälsosamordnare Anne Ekstedt informerade om ett nytt samverkansavtal för gemensamma folkhälsoinsatser och socialchef Karin Hallberg och IT-chef Jörgen Haglund redogjorde för “Framtidens vårdmiljö”. Det sistnämnda handlade om att region ska investera stora pengar (ett par miljarder) i ett nytt IT-system och på den satsningen får kommunerna hänga med – om de vill, och betalar. Och det vill Vänersborg.

Före sommaren hade KS en workshop om kommunens inriktningsmål 2021. Nu redovisade utvecklingsledare Linéa Stenbock resultatet av de diskussionerna.

Den sista informationen var en kort föredragning av näringslivschef Jill Stor inför ett ärende som skulle beslutas senare under dagen – “Etablering på området Wargön Innovation – Vargöns industriområde”. Och det blev också så, kommunstyrelsen godkände etableringen av Invotech AB på Wargöns industriområde. Beslutet föregicks dock av en viss diskussion om den avsiktsförklaring som tydligen finns om vilka företag som får etablera sig på området etc. (Jag har begärt ut denna handling för att se vad som verkligen står.)

Ordförande Augustsson (S) informerade, efter en fråga från James Bucci (V), lite om Halle- och Hunneberg. Tydligen har Sveaskog planer på att erbjuda kommunen någon fastighet på Hunneberg. Men allt håller på att utredas. Det finns fortfarande många oklarheter. Det finns säkert anledning att återkomma.

Jag ställde två frågor till Benny Augustsson.

Den första handlade om Kunskapsförbundet. Jag undrade hur Benny Augustsson, och de andra kommunalråden, i Ägarrådet (=sammanträde mellan kommunalråden i Trollhättan och Vänersborg om Kunskapsförbundet Väst) kunde uttala sig i frågor som inte hade behandlats politiskt i Vänersborg än.

Jag tror inte frågan var särskilt populär. Augustsson ville inte diskutera sakfrågan utan menade att det handlade om KFV:s formella kompetens att fatta sådana här beslut. Ägarrådet vill inte att det Industritekniska programmet i Trollhättan och Estetiska programmet (ESMUV) i Vänersborg ska läggas ner. Och det vill inte Vänsterpartiet i Vänersborg heller… Men vad ska KFV göra om inte kommunerna beviljar pengar? Och vem bestämmer egentligen? Augustsson bytte snabbt samtalsämne. Ärendet var ju “Ordförande informerar”…

Sedan var det beslut.

Och det bara rasade på. Alla förslag bifölls, men det var både tämligen “opolitiska” och formella ärenden. Det blev bara lite diskussion kring ett av ärendena “Yttrande över remiss om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten samt kartläggning och analys av ytvatten”. Det var Dan Åberg (M) som tog upp de “föroreningar” som Canadagässen lämnar efter sig… Så var ju badet vid Skräcklan förorenat i somras, och badet ligger inte långt från vattenintaget. Och vid vattenintaget i Rörvik syntes vid många tillfällen tusentals gäss… (Se bild nedan. Foto: Dan Åberg.)

“Det finns bara en lösning”

Sa Bo Carlsson (C) lugnt…

Det blev ett tillägg till beslutet, att tjänstemännen skulle ta en ”extra koll” på fåglarnas föroreningar. Ja, uttrycket var “fåglarna”. Det betyder att man kanske också tar en titt på fiskmåsarnas härjningar…

Till sist. Kate Giaever (V) hade skrivit en motion om att utreda en besparing av partistödet, dvs dra ner på detta. KS avslog motionen.

Motionen liksom de flesta beslut som fattas av KS går vidare till fullmäktige – som fattar de “riktiga” besluten.

Kategorier:KS 2019
  1. Larsson
    5 september, 2019 kl. 11:17

    Vänersborgs kommun har en historia i att utnämna fel personer. Ett flertal, ingen nämnd ingen glömd, har på ett ellear annat sätt blivit entledigad. Hur skall man någonsin få rätt person på rätt plats med denna räcka av misslyckade anställningar och utnämningar?

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: