Hem > Hunneberg, partistöd > Är partistödet för stort?

Är partistödet för stort?

Vänsterpartiet lämnade i november 2018 genom Kate Giaever en motion om att utreda en besparing av partistödet i kommunen. Den behandlades av fullmäktige i september. (Se “KF imorgon (18/9)”.) Fast det blev inte så mycket till behandling. Orsaken var framför allt att frågan om storleken på partistödet kommer upp senare i fullmäktige då stödet ska fastställas för 2020. Då kan partierna och dess ledamöter yrka på förändringar.

Jag funderar på att göra det, och det av två skäl. Det första är precis som Giaever skrev i motionen:

“Vi politiker ställer ofta tuffa besparingskrav på våra kommunala tjänstemän. Ofta känns besparingarna helt orimliga. Många av våra verksamheter är dessutom lagstadgade.”

Det andra skälet är nedläggningen av fisket i Hallsjön, eller som kommunfullmäktiges beslut löd:

”Kultur och fritidsnämndens anslag minskas med 0,5 miljoner kronor. Finansieringen av fiske på Halleberg och Hunneberg upphör, detta gäller både utsättning, underhåll samt personal.”

Jag anser att det är viktigare att fisket får vara kvar på bergen för alla kommuninvånare och turister än att partierna får lika mycket i partistöd som de brukar få.

Det är varken något problem eller något konstigt att lägga ett förslag på sänkt partistöd. Men att föra över pengar till fisket känns lite mer komplicerat. Besparingen på fisket var nämligen en del av det stora budgetbeslutet. Visst, det går att motionera om en ändring, typ ett förslag på att kultur- och fritidsnämnden ska få extra pengar till fisket. (Det visade sig i den senaste delårsrapporten att det behövs 400.000 kr till.) Men hur lägger man ett förslag som “kopplar ihop” dessa två förslag om fiske och partistöd? Ska man skriva en motion eller två? Eller kanske tre?

Jag vet faktiskt inte. Det står nämligen i kommunens arbetsordning att en motion inte får:

“ta upp ämnen av olika slag”

Fast jag komplicerar kanske det hela. Men det blir nog till att fråga kommunjuristen…

I år, 2019, betalar kommunen ut 1.485.675 kr i partistöd. Kommunens syfte med det är, och jag citerar “Regler för partistöd”, antagen 18 juni 2014:

“Partistödets ändamål och syfte är att genom ekonomiskt bidrag och stöd till politiska partier stärka deras ställning i den kommunala demokratin.”

Stödet är uppdelat i två delar, grundstöd och partistöd. Alla partier som är representerade i kommunfullmäktige får vardera 46.500 kr i grundstöd. Det är samma för alla. Det här stödet motsvarar prisbasbeloppet.

Den andra delen av stödet kallas helt enkelt partistöd eller mandatstöd. Det motsvarar 45% av ett prisbasbelopp och fördelas i förhållande till antal mandat i fullmäktige.

Så här fördelades det totala partistödet i Vänersborg 2019:

Det finns ingen lag eller förordning som säger att en kommun måste betala ut partistöd eller hur stort ett sådant stöd i så fall ska vara. Det är helt upp till varje kommun. I Kommunallagen står det, 4 kap 29 § (ungefär som i kommunens dokument):

“Kommuner och landsting får ge ekonomiskt bidrag och annat stöd till politiska partier för att stärka deras ställning i den kommunala demokratin (partistöd).”

Är partistödet i Vänersborg för stort? Ja, jag tycker det. I varje fall om det är en “tajt” ekonomisk situation i kommunen. När andra verksamheter får dra ner på sina kostnader så att det drabbar äldre och sjuka, barn och elever, som det gör i Vänersborg just nu – då är det ett rättvisekrav och en moralisk skyldighet att partierna också skär ner. Och påstår politiker att det går att spara utan att verksamheterna blir lidande, då ska det väl inte heller vara några problem för partiarbetet?

Och vill man vara lite provokativ… Hur mycket av partistödet går inte åt till valpropaganda och löften som:

”…om du röstar på oss, så ska vi ordna allt så bra så bra…”

Och efter valet kan vi alla se hur det går med löftena om utbildning, vård och omsorg…

Jag tycker att vänsterpartistisk vän kom på ett bra vallöfte inför valet 2022:

“Mindre partistöd – färre snabbt glömda löften!”

Partierna borde lätt kunna minska kostnaderna för sin valpropaganda om de istället fokuserade på vad de hade åstadkommit “under de gångna fyra åren”…

Tillbaka till fisket. I det här fallet handlar det ju om att en del av partistödet ska gå till fiske på Hunne- och Halleberg.

Det finns naturligtvis inget i någon lag om att kommunen ska finansiera fiske, men det handlar om förhållandevis små pengar, även för Vänersborgs kommun – men pengar som kommer förhållandevis många människor till glädje. Fisket lockar hela familjer, ofta barnfamiljer, ut i naturen – med frisk luft, social samvaro och härliga naturupplevelser. Det lockar också turister, som i sin tur ger intäkter till kommunen.

Så här skulle ett förslag kunna se ut på sänkt partistöd, där grundstödet är orört men bara 62% av nuvarande parti-/mandatstöd betalas ut:

Det skulle frigöra 405.527 kr till fisket på Halle- och Hunneberg.

Jag tar gärna emot synpunkter.

Kategorier:Hunneberg, partistöd Etiketter:
 1. Pierre Simonsson
  14 oktober, 2019 kl. 10:41

  det där med att spara på hög ja… Val budget Har hel tiden önskat samma sak att Partistödet främst skal gå till utbildning av politiker är en del av saken som skal ske. vet inte hur det ser ut i ”verkligheten” men en verklighet minns jag själv att jag protesterade högjutt mot fördelningen av diverse partistöd i div Budgetar. och hävdade på dessa gtrunder att patristödet borde halveras men Talade för döva öron. De Politiker som inte kan yänka sig att fdr ner på partistödet i dessa tider där alla pengar behövs i vård skola och omsorg o divers andra ställen de har inget i politiken att göra.

 2. karin194
  5 oktober, 2019 kl. 18:06

  Så klokt att ta upp detta!! Men hur går det att påverka vidare? Vad kan vi ‘vanliga’ göra?

  Måste få fråga men röstade ni att den palliativa enheten i Vbg ska läggas ned?
  Mvh
  Karin

 3. Pontus
  3 oktober, 2019 kl. 17:37

  Med tanke på politikernas ansvar för kommunens skolverksamhet, borde partierna inte få något bidrag alls förrän de förbättrar situationen i skolan. Det skulle gå att koppla meritvärdet i skolresultaten enligt bloggen efter denna till partistödet för politikerna.

 4. LasseVbg
  3 oktober, 2019 kl. 08:14

  Korta svaret är JA. Det långa och mycket bra svaret har Rune gett…tack för det.

 5. rune
  2 oktober, 2019 kl. 19:43

  Partistödet ökar mycket mer än medlemstalen i de lokala partierna.
  Detta är ett problem som många blundar för. De lokala partierna borde ägna sig mer åt att värva medlemmar än att enkelt sitta overksamma och inkassera skattemedel till sin verksamhet. Förr (före 80-talet) var det partiernas medlemsavgifter som fick de lokala partierna att finansiera sin verksamhet.

  Partistöd i Vänersborgs kommun (1,5 miljoner kronor) delas ut enkelt helt utan några större krav på resultat eller ”valuta för pengarna”.
  Kanske skulle partierna istället fixa sina egen ekonomi på samma sätt som andra föreningar och organisationer gör såsom att sälja bingolotter, göra lotterier, göra insamlingar eller skaffa pengar från de personer och medlemmar som tror på dom.

  Och … Man kan också alltid hoppas att kommunens jurister har ett tydligt utformat regelverk för kommunens tre kommunalråd och andra politiker med skatte-arvoden som endera dagen arbetar för sitt parti och andra dagar arbetar i ”kommunens tjänst”. Att ett kommunalråd är iväg på parti-verksamhet i en eller flera dagar, speciellt i valtider, ska ju inte ingå i arvodet (lönen) från Vänersborgs kommun utan ska då frånräknas arvodet och istället betalas av partiet som hen representerar. Eftersom Vänersborgs kommun vill vara en kommun med ärlig ordnad ekonomi är förhoppningsvis detta noga reglerat från kommunalrådens inlämnade tidrapporter för vilken ”arbetsgivare” de har arbetat. Eller ???

 6. Observatör
  2 oktober, 2019 kl. 12:43

  Är man skyldiga att redovisa vad man använder partistödet till eller kan man köpa kanelbullar att mumsa på vid partisammankomster?

  • 2 oktober, 2019 kl. 12:54

   I kommunens regler för partistöd står det:
   ”Redovisning och granskning
   5 §
   Mottagare av partistöd ska årligen lämna skriftlig redovisning enligt 2 kap. 11 § första och andra stycket KL, som visar att partistödet har använts för det ändamål som anges i 2 kap. 9 § första stycket samma lag. Redovisningen ska omfatta allt det partistöd som har används, både det som har mottagits för det senaste året och det som eventuellt sparats från tidigare år. Angiven redovisningsplikt gäller för medel som har mottagits efter dessa reglers antagande.
   Av redovisningen bör bland annat framgå vad partistödet har används till och i vilken mån överföringar har gjorts till delar av partiorganisationen utanför den utbetalande kommunen. Mottagare av partistödet ska utse särskild granskare som granskar om redovisningen ger en rättvisande bild av hur partiet har använt partistödet. Granskarens rapport ska bifogas redovisningen.
   Redovisningen ska avse perioden den 1 januari till den 31 december och ges in till Kommunstyrelsen senast sex månader efter redovisningsperiodens utgång.”
   Du kan begära ut alla redovisningarna från kommunen.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: