Hem > KFV 2020, Kunskapsförbundet Väst > Heldag med Kunskapsförbundet

Heldag med Kunskapsförbundet

På tisdag är det en heldag med Kunskapsförbundet Väst (KFV).

De första 90 minuterna ägnas åt det “sedvanliga sammanträdet”. Det är endast sex ärenden som ska avhandlas. Det är dock bara tre som är “tyngre”.

Det första ärendet tar upp frågan om KFV ska starta en naturbruksutbildning. Västra Götalandsregionen lade ju häromåret ner tre (av sex) naturbruksutbildningar i regionen, bland annat Nuntorp, på grund av vikande elevunderlag. Nu verkar trenden ha vänt och allt fler ungdomar söker denna typ av utbildning.

Förbundsdirektören föreslår att en förstudie görs:

“för att undersöka om det finns tillräckligt med utbildningsplatser inom detta område för ungdomar i Vänersborg och Trollhättan.”

Tanken är att KFV ska starta en naturbruksutbildning, om förstudien visar att det finns ett underlag för det. Det tycker jag är bra.

KFV har dragit ner personalstyrkan förra året för att anpassa kostnaderna till den alltför snålt tilltagna budget som Trollhättan och Vänersborg har bestämt. Det skrev jag mycket om förra året. Nu är det omöjligt att spara mer på personal, förbundet har redan hamnat under smärtgränsen. Men likt förbaskat måste KFV spara ännu mer. Då har förvaltningen tittat på lokalerna och på hyreskontrakten.

Kunskapsförbundet är tämligen effektivt när det gäller lokaler. Förbundsdirektören har emellertid hittat ytterligare en åtgärd.

Det har tidigare beslutats att flytta vuxenutbildningen från Elefanten i Trollhättan till Vänerparken i Vänersborg. Då tänker sig förvaltningen att förbundskontoret (administrationen) skulle kunna flytta till en mindre lokal inom Vänerparksområdet. Då får vuxenutbildningen plats i Vänerparken och ett nytt hyresavtal kan förhandlas fram med hyresvärden.

Jag vet inte om det är bra och om alla tjänstemän och eleverna på vuxenutbildningen är nöjda med denna förändring. Men det är åtminstone ett sätt att spara pengar…

Den sista punkten på dagordningen är information om “Årsredovisning 2019”. Här har inga handlingar skickats ut, kanske kommer de imorgon. Ryktet förtäljer emellertid att underskottet förra året stannade vid “blygsamma” 5 miljoner kr. 5 miljoner är naturligtvis en hel del pengar, men då måste man komma ihåg de drastiska nedskärningar som förbundet tvingades göra förra året, mer än 10% av personalstyrkan bantades bort. Och så sent som i november var prognosen ett underskott på 12 miljoner… Utifrån förutsättningarna är alltså 5 milj kr i underskott ett bra resultat.

Mitt tips är att alla liggande förslag kommer att antas av direktionen..

Resten av dagen, fram till kl 16.45, ägnas åt “Kvalitetsstämma 2020”. Jag förbereder mig genom att läsa “Kvalitetsrapporten 2019”, men på stämman, som Lutz Rininsland (V) skriver i sin blogg (se “Gymnasieskolan i fokus”):

“framkommer än tydligare vad som utvecklas, vad som ändras och förbättras, var tyngdpunkten för pedagogernas arbete ligger. Tre gymnasieskolor för ungdomar med en mängd olika program och med elever med skiftande förutsättningar och ett gemensamt mål för alla: ”Framtidslust – viljan att vilja mer”. Vuxenutbildningen på så många olika nivåer, där studerande söker förbättra sina möjligheter att komma rätt i arbetslivet och i vardagen.”

Tisdagen blir ett sätt att lära sig mer om Kunskapsförbundets verksamhet och vad som är “på gång”. Det ska bli intressant.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: