Hem > Nyheter och politik, Ursand > Ursand: Öppet brev från Bert

Ursand: Öppet brev från Bert

I förrförra veckan, den 21 januari, hade Bert, Bert Karlsson alltså, storfrämmande på Ursand. Det var kommunalråden i Vänersborg, Benny Augustsson (S) och Gunnar Lidell (M), och tydligen också några tjänstemän, antagligen då från byggnadsförvaltningen, som gästade Ursand.

Jag har ingen aning om vad som sades, eller hur. Men besöket har resulterat i ett öppet brev från Bert till alla ledamöter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Vänersborgs kommun. Och det fick mig till att själv åka till Ursand idag för att se med egna ögon…

Bert är förgrymmad, han är arg. Bert börjar sitt brev med att skriva om mötet med kommunen:

“En chock, en förnedring som jag aldrig tidigare upplevt i rollen som företagare. Vi blev mer eller mindre omyndigförklarade av de kommunala företrädarna; en känsla som jag för övrigt delade med de närvarande föreningarna.”

Jag vill återigen poängtera att jag inte har en aning om vad som hände på mötet, om Bert har rätt eller inte. Men det står så i brevet till mig och alla andra politiker i KS och KF. Berts brev är självklart hans egen syn och upplevelse.

Bert fortsätter:

“Det jag bar med mig efter mötet var också en känsla av sorg och besvikelse, eftersom det hade börjat så bra, eftersom det fanns så många tecken på att ‘det här löser vi tillsammans’.”

Bert vill bland annat utöka campingen med 200 platser. Han menar att det är så många som Ursand dagligen tvingas säga nej till under campingsäsongen.

Han vill bland annat ordna “vildmarkscamping” i skogen vid Grönvik. Och på det området står träden tämligen glest och här skulle tält kunna sättas upp utan att träden avverkas. Bert vill även bygga nya toaletter på platsen, eftersom kommunen tog bort dom som stod där tidigare (utan att sätta upp nya). Bert vill också ha ställplatser för husbilar mm i ett område vid parkeringen. Det ser egentligen inte ut att vara några större “konstigheter”, även om detaljplanen säger att marken där ska bli parkeringsplatser. P-platser eller camping, det verkar inte vara så mycket att träta om. I varje fall inte om alla bilar får plats på den nuvarande parkeringen.

Bert vill för övrigt även bygga en restaurang vid receptionen. Och det ställde jag mig först lite tvekande inför. Men vid besöket idag, så är ju platsen redan utbyggd så att gäster kan sitta där. Bert vill helt enkelt ha ett tak och genomskinliga väggar runt verandan.

Bert tycker att han hade bra kontakter med byggnadsförvaltningen i kommunen i somras och fått besked om att hans idéer skulle kunna förverkligas:

“Vid mötet den 21 januari fick jag också klart för mig att nu gällde inte allt det vi hade pratat om tidigare. … det som sagts tidigare gäller inte längre.”

Hur det är med dessa löften, och eventuella löftesbrott, vet jag naturligtvis inte. Men en sak är nog klar, pratar Bert, som den entreprenör han är, så måste kommunala företrädare akta sig för att säga saker som de inte kan stå för – om det nu är som Bert skriver. Såvida inte någon “chef” eller kanske politiker har krävt rättning i tjänstemannaleden…

Bert är mycket besviken på den attityd han mötte vid besöket, en attityd som var mycket negativ. Bert skriver:

“Det handlade om hur campinggästerna misskötte sig, om hur vänersborgare vintertid inte har kommit fram i området för att campinggästerna inte hade plockat ner sina verandor – det var det viktiga. Föreningarna fick också klart för sig att de är helt värdelösa på att sköta spåren i området.”

Det finns verandor kvar över vintern, och de ska vad jag förstår inte vara där. Å andra sidan har jag svårt att se att människor inte kan komma fram i området på grund av dem. Det går en tämligen bred gång- och cykelväg bredvid och jag har svårt att se att vänersborgare på besök skulle ha anledning att “sick-sacka” sig fram på själva campingområdet. Om nu “kommunen” sagt som Bert skriver, så ser jag inte att verandorna skulle vara något problem…

Bert saknar en positivitet, och kanske “framåtanda”, från kommunen – hur kan Ursand utvecklas på ett bra sätt. Han tycker inte heller att kommunen visar uppskattning (mitt uttryck) på det som skett på Ursand under hans tid:

“På tre, fyra år har vi förvandlat en förfallen tvåstjärnig campingplats till den snabbast växande svenska campingen, nu dessutom femstjärnig.”

Och som gammal vänersborgare och Ursandsbesökare kan jag konstatera att detta i varje fall är helt riktigt. Ursand var helt enkelt ett “råttebo” när Bert tog över. Det gick inte ens att hitta en toalett som gick att besöka…

Bert har fortsatt att utveckla Ursand under “vintern”. Inför sommaren ska t ex en ny äventyrsgolf alldeles bredvid receptionen stå klar, med tillstånd från kommunen, och vid den gamla äventyrsgolfen (vid den gamla kiosken) ska det bli ett nytt aktivitetsområde för barnen.

Och förresten, det där med avsaknaden av en positiv attityd från kommunens sida, till företag och byggplaner – det överlåter jag till mina läsare att avgöra… Men officiellt vill ju alla politiker i kommunen att Vänersborg ska få bättre resultat i den företagsranking som Svenskt Näringsliv gör varje år. Förra året hamnade Vänersborg på plats 260 av 290 kommuner… (Se “Näringslivsrankingen 2019”.)

Bert slutar sitt öppna brev med frågan:

“Nu måste ni som beslutsfattare ta ställning till vad som är viktigast; ska vi ha en fortsatt positiv utveckling av Ursands camping, eller ska vi låta den bromsas av kommunal byråkrati och gnälliga, anonyma insändare i lokaltidningen?”

Det är klart att en fortsatt utveckling av Ursand är att föredra. Det ger sysselsättning, det är bra för butiker och restauranger i Vänersborg etc. Och Ursand är en rolig och uppskattad plats av barn (och barnbarn!). Och allt kostar inte pengar… De tusentals turisterna och campinggästerna på Ursand är tveklöst positivt för Vänersborg. Det kan faktiskt vara över 3.000 gäster på Ursand en sommardag. Men det är också lika klart att det Ursand som vi gamla vänersborgare har växt upp med också ska vara kvar – stranden, vägen ner dit, Dalbostigen och Grönvik. Men som jag ser det så blir de kvar. Men visst finns det de som saknar Ursand “som det var förr”…

Jag förstår inte att det ska vara så svårt att komma överens om hur Ursand ska utvecklas. Det ska väl kunna gå att kompromissa på ett vettigt sätt, så att både kommunen och Bert vinner på det – “win-win”? 

Det som “talar mot” Bert är att han ibland är för snabb i vändningarna. Han väntar inte alltid på att den demokratiska processen har sin gång. Även om den ofta, särskilt i byggnadsfrågor, blir onödigt lång och byråkratisk i Vänersborg. Bert bygger helt enkelt, ibland, först och frågar sen. Han har vad jag förstår t ex byggt ut restaurangen nere vid sjön utan bygglov. (Den nya restaurangen kan nu lätt göras om till dansgolv…)

Det är naturligtvis inte ok att Bert bygger först och frågar sen. Men, det måste ändå gå att komma överens – med god vilja och positiva bemötanden. För både Ursands och vänersborgarnas skull. Vänersborg måste ha något annat som drar människor hit – än en läckande arena… 

PS. Vill du läsa Bert Karlssons brev och bilda dig ett eget omdöme, kan du ladda ner det här.

 1. Magnus Larsson
  7 februari, 2020 kl. 11:55

  Grönvik borde naturligtvis utvecklas med nya bryggdäck runt om. Idag har äldre människor svårt att komma i och ur sina båtar. Bert har många fina förslag på utveckling runt vattenkanterna på Ursand. Har man båt i vbg och vill åka en tur så vill man ha en bra brygga att lägga till vid, en bit mat och en öl. Då får man åka till en annan kommun. Så här ska vi inte ha det, vi har miltals med kust och strand, vi har fantastiska möjligheter att skapa ett fint och trevligt båtliv.

 2. karin194
  4 februari, 2020 kl. 03:21

  Heja Bert!! Vad är det för tråkig attityd dessa politiker har mot Bert? Är det för att det inte är just deras idéer? Är det gamla tjänstemän bakom som styr?
  Att inte göra iordning Grönvik är en skam! Kommuner tar bort toaletter och ersätter inte 🙄
  Skärpning och be Bert om ursäkt! Se till att ni får till de beslut som behövs, snabbt!
  Mvh
  Ursandsbesökare

 3. Martine
  3 februari, 2020 kl. 20:52

  Tänk om vi kunde ta vara på de som vill utveckla vänersborg och så gör. Som Bert skriver. De har åtagit sig bra mycket mer än vad de egentligen behöver med ex skötsel av stranden och parkering osv. Ne Så jäkla typiskt Vänersborgs kommun i ett nötskal att alltid ha näsa i fel riktning.

 4. Tobbe Samuelsson
  3 februari, 2020 kl. 19:58

  Enligt Platschefen där Daniel så har svenskt näringsliv uppskattat att Ursand drar in ca 50 miljoner kronor i skatt om året. Alltså nu får det väl vara nog från gnälliga bakåtsträvande politiker o löst folk som skickar överdrivna insändare. Ska vi ha ett företag med driv som sätter Vänersborg på Europakartan och drar in mycket skatt till oss alla eller ska de sluta att expandera o se andra campingar i närområdet ta över kommersen?

  För mig är valet enkelt, heja Bert och all personal på Ursand!

  • Tobbe Samuelsson
   4 februari, 2020 kl. 07:39

   Rättelse.

   Det var inte Svenskt Näringsliv som hade uppskattat skatteintäkterna på Ursand, det var en jurist från campingens branschorganisation som uppskattade att utbyggnaden av denna 2018 drog turister dit och att de omsatte ca 50 miljoner kronor det året.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: