Hem > Budget 2021, Minialliansen > Det borgerliga budgetförslaget

Det borgerliga budgetförslaget

I två bloggar har jag beskrivit de styrande partiernas budgetförslag. (Se “De styrandes budgetförslag (1/2)” och “De styrandes budgetförslag (2/2)”.)

I den första bloggen redogjordes för bakgrunden och de allmänna ekonomiska förutsättningarna, som är något som samtliga partier i kommunfullmäktige har att förhålla sig till och utgå ifrån i sina budgetförslag. Och det har givetvis den borgerliga oppositionen gjort, dvs moderaterna (M), liberalerna (L) och kristdemokraterna (KD) – populärt kallade minialliansen eller den borgerliga oppositionen.

De borgerligas budgetförslag upptas till stor del av nedanstående tabell:

Tabellen säger kanske inte så mycket, men vi ser åtminstone att budgetförslaget tänks ge ett överskott på 42 milj kr i den kommunala kassan vid årets slut. Det är 5 miljoner mindre än de styrande partiernas budget som gav ett överskott på 47 milj. Då kan en optimist hoppas och tro att de borgerliga tänker fylla på förskolornas och skolornas budgetpåsar med några extra miljoner. Så är dock inte fallet.

De borgerliga partiernas förslag till anslag till barn- och utbildningsnämnden är identiskt med de styrandes. Det finns bara en enda liten skillnad, som i praktiken knappast betyder någonting – mer än på papperet. Minialliansen, dvs M+L+KD, vill sin vana trogen tillföra en summa pengar till kommunstyrelsens förfogandeanslag som BUN under vissa omständigheter kan få ta del av. Dessa omständigheter beror på om det sker en:

“faktisk elevökning i grundskolan under 2021 utöver 10 elever utöver prognos.”

Och det kommer sannolikt inte att ske. Inget tyder på elevantalet ska öka mer än 10 elever “utöver prognos”. Och ökar elevantalet mot all förmodan, säg med 11 elever utöver prognos, så kan BUN få en (1) genomsnittlig elevpeng extra enligt förslaget. En elevpeng motsvarar ungefär 50.000 kr. En i sammanhanget totalt meningslös summa… Det skulle troligen kosta mer än 50.000 kr i arbetstid att bereda ärendet, analysera, diskutera, jämföra, sammanställa underlag och skicka begäran vidare till kommunstyrelseförvaltningen som i sin tur ska kontrollera, analysera och sammanställa underlag till politikerna som ska studera materialet, diskutera och fatta beslut om dessa 50.000… Snacka om “plakatpolitik”.

Den borgerliga oppositionen reserverar 3 milj kr för eventuell elevökning “utöver prognos”. Och med dessa 3 milj kr är det bara 2 milj kvar av de pengar som minialliansen tycktes vilja satsa mer på verksamheten än de styrande…

En av dessa miljoner ska på sätt och vis också gå till skolan… Pengarna ska användas till en utredning av skolstrukturen – kanske en repris av skolstrukturutredningen 2012… (Se “KF 20 juni (1): Mini-alliansens historiska nederlag!”.)

De borgerliga partierna beslutade som bekant i barn- och utbildningsnämnden i juni, tillsammans med Sverigedemokraterna, att lägga ner skolorna i Mulltorp och Rösebo. Min uppfattning är att de borgerliga tvivlar på att kommunfullmäktige kommer att fullfölja detta beslut. Istället hoppas de antagligen att fullmäktige ska ställa sig bakom en utredning och att den kommer fram till att vissa skolor ska läggas ner. Men det kommer inte heller att hända. Majoriteten vill inte lägga ner Mulltorp och/eller Rösebo eller några andra skolor. (Förutom möjligtvis, och troligen, Norra skolan som kommunen har låtit förfalla till den milda grad att en renovering ter sig ekonomiskt oöverstiglig.)

Och därmed var det bara 1 milj kr kvar av de pengar som man först kunde tro skulle gå till verksamheten… 

Den borgerliga oppositionen föreslår att byggnadsnämnden tillförs 1 milj kr i tillfälligt anslag i budget 2021 för att ta fram detaljplaner för en- och tvåfamiljshus. De styrande har inte med dessa pengar i sitt förslag.

Den borgerliga oppositionen har ändå lite pengar kvar jämfört med de styrandes budgetförslag. Det beror på att det finns poster där de styrande vill satsa mer men inte de borgerliga.

Kultur- och fritidsnämnden får mer pengar, 1 milj i ettårsanslag till fler lovaktiviteter och 1,5 milj kr till eftersatt inventarieunderhåll, också bara för 2021. De styrande partierna ger 3 milj kr till kultur- och fritidsnämnden, pengar som dessutom är ramhöjande.

M+L+KD vill ge miljö- och hälsoskyddsnämnden 1,5 milj, som vanligt i ettårsanslag, för att:

“komma ikapp med fakturerad, men ej utförd tillsyn och kontroll.”

S+C+MP anslår en miljon till miljö och hälsa.

Samhällsbyggnadsnämnden tillförs 2 milj kr i ettårsanslag… Pengarna ska användas för trygghetsskapande åtgärder som t ex kameraövervakning och belysning. Vilket i och för sig är ett vettig och klokt förslag. Det har kommunens invånare önskat i många år. Även vissa boende på Lovisebergsgatan, för maken till en “belyst” men ändå mörk gata finns nog inte.

Jag blir inte riktigt klok på de borgerligas förkärlek för ettårsanslag. Om de får makten 2022, tänker de då styra Vänersborg med ettårsanslag? Hur ska nämnderna och förvaltningar förväntas planera vettigt på endast ett års sikt? Ska t ex kameror och belysning släckas ner efter 1 år?

De styrande ökade samhällsbyggnadsnämndens budget med 1,3 milj kr. Men då ska i ärlighetens namn sägas att minialliansen vill höja anslaget till fastighetsunderhåll med 1,3 milj kr per år. Det räknas dock till investeringsbudgeten.

Socialnämndens föreslagna utökade budgetram är ramhöjande(!), ökningen är på 4 milj kr och pengarna ska stå till nämndens “förfogande”. Det betyder nog att nämnden får göra vad de vill med pengarna…

Till sist avsätts 100.000 kr för webbsändningar.

Det är som synes inga större skillnader mellan de båda blockens förslag till budget 2021. Och kanske är jag lite orättvis, men när jag studerar de båda blockens budgetförslag så kommer jag att tänka på några ord av Jesus (Matt 23:24):

“Ni blinda ledare, som silar mygg men sväljer kameler!”

Visst går Jesus ord att applicera på Benny Augustsson (S), Gunnar Lidell (M) och de andra betongpolitikerna som styr kommunen. Det är ett väldans “pillande” med detaljer och småsaker, medan det blundas för de stora problemen.

Den borgerliga budgeten är liksom de styrande partiernas en besparings- och neddragningsbudget. Det ger inte mycket pengar tillbaka, om man satsar en hundralapp på att S+C+MP och M+L+KD i slutändan enas kring en gemensam budget.

Anm. På tal om det borgerliga förslaget om en utredning av skolstrukturen. Av en ren slump hittade jag en, vad jag förstår, alldeles färsk insändare på TTELA:s hemsida. Insändarskribenterna är öppna för att också lägga ner Dalboskolan, Frändeskolan och Brålanda skola. (Av någon anledning är inte Skerruds skola med…)  (Se TTELA: ”Bygg ett fåtal större komplex i Vänersborgs kommun”.)

 1. Jenny
  5 november, 2020 kl. 12:53

  Hoppet lever fortfarande om att Vänersborg inte skall förlora ännu fler kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Det ligger i alla fall ute en upphandling om takrenovering på Norra.https://www.opic.com/upphandling/takrenovering-norra-skolan-(vanersborgs-kommun-vanersborg)-aid7166ac48f64d7b2641a4412179547616/?p=12
  Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, så varsågoda – en länk till ”Barn vid Norra skolan”. https://digitaltmuseum.org/021015655735/vanersborgs-kommun-barn-vid-norra-skolan/media?slide=0

  • 6 november, 2020 kl. 13:59

   Det är nog så att kommunen vill säkra byggnaden, så att den inte förstörs mer, inför en försäljning. Norra har nog tyvärr gjort sitt som skola…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: