Hem > Gardesanna, Trollhättan, VA, Vänern, Vänersnäs > Från Överby till Gardesanna

Från Överby till Gardesanna

I måndags fick jag ett mail från Trollhättan. Det hade skett en uppdatering på Trollhättan Energis (TEAB) hemsida. Jag prenumererar nämligen på utskicken därifrån eftersom jag är lite nyfiken på Trollhättans projekt att bygga ett nytt vattenverk på Överby.

Det som intresserar mig är inte direkt vattenverket utan att Trollhättan ska ta sitt dricksvatten från Vänern. Trollhättan ska bygga en ledning från vattenverket på Överby, under Göta älv, vidare mellan bergen till strax norr om Gardesanna på Vänersnäs. Där ska en pumpstation byggas vid stranden och ledningar ska dras längs botten några kilometer ut i Vänern.

TEAB:s hemsida står det:

“ledningen som förläggs i Vänern, når land i ett område öster om Gaddesanna på Vänersnäs. Projektet kommer inte att påverka badstränderna, eftersom ledningsdragningen planeras en dryg kilometer öster om dem.”

Ledningarna kommer att ligga mestadels i Vänersborgs kommun. Men inte bara här, ledningar behövs även åt ”andra hållet”. Det ska nämligen gå vattenledningar från det nya vattenverket på Överby via Grunnebo och Väne Ryr till Uddevalla. Uddevalla kommun planerar också att ta sitt vatten från Vänern.

Jag har funderat på varför Trollhättan anser det nödvändigt att ta vatten direkt från Vänern när Vänerns vatten faktiskt flyter förbi direkt utanför vattenverket. Göta älv rinner ju ut ca 10 km norr om Överby. (Se “Varför vatten från Vänern?”.)

De svar som ges från Trollhättan är att det finns risker med att ta vatten direkt från Göta älv. Det är (se Nytt vattenverk med råvattenledning från Vänern”):

“bland annat föroreningar och utsläpp från verksamheter längre upp i Göta älv, passerande fartygstrafik och skredrisk. I dag saknas en reservvattentäkt vilket gör vattenförsörjningen sårbar.”

TEAB har tidigare också skrivit att:

“Vänern har idag en betydligt bättre vattenkvalitet än Göta Älv.”

Trollhättans stad menar uppenbarligen att Göta älv förorenas någonstans mellan älvens utlopp i Vänern och det nuvarande vattenintaget vid Överby. Så till den grad att Trollhättan måste investera miljontals kronor i ett nytt vattenintag från Vänern.

Som vänersborgare, och dessutom intresserad av miljö, undrar man naturligtvis var vattnet förorenas. Vem eller vilka är miljöbovarna? Det finns ju inte många att välja på. Det kan bara vara Holmängens avloppsreningsverk (se ”VA och utsläppen 2022”) och/eller Vargön Alloys. (Se t ex ”Slagghögarna på Vargön Alloys”.) Möjligtvis kan Trollhättan också vara rädd för utsläpp från CirChem. Det är ett företag på Wargöns industri- och hamnområde som renar och separerar lösningsmedel som har använts inom kemisk industri. Verksamheten planeras dessutom att byggas ut. (Se “Varför vatten från Vänern?”.) Eller befarar Trollhättan att föroreningar från Holmens gamla industriområde ska frigöras om Vänersborgs kommun flyttar hamnen från centrala Vänersborg till Vargön? (Se ”Framtiden för Vargöns hamn”.)

Jag funderade mycket på det här för några år sedan. Nu börjar jag undra igen…

  1. Anonym
    13 mars, 2024 kl. 18:39

    Kommer Trollhättans kommun att få strandskydds dispens för att bygga ett pumphus? Var kommer det att ligga?

    Gilla

  2. Anonym
    13 mars, 2024 kl. 17:59

    Är av åsikten att det är jättebra om Trollhättan stad/Thn Energi hämtar råvatten i Vänern. Vänern är en av Europas renaste insjöar och passar utmärkt till livsmedel såsom dricksvatten. Trollhättan och Uddevalla ligger dessutom nära så en tryckledning med råvatten kan förse deras vattenverk. Hoppas kommunerna i trestad kan hjälpas åt att hitta bästa ledningsförläggningen som ger minimala konsekvenser.

    Tror inte att det är någon befintlig industri som förväntas förorena vattnet i Göta älv. Snarare är det vi inte ser som förorenar eller gör det svårt att rena älvvatten. Exempel på detta är allt dagvatten och smältvatten från Vänersborg och Vargöns tätorter alltså smutsvatten som sköljer rent att gator och vägar som sedan rinner ut i Göta älv och sedan ska sugas upp och bli dricksvatten vid Thn vattenverk Stallbacka.

    Också det oförutsedda är också klokt att tänka på. En ynka liter diesel gör 1000 kubikmeter otjänligt och omöjligt att rena. Vad händer ex.vis om en lastbil som befinner sig på Gropbron i Vänersborg har en kardanaxel som lossar och slår hål på bränsletanken så att 400 liter rinner ut i vattnet under Gropbron.
    Delar av Vänersborgs vägnät och järnväg är dessutom tillåtet med farligt gods. Ett större utsläpp i Vänersborg kan medföra att vattenverk längs Göta älv störs ut en längre tid och då skapar stora samhällsstörningar.

    Minns för några decennier sedan när tusentals gamla järnvägs-slipers brann på Stallbacka, det stank kreosot över hela Trollhättan. Allt vatten som brandkåren sprutade rann ner i Göta älv och alla vattenverk nedströms stängdes flera dagar.

    Gilla

  3. Anonym
    13 mars, 2024 kl. 16:54

    Om vi för ett ögonblick antar att politiker i Trollhättan vet vad de gör … då vet de något som vi i Vänersborg inte vet. Nämligen vem det är som förenar vattnet, och med vad.

    Går det inte att få reda på vad de vet? Det måste ju vara något mera konkret än ”föreningar och utsläpp”.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.