Hem > Arena Vänersborg, BUN > Bandy: IFK, Lira, Vargön och Storegården

Bandy: IFK, Lira, Vargön och Storegården

På måndag ska Barn- och ungdomsnämnden besluta att Kanalhotellet ges dispositionsrätt till de ytor som omfattas av ansökan om serveringstillstånd i Arena Vänersborg.

Va’?! En gång till.

Det handlar om att Socialnämnden ska kunna fatta ett beslut om serveringstillstånd av alkohol i arenan.

Nä. Det blev inte lättare. En gång till. Igen.

Det handlar om det här:

”Den 7 december 2009 godkände barn- och ungdomsnämnden ett avtal, daterat 091104, med IFK Vänersborg avseende hyra av restaurang, konferensrum samt 11 loger i Arena Vänersborg. IFK Vänersborg har i sin tur hyrt ut lokalerna till Kanalhotellet i Vänersborg AB. I samband med Kanalhotellets ansökan om serveringstillstånd hos socialförvaltningen, Vänersborgs kommun, har det framkommit att oklarhet råder beträffande bolagets dispositionsrätt till vissa av de ytor som omfattas av ansökan om serveringstillstånd.
Beslut erfordras av barn- och ungdomsutskottet beträffande att Kanalhotellet, enligt de i ansökan om serveringstillstånd angivna ytorna, får dispositionsrätt avseende nämnda ytor i Arena Vänersborg.”

Beslut finns alltså redan. Nämnden ska på måndag förlänga det. Ett rutinbeslut. Kanske…

Problemet är väl egentligen bara hur IFK Vänersborg har lyckats få till stånd dessa förmånliga avtal: IFK hyr av kommunen, IFK hyr ut till Kanalhotellet.

Man kan väl anta att IFK tjänar en slant på arrangemanget. Slantar som borde tillfalla skattebetalarna i Vänersborg…

Det är väl inte heller helt ointressant för Vänersborgs skattebetalare att veta att IFK också har kraftigt subventionerade hyror – inget avtal är i närheten av marknadshyra.

Kommunjurist Andreas Billock skrev 2009-11-24, med anledning av avtalen med IFK Vänersborg:

”Med detta sagt stannar jag vid att erinra om att det inte är uteslutet att subventionerade hyror kan komma att bedömas som ett otillåtet understöd till enskild.”

Dessutom var ingen annan tillfrågad om de ville hyra av kommunen…

Nu är det inte kommunens avtal med IFK Vänersborg som ärendet handlar om på måndag, avtalet mellan Barn och ungdomsnämnden och IFK Vänersborg löper ut först 2012-09-30. Det som gör mig tveksam inför måndagen är:

Om avtalen anmäls, är olagliga, eller att avtalen kritiseras av revisorerna… Vad händer då om man inte röstar mot? Kan man återigen bli föremål för revisorskritik – kritik som kan leda till avstyrkt ansvarsfrihet?

Å andra sidan, det hjälper ju inte att rösta nej. I Vänersborg är man ansvarig ändå…

I ttela läste vi i onsdags den tragiska nyheten att Vargöns BK ska lägga ner sin A-lagsbandy. (VBK skulle kanske ha behövt några bra avtal med kommunen…) Bandyn har alltid varit en stor sport i bruksorten. Jag minns med både glädje, och en del fasa (det gick ofta hårt till), alla derbyn jag spelade i min ungdom mot Vargölagen.

Jo, för katten. Som nästan alla ungdomar på 60-talet spelade jag bandy. I Lira (föregångaren till IFK Vänersborg). Jag var nog den ende i den fullmäktigeförsamling som beslutade om arenan, som hade spelat bandy. Och som dessutom röstade NEJ!

Nedläggning av A-lagsbandyn i Vargön är tyvärr ytterligare en spik i bandykistan. Bandysporten är i utdöende. Det är bara att konstatera. Mängder av bandyföreningar och bandyklubbar har lagt ner sin verksamhet under de senaste åren. Men det är som det är, det är bara att gilla läget – att bygga en dyr bandyarena var ingen bra idé. De enda som uppskattar arenan kan om några år bli – kaninutställarna! Kaninerna vill ju ha kallt…

Bandy i Vargön ja. Lite nostalgi. I min ungdom fanns det inte bara en, utan två bandyklubbar i Vargön. Wargön var den ena, den andra klubben var Storegården. Storegården spelade i köldhålan, strax nedanför berget. Randhemsvallen hette den egenhändigt byggda arenan. Den arenan var till och med kallare än arenan i Vänersborg. Fast billigare.

Jag minns särskilt Randhemsvallens bruna is. Vattnet togs från den bruna bäcken som flöt strax bredvid.

Storegården såg genom åren många stjärnor i sitt lag. Vem minns inte legendarer som ”Yppa” Jonsson, Elving Mohlin och Sven-Ove Vessby…

storegarden
Yppa, Björn Sjöström och Elving.

Herregud, det var tider det! Randhemsvallen har faktiskt varit värd för en bandylandskamp en gång i tiden.

Och nu finns det ingen A-lagsbandy alls i Vargön… Men en stor dyr bandyhall i Vänersborg…

Kategorier:Arena Vänersborg, BUN
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: