Hem > Demokrati, M, Medborgardialog > Dags för en pudel Lidell?

Dags för en pudel Lidell?

lidell

Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) har i veckan gjort något underligt. Han gick med sitt personliga Facebookkonto in i gruppen ”Stoppa nedskärningarna på skolor i Dalsland” – en grupp som arbetar för att bevara skolorna i Dalsland, och som i denna stund har 1.219 medlemmar. Väl inne i gruppen, där han för övrigt inte är medlem, kopierade han gruppmedlemmarnas inlägg och diskussioner. Lidell kopierade 5 sidor, som han sedan diarieförde i Barn- och Ungdomsnämndens diarium. Facebooksgruppens diskussioner blev genom Gunnar Lidells diarieföring ett offentligt dokument. Och inte bara det, namnen på de som gjort inläggen blev också offentliga (liksom deras profilbilder).

Det här med diarier är en del av den urgamla svenska offentlighetsprincipen. Jag citerar från en svensk myndighets sida:

”En av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle är offentlighetsprincipen som ger dig insyn i all offentlig verksamhet. Offentlighetsprincipen gäller för all offentlig verksamhet i Sverige, det vill säga stat, kommun och landsting.
Syftet med offentlighetsprincipen är att ge dig insyn och möjlighet att kontrollera hur politiker och tjänstemän arbetar. På så sätt har du också möjlighet att påverka verksamheten. Denna rättighet, som funnits i Sverige sedan 1766, är ett av de viktigaste inslagen i vårt demokratiska samhälle.”

Det är viktigt att notera att offentlighetsprincipen är till för att medborgarna ska kunna kontrollera makthavarna, dvs politiker och tjänstemän.

Kommunalrådet Gunnar Lidell använder nu denna grundläggande demokratiska princip på ett motsatt sätt. Han använder som makthavare offentlighetsprincipen – för att kontrollera medborgarna!

Är det lagligt att göra som Gunnar Lidell och den tjänstgörande tjänstemannen gjorde? Är det lagligt att diarieföra en handling som inte har inkommit till kommunen, utan som har kopierats från en diskussion i en privat Facebookgrupp?

Gunnar Lidell säger i Radio Väst idag (Källa.):

”Det vet inte jag faktiskt i formell mening.”

Gunnar Lidell vet inte om han får göra så här. Men han gör det ändå.

Nu är det väl så att bristande kunskap aldrig är något försvar om man bryter mot en lag…

I Radio Väst uttalade sig idag en expert på området, Jan Turvall vid Göteborgs universitet.  Turvall säger:

”Men i det här fallet har ju inte personerna skickat in något utan de har kommunicerat internt via Facebook. Det finns ingen anledning för kommunen att registrera vilka åsikter som människor framför på Facebook.”

Turvall talar om att registrera åsikter. Att registrera åsikter får man inte göra i ett demokratiskt land.

Jan Turvall är mycket tydlig:

”Jag menar att det är fråga om att man har gjort en felaktig registrering och att man ska ta bort den från registraturet.”

arkivNär detta skrivs, på fredagskvällen, är handlingen, som Gunnar Lidell diarieförde, och som enligt experten Turvall är en åsiktsregistrering, kvar i diariet.

Gunnar Lidell får i Radio Väst frågan om varför han gjorde så här. Han svarar:

”Tjänstemän och förtroendevalda var omnämnda och man kommenterade vad man tyckte att man skulle göra med dem i något av de inläggen som var där. Jag tyckte de behövde veta detta.”

Varför Gunnar Lidell inte går direkt till de berörda och berättar, är för mig en gåta. Inte brukar väl de anställda på kommunen ha som vana att regelbundet gå in i Barn- och Ungdomsnämndens diarium för att se om det finns något som berör dem som personer? … istället för att prata med varandra?

Och varför Gunnar Lidell inte polisanmäler i stället för att diarieföra, kan man också undra.

Vad är det egentligen som har skrivits på de sidor Gunnar Lidell har diariefört?

”Man kommenterade vad man tyckte att man skulle göra med dem.”

Jag har de fem sidorna.

Det som Gunnar Lidell uppfattar som ett hot citerade jag i mina förra blogg. En person skrev:

“Ni måste ge de ansvariga för propagandafoldern framtidens skola ett extra straff. Folk måste kunna lita på att ett beslutsunderlag är ärligt och inte fullt av blålögner och saknade sanningar. Kör skiten ur dom, för till allt elände har dom använt våra tjänstetimmar (vi har betalt dom lön för detta) och vi har betalt distributionen. Skicka ut detta elände och sedan hade dom tänkt vantolka våra svar, som baserats på förvrängd info. Kross och mosa dom….”

Jag tycker förvisso inte att detta inlägg är särskilt bra formulerat. Det måste jag erkänna. Men inte kan det väl uppfattas som ett reellt hot mot någon? Mot vem skulle detta i så fall vara förresten? Inga namn har nämnts.

Vid en google-sökning på orden ”krossa” och ”mosa”, så inser man att det är ett uttryck som kan användas både i idrotts- och andra sammanhang (förutom matlagning), utan att det uppfattas bokstavligt.

När det kontrollerades om Lidells handling ovan var kvar i diariet, så upptäckte jag ytterligare en handling i kommunstyrelsens diarium. Det var ett brev till kommunen från den person som hade skrivit ovanstående. Han skriver:

”Vidare skall det ha åberopats att orsaken till detta [diarieföringen] skulle ha varit att det förekommit hot. Dessa motiveringar är utan all substans. … När det faktiska hotet offentliggjorts i media [det hot som är polisanmält och som inte framförts eller har någon som helst att göra med ovanstående Facebookgrupp] skrev jag själv ungefär ‘Politikern Gunnar Lidell kan kritiseras för alla beslut (och det tål han), men privatpersonen är tabu.'”

Det finns inget annat i den diarieförda handlingen, som på något sätt kan väcka den minsta ”anstöt”.

Gunnar Lidell sa också i radion att ”tjänstemän och förtroendevalda var omnämnda.” Nu har jag läst de diarieförda handlingarna, säkert för 5:e eller 6:e gången.

INGA TJÄNSTEMÄN ÄR OMNÄMNDA!

Vad menar du Lidell? Hur kan du säga så här?

Politiker då? Ja, BUN:s ordförande Lena Eckerbom Wendel är omnämnd en gång.

”Om Lena EW får som hon vill måste Kommunfullmäktige höja anslaget till Samhällsbyggnadsnämnden för deras stora inkomster genom att ta ut alldeles för stora hyror…”

Hot? Inga andra politiker är omnämnda i det av Gunnar Lidell diarieförda dokumentet!

Förresten… En person skriver att hon har skrivit till ”Uppdrag Granskning”. Kanske är det detta som Gunnar Lidell uppfattar som ett hot…?

Gunnar Lidell ”slinter med tungan” när han påstår:

”Tjänstemän och förtroendevalda var omnämnda och man kommenterade vad man tyckte att man skulle göra med dem i något av de inläggen som var där.”

Det är inte sant Gunnar!

Jag måste ändå säga följande:

pudelDet här är inte den Gunnar Lidell som jag lärde känna (politiskt) under den förra mandatperioden. När han fortfarande var i opposition. Något har hänt.

Det är dags för en pudel Gunnar Lidell. En ordentlig.

Till sist några avslutande reflektioner.

Som några av er äldre läsare av min blogg vet, så är inte längre Gunnar Lidell vän till mig på Facebook. Ett halvår efter det att han tillträdde som kommunstyrelsen ordförande, så gjorde han ”slut” med mig på Facebook. Han sade upp vänskapen…. Det var efter att jag i ett försök att vara lite humoristisk påpekade att Gunnar Lidell var jägare… Vilket han faktiskt är…

Min andra reflektion är att den förra majoriteten bestående av socialdemokrater och centerpartister diarieförde ingenting. Mängder av arenahandlingar försvann, var borta, fanns inte osv, osv. Men att gå från från att diarieföra för lite till att leta upp saker att diarieföra är väl ändå att gå för långt?

.

PS. TTELA ringde och intervjuade mig i eftermiddags. Det blir kanske en artikel imorgon. Det hände dock innan radiointervjun med Gunnar Lidell.

Kategorier:Demokrati, M, Medborgardialog
 1. Fredrik
  25 februari, 2012 kl. 13:30

  Håller me dig Stefan!
  Internat är en fri källa å det vore mot demokratin om kommunalråd börjar diarieföra vad som diskuteras där
  Likväl som det äe fegt att censurera i din blogg när inte människor tycker som du

 2. Morgan Larsson
  25 februari, 2012 kl. 08:21

  Jag delar Stefans tankar.
  Vad Lidell (M) nu gjort förefaller underligt, lite av en ogenomtänkt handling. Jag tycker också att Lidell förändrats från tidigare, det verkar som alla utanför M, Fp, Kd och S gruppen är fiender till honom. Att betrakta en politisk opposition som fiende visar på svaghet och brist på respekt. Jag har skrivit mer utförligt om detta på min blogg.

  Morgan Larsson Välfärdspartiet

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: