Hem > BUN 2012, Ursand > Bert och Ursand (1): Fort går det – men blir det rätt?

Bert och Ursand (1): Fort går det – men blir det rätt?

ursand_fBerttxtBert Karlsson arrenderar idag Ursandsområdet. Med sina två företag, Ursand Resort och Camping AB samt Dream World Design AB, har han satt igång en intensiv byggverksamhet. Bert hann inte ens vänta på erforderliga tillstånd innan byggena drog igång. Ja, Bert hann inte ens lämna in blanketterna…

Fort går det – men blir det rätt?

Som vänsterpartist så är det ofta svårt att få information om vad som händer i de innersta kommunala kretsarna. Makthavarna, betongpolitikerna, tycks diskutera och fatta beslut mellan ”skål och vägg”. Så kändes det den förra mandatperioden, och så känns det allt som oftast fortfarande…

Vad gäller egentligen mellan Bert Karlsson och Vänersborgs kommun? Vad händer på Ursand? Blir det rätt?

Vänsterpartiet lämnade in en motion i senaste kommunfullmäktige angående ”affären Ursand”. Vi i Vänsterpartiet vill få klarhet i vilka ekonomiska överenskommelser och avtal det finns med Bert, hur frågor om Ursands camping samordnas i kommunen och vilka ekonomiska ramar som finns för Ursands utbyggnad. Vi vill också få klarhet i vem eller vilka som företräder kommunen, hur långt ledande politiker och tjänstemän kan tänja sina beslutsbefogenheter. Och så vidare.

Strax efter att motionen var skriven, så dök det upp ett mail i kommunens diarium. Det var från Bert och hans affärspartner Claes Bjerkne. Det var adresserat till förvaltningschefen på Barn och Ungdom, Kent Javette.

Bert och Bjerkne skrev och klagade. De menade att de hade tagit tidiga kontakter med kommunen. De hade kontaktat de personer som Barn- och Ungdomsnämndens ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) hade sagt var ansvariga i Ursandsfrågorna, enhetschef Peter Nilson, och om det behövdes mer hjälp, enhetschef Håkan Alfredsson.

Bert och Bjerkne skriver om både formella och andra möten, de skriver om hur de lämnar in skrivelser och andra skriftliga dokument, meddelanden och åtgärdsförslag etc. Men att de aldrig fick några besked från kommunen.

”Allt eftersom tiden (månaderna) gick och inget konkret hände blev situationen allt svårare för oss.” (Ur Berts och Bjerknes mail till kommunen.)

rektor3I slutet av mars, skriver Bert och Bjerkne, lämnade kommundirektör Thörnkvist besked om att förvaltningschef Kent Javette i fortsättningen skulle vara kommunens kontaktman. (Därför är mailet adresserat till Kent Javette.) Bert och Bjerkne klagar vidare på svårigheterna att få direktkontakt med förvaltningschefen. Och de klagar på att det fortfarande inte händer något från kommunens sida.

”Det gör att det är lite för svårt för oss att förstå varför du inte agerat tidigare för att vi skall kunna hitta rimliga lösningar på problemen.”

Om herrar Bert och Bjerkne har något fog för sina klagomål, det vet jag inte. Det kan  jag inte avgöra. Men jag ville veta. Jag vill veta. I varje fall lite mer.

Hur ska en fritidspolitiker i opposition kunna få veta vad som händer i kommunen? Jo, hon/han frågar!

I mailet hade Bert och Bjerkne beskrivit flera möten med representanter från kommunen.  Det framgick ibland när dessa möten hade hållits, och med vilka.

Eftersom jag vet att det är stora krav på en kommun, enligt gällande lagar, på att diarieföra handlingar och ärenden, protokoll och anteckningar osv (något som också JO lärde Vänersborg i samband med arenabygget), så skrev jag helt enkelt till Barn- och Ungdomsförvaltningen och frågade om det fanns något om dessa möten som jag kunde få läsa. Jag angav datum, mötesdeltagare etc som jag tagit från Bert och Bjerknes mail.

Det kom ganska omgående ett svar från Håkan Alfredsson:

”Ett kort möte av den natur där vi aldrig skriver protokoll – minnesanteckningar är mer vanligt om det är ett officiellt arbetsmöte. Inga minnesanteckningar finns upprättade.”

Oj. Ingenting?

Ingenting!

Håkan Alfredsson avslutade sitt svar:

”Övriga möten du hänvisar till i ditt mall har jag inte haft ansvar för men ska försöka få fram ev minnesanteckningar – noteringar.”

Det har inte kommit något mer från Alfredsson.

Någon dag senare fick jag ett svar från Kent Javette. Han svarade kort och gott:

”Svar:    Från dessa träffar/möten finns inga protokoll”

Oj. Ingenting?

Ingenting!

utropsteckenOch då frågar jag ändå om ett möte mellan Bert och kommunen den 3 april där inte bara Kent Javette deltog, utan även kommundirektör Ove Thörnkvist och, som Bert och Bjerkne skriver, ”er jurist”!

Oj!

En del vänersborgare tycker att det är bra att Bert Karlsson gör något uppe på Ursand. En del tycker att det är mindre bra.

Vad man än tycker så finns det ett antal frågetecken. Vilka regler gäller för Bert – är det samma regler som gäller för vänersborgarna? Varför hålls vänersborgarna utanför all insyn? Har Bert något slags tyst tillstånd till det som händer på Ursand? Vad kostar alltihop och vem ska betala? Det finns också de som undrar vem eller vilka som har gett tjänstemännen deras uppdrag.

Jag undrar också. Fortfarande. Jag har inte fått några svar. Vänersborgarna får inga svar. Precis som med arenan. Och det vet vi ju hur det slutade…

Det går fort på Ursand –blir det rätt?

.

PS. Du kan hitta dokumenten som jag refererar till på Vänsterpartiets hemsida (här). I James Buccis (V) blogg kan du läsa mer om Ursand.

Kategorier:BUN 2012, Ursand
  1. KEL
    31 maj, 2012 kl. 07:56

    I medborgardialogen var det ju så noga med att ALLT skulle diarieföras – Var för är inte fallet så här? Jag som kommuninnevånare vill också veta mer!!!

    Gilla

  2. 30 maj, 2012 kl. 18:59

    Man kan verkligen undra. Är det samma gäng som skötte diarieföringen i arena-projektet tro?

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.