Hem > Allmänt Vänersborg, Sanden > Sticka huvudet i Sanden

Sticka huvudet i Sanden

sandenFör några år sedan hade den dåvarande kommunledningen bestående av socialdemokrater (Ljunggren) och centerpartister (Carlsson) storslagna planer för Sanden. Ett utvecklingsbolag, Vassbotten AB, bildades och kommunen skulle tillsammans med privata aktörer (RL Skand AB) bygga både bostäder och ett stort köpcentrum.

Planerna gick i kras. Parterna hade skilda förklaringar och vad som var den verkliga orsaken kom väl aldrig fram i ljuset, något som för övrigt var mer regel än undantag under den förra mandatperioden. (Jag har en känsla av att det även kostade kommunen en del pengar… Vilket också var mer regel än undantag under den förra mandatperioden…)

Planerna på att bygga bostäder (och annat?) på Sanden är dock inte lagda på is. I ett bildspel på kommunens hemsida (se här) säger speakerrösten att:

”Vi planerar att bygga 1.200 bostäder på Sanden.”

1.200 bostäder torde betyda att någon på kommunen räknar med att ca 3.000-4.000 personer ska bo där…rod_trad

Socialdemokraterna tycker att Sanden är en utmärkt plats att bygga på, kanske ett arv från deras engagemang under tidigare år. I P4 Väst säger Marie Dahlin (S) den 20 augusti:

”Men för mig och mitt parti är Sanden liksom prio ett i vår kommun kan jag ju tycka. Och då är ju översvämningsrisken ett bekymmer, men å andra sidan känner jag att kan man bygga i Holland så visst kan man bygga i Vänersborg.”

(Prio 1 efter Kindblomsvägen då kanske…)

floodVisst är översvämningsrisken ett bekymmer….

Det har nyligen skrivits en rapport om Vänerns framtida översvämningar. (TTELA skrev om studien den 17 aug och P4 Väst behandlade rapporten den 20 aug.) Rapporten var i och för sig ingen nyhet. Redan Klimat- och sårbarhetsutredningen framförde samma uppfattning för några år sedan.

Den nya rapporten säger att Vänersborg kommer att översvämmas. I TTELA säger Jan-Olov Andersson, som har varit ansvarig för studien:

”Området Sanden ligger på lågt belägen mark och kommer med hög sannolikhet att drabbas.”

Vi som har bott här i Vänersborg några år vet att Sanden (och Hamngatan och delar av Skräcklan, Nordkroken osv) redan har drabbats (2001). Så visst är sannolikheten hög för en översvämning. Det handlar inte om det blir en översvämning. Det handlar om när. Det är helt enkelt en tidsfråga.

Politikerna i Vänersborg är naturligtvis medvetna om översvämningsriskerna. Byggnadsnämnden avslog så sent som igår (21 aug) en ansökan från Eko City Fastighetsutveckling AB att ändra i detaljplanen, så att företaget fick bygga bostäder i det Kiruddska huset på Hamngatan (Vallmon 6). Eko City tyckte att man måste utnyttja:

”det centrala läget med närheten till resecentrum…”

Byggnadsnämnden avslog på grund av riskerna för översvämning…

Visst kan man bygga på Sanden. Jan-Olov Andersson säger vidare i TTELA:

”I grunden handlar det om var man ska satsa pengar.”

Och det är detta det handlar om: Anser vänersborgarna att kommunen ska satsa de enorma pengar som krävs för att komma tillrätta med framtida översvämningar, så att vi kan bygga bostäder på Sanden?

Kan inte dessa tiotals miljoner det handlar om användas bättre någon annanstans?

”Kan man bygga i Holland så visst kan man bygga i Vänersborg.”

säger Marie Dahlin (S).

Hmmm.

För 3,5 år sen kunde vi läsa följande på Sveriges Radios hemsida:

”Nederländerna satsar 75 miljarder euro för att skydda sig mot eventuella översvämningar i framtiden.”flood2

Och vi i Vänersborg som inte ens kan bygga ett tak som håller tätt för regn – hur ska vi kunna bygga täta bostadshus ”mitt ute i Vänern”?

Och vilket försäkringsbolag skulle betala ut pengar om det blev översvämning i husen…? Länsförsäkringar…?

För övrigt är 75 miljarder euro till och med mer än vad arenan kostade…

 

 1. Patrik
  23 augusti, 2012 kl. 09:20

  Reagerade också på kommentaren om Holland (antar att hon eg syftar på Nederländerna). Tror hon att det på något magiskt sätt bara går att bortse från fysikens lagar? ”Kan dom så kan vi” utan någon eftertanke om vad priset är…

 2. brålandaförälder
  23 augusti, 2012 kl. 08:11

  Kikade på bildspelet. På kommunens hemsida rubriceras det som ”Bildspel om Vänersborgs kommun”. Verkligen felrubricerat eftersom detta mycket fina (och dyra?) bildspel bara handlar om centralorten Vänersborgs stad och lite om Hunneberg.
  Bildspelet borde väl snarare vara bättre placerat på hemsidan för Forum Vänersborgs Stad. http://www.forumvanersborg.se .
  Men å andra sidan är väl forumvänersborgsstad bara en underorganisation till tjänstemännen på kommunstyrelseförvaltningen.
  Jag som trodde i min enfald att Vänersborgs kommun var större, så jag undrar vilken kommun jag egentligen tillhör?
  Vänersborgs kommun behöver en ny vision!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: