Hem > Arena Vänersborg > Arena Vänersborg och försäkringarna

Arena Vänersborg och försäkringarna

museI början på december uppträder den fantastiska musikgruppen Muse på Malmö Arena. Då ska jag dit! (Här kan du höra lite på Muse.) Det sägs att också Malmö Arena är fantastisk. Men så kostade den bortåt 1 miljard att bygga. (Hittar lite olika uppgifter på nätet.) Tre gånger så mycket som vår egen arena… (Bara 3? Malmös befolkning är ju nästan 10 gånger så stor som Vänersborg!)

Fast till Malmö Arena kommer inte bara Muse, där ska också Eurovision Song Contest hållas. I ”vår” arena har det inte hållits ett enda evenemang det senaste året när isen har varit uppspolad. Förutom bandymatcher då. Kommande säsong går dock bandy-VM av stapeln i Vänersborg! Dessutom ska FramtidsForum arrangeras i arenan i slutet av november.

Årets tema för FramtidsForum är förresten ”Nystart!”. Med ”Nystart!” menas (enligt hemsidan):

”Att börja om, hitta på något nytt, bryta mönstret, att se saker på ett nytt sätt, slå sig fri från givna ramar, växa med nya utmaningar, att våga ta steget mot det okända.”

malmoarenaDet känns som om FramtidsForum hålls på rätt ställe… Vi får väl hoppas att politikerna från betongpartierna i Vänersborg betalar sina 1.200 kr per person och går dit och lyssnar. Kanske kan de få några idéer om hur arenan ska bli mer lik Malmö Arena, dvs locka till sig evenemang av olika slag. Och om de inte får några idéer på forumet, kan de läsa Vänsterpartiets yrkanden. Gratis. Där finns en hel del tankar kring arenans framtid…

En skillnad mellan arenan i Malmö och arenan i Vänersborg är att arenan i Malmö är färdigbyggd. Det är inte Arena Vänersborg. Det hoppas väl Stig Bertilsson och IFK att arenan blir innan bandy-VM. För som det är nu vet jag ärligt talat inte om arenan ens är riktigt säker. Länsförsäkringar har ju sått vissa tvivel om den saken i en inlaga till tingsrätten för inte så länge sedan.

raincloudDå har ändå taket förstärkts i början av sommaren. Under 3 veckor i slutet av maj/början av juni så förstärktes resten av arenataket, dvs det område som inte hade rasat. Trots den här förstärkningen fortsätter det att regna in. Men det är klart, att förstärka taket och göra det tätt är väl inte riktigt samma sak.

Om nu inte arenan är riktigt säker eller att vattnet fortsätter att regna in med kanske mögel och sånt i väggar och tak som följd eller, hemska tanke, taket fortfarande inte håller för snö, så kan man också undra om kommunens försäkring hos Länsförsäkringar täcker sånt.

Arenan är fullvärdesförsäkrad. Men att ha en försäkring och att ”få ut något på försäkringen”, om det händer något, är dock två helt olika saker. För att få ut något på försäkringen, så måste arenabygget följa lagar, Plan- och Bygglagen/Boverket, byggregler och myndigheters beslut. Och eftersom fortfarande ingen slutbesiktning har upprättats, vilket i sin tur beror på att vissa saker inte överensstämmer med ursprungligt bygglov, så arenan_svartblir man lite fundersam. (Betyder detta att arenan är ett svartbygge?)

Med andra ord, skulle skada ske och skadan beror på ”brott” mot ovanstående, kan ersättning från försäkringen reduceras med upp till 100%. Vi vet ju att Länsförsäkringar har tagit emot premien tidigare, men när taket rasade gällde inte försäkringen enligt Länsförsäkringar. (Den tvist som har uppstått mellan kommunen och Länsförsäkringar ska upp i domstol senare i år. Oddset för att kommunen ska gå segrande ur denna tvist är hög.)

Så fungerar det alltså och det är därför som Länsförsäkringar försäkrar arenan trots att slutbesiktning inte har upprättats.

Låter det betryggande? Jag tycker inte att det låter betryggande varken ur ekonomiska aspekter eller säkerhetsaspekter.

riddleUnder tiden betalar kommunen alltså en fullvärdesförsäkring. Jag vet inte hur stor premien är varje år, men jag antar att summan inte är helt låg. Och hur kommunen kan fortsätta att betala dessa premier utan att försäkra sig om (blev lite vitsigt) att försäkringen gäller om det händer något, t ex takras, mögel, personskada, skada på utställares materiel eller ett avbrott, kanske under VM i bandy, är för mig lite av en gåta.

Å andra sidan är väl den styrande mini-alliansens förda politik en gåta…

Kategorier:Arena Vänersborg
  1. Roy Andersson
    26 augusti, 2012 kl. 21:05

    Ett problem strax före VM i bandy och avbrott i verksamheten skulle kosta mycket. Och så betalar vi premie, men vet inte om vi har försäkringsskydd. Till allt elände är inkompetensen högavlönad.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: