Hem > Budget 2014, Demokrati, Hemsida > Tio dagar efter budgetbeslutet

Tio dagar efter budgetbeslutet

pengapaseNu har det gått över en vecka sedan ordförande Anders Forsström (M) klubbade budgetbeslutet i Vänersborgs kommunfullmäktige. Årets i särklass viktigaste politiska händelse. Beslutet som handlar om vilka verksamheter som ska få de hett åtråvärda pengar som finns i kommunens pengapåse.

Budgetbeslutet är också det beslut som verkligen visar vad de olika partierna i praktiken vill satsa på.mouth Det kan snackas hur mycket som helst om önskningar, drömmar och visioner, här är det verkligheten.

Jag tyckte därför att det var intressant att se hur de olika politiska partierna kommenterar och kommunicerar sitt ställningstagande i budgetbeslutet till vänersborgarna. För det är ju så, att frågar man representanter för partierna så säger de med en mun, att det är viktigt att vi politiker inte bara lyssnar på vänersborgarna, utan också för en dialog med dem. Och en förutsättning för det är bland annat att politikerna talar om vad som händer i kommunen och vad de tycker och varför.

tomt_prat2Tittar man på partiernas hemsidor och bloggar, så visar det sig att talet om information och dialog, dvs en av hörnstenarna i en demokrati, inte är särskilt utvecklad. En majoritet av partierna i Vänersborg informerar inte vänersborgarna på sina hemsidor eller bloggar, om vad som händer och varför de tycker som de gör – och beslutar som de gör.hemsida_M

Moderaternas hemsida nämner inget alls om budgetbeslutet. Hemsidan är överhuvud taget dåligt uppdaterad. Vilket kan tyckas konstigt. Moderaterna har ju flera arvoderade tjänster, någon skulle väl kunna ägna en timme eller två till hemsidan…

hemsida_FPFolkpartiets hemsida uppdaterades strax efter valet 2010… Partiet tackar fortfarande för din röst och säger att de ska använda den för att göra grupperna i förskolan mindre… Det är lite komiskt faktiskt. Eller tragikomiskt snarare.

Med andra ord, det står inget om onsdagens budgetbeslut.hemsida_KD

Kristdemokraterna beklagar fortfarande på sin hemsida att Andreas Vänerlöv lämnar politiken. Och visst, det tyckte jag också var tråkigt. Men herre… (oj, jag höll på att skriva ”gud”…), det var ju 3 år sen nu.

Det står alltså inget på Kristdemokraternas hemsida heller om budgeten.

hemsida_SDSverigedemokraternas hemsida så står det naturligtvis ingenting om budgetprocessen eller budgetbeslutet. Kurt Karlsson sa ju på sammanträdet att han överlät åt de andra partierna att prata om budget och pengar. Han tänkte minsann inte prata om sånt. Typ såna småaktiga saker.

Pengar och ekonomi är tydligen ingenting för en sverigedemokrat… Det föranledde mig förresten att fråga Kurt Karlsson vad han och Sverigedemokraterna hade i fullmäktige att göra, varför de överhuvudtaget ställde upp i valet.

Kurt Karlsson svarade inte. Det fanns nog inget bra svar… Kurt Karlsson hittar inte alltid några bra svar.

hemsida_MPMiljöpartiets hemsida då? Detta parti som betyder så mycket för politiken i Vänersborg. I varje fall enligt partiets egna representanter. Och visst, partiet spelade en nyckelroll i nedläggningen av Gläntan och försämringen för våra barn och ungdomar. Och det kommer nog inte vänersborgarna att glömma i första taget…

Det står inget på Miljöpartiets hemsida om budgetbeslutet. Det finns dock en länk till Isetorps debattartikel i TTELA.

Hemsidan är annars under uppbyggnad. Fortfarande. Men nu förstår jag Miljöpartiets språkbruk bättre. Med uppbyggnad menar Miljöpartiet tydligen att något är nedlagt. Precis som med Gläntan…

Miljöpartiets ordförande Marika Isetorp bloggar. Bloggen har legat nere ganska länge, men Isetorp publicerade det tal som hon höll i fullmäktige under budgetdebatten. Isetorp omarbetade också sitt tal till en debattartikel, som publicerades i TTELA och Vänersborgaren. Även denna debattartikel har publicerats på bloggen.

Välfärdspartiets hemsida var ganska uppdaterad för några år sen. Nu sker endast hemsida_VFPsporadiska uppdateringar. Mycket sporadiska. Hemsidan har inte uppdaterats efter beslutet i fullmäktige. Däremot före. Den debattartikel som Morgan Larsson skrev strax innan beslutet i både TTELA och Vänersborgaren är utlagd på hemsidan. Ni vet den där artikeln där Larsson var mycket “generös” med sanningen när han skrev:

”Därför innehåller budgeten ett boendeuppehåll på Gläntan för att bygga om och iordningställa ett boende efter dagens krav och normer inom äldrevård. Eftersom våra äldre inte kan bo på en byggarbetsplats måste de tillfälligt bo på annan plats tills ombyggnaden är klar.”

Generös och generös förresten… Det är inte sant det han Larsson skriver. Helt enkelt.

hemsida_CDet händer inte mycket på Centerpartiets hemsida. Inga kommentarer kring budgetbeslutet, varken före eller efter. Fast Bosse Carlsson är med på bild, så hemsidan är trots allt värd ett besök…  :)

Socialdemokraterna har tagit till vana att referera fullmäktiges sammanträden på sin hemsida. Så också denna gång. Det är Leif Höglund som sköter pennan.hemsida_S Det märks. För Höglund är det bara socialdemokrater som kan säga och göra de rätta och riktiga sakerna.

I referatet från det sista sammanträdet finns det bilder på samtliga socialdemokratiska talare. Och de var faktiskt några stycken den här gången. Så Höglund fick passa på. Det har inte varit så många socialdemokrater i talarstolen den här mandatperioden…

När man läser artikeln så verkar det emellertid som om det i stort sett bara är socialdemokrater som har varit uppe i talarstolen. I varje fall som har sagt bra saker, och som är värda att nämna på hemsidan. Det är väl inte direkt att ta i att påstå att socialdemokraternas hemsida är något vinklad…

Å andra sidan finns det väl de som säger detsamma om andra hemsidor och bloggar…

Höglunds referat från kommunfullmäktiges sammanträden är dock läsvärda.

hemsida_VOch till sist har vi då Vänsterpartiets hemsida och vänsterpartisters bloggar.

Ett inlägg på på Vänsterpartiets hemsida har handlat om budgeten – efter beslutet. Där har också Vänsterpartiets reservation publicerats. Däremot har budgeten behandlats i ett flertal inlägg före beslutet.

Jag har också skrivit ett antal bloggar, tre stycken, om budgetbeslutet. Och ett flertal innan…

Utöver hemsidor och bloggar kan partierna naturligtvis få ut sina budskap på andra sätt, t ex i debattartiklar och insändare i lokaltidningarna. Men det har varit stiltje på den fronten också. Med två undantag. Än så länge får jag väl tillägga. Det är det bara Marika Isetorp och jag som har fått in en en debattartikel efter budgetbeslutet. (Eller två, fast det var samma artiklar i både TTELA och Vänersborgaren. Nästan samma artiklar får jag väl tillägga. TTELA har sin vana trogen varit inne i artiklarna och gjort diverse ändringar. Både i Isetorps och min artikel. Av någon anledning.)

Ibland får en del politiker berätta om sina åsikter för vänersborgarna i reportage som tidningarnas egna journalister gör. Men inte heller det har skett. Inte om budgetbeslutet. Bara en relativt kort, men bra, sammanfattande artikel dagen direkt efter beslutet. Men det kanske kommer fler artiklar.

Vi får se om någon journalist ringer och frågar mig någon gång… Medan jag väntar så får jag fortsätta att skriva i min blogg.

 1. Per Sjödahl
  6 oktober, 2013 kl. 19:36

  Ett klargörande bara gällande vem som är ordförande i MP Vänersborg och det är Anders Wiklund. Marika och undertecknad är gruppledare för MP.

 2. Daniel Svensson
  6 oktober, 2013 kl. 14:09

  Tragikomiskt är nog ordet som sammanfattar läget rätt så bra. Underlåtenheten att informera väljarna om vad som händer inom partierna och den lokala politiska debatten är rent ut sagt ett hån. Vi är bara värda något när valkampanjen startat. Dock är jag rädd att vi i detta kan ana ett större problem. Var är de unga politiker som ska ta över? Ungdomar ”lever på internet” men det syns inte ett spår av dem på de politiska partiernas webbsidor. Har vi inga lokala arvtagare i politiken eller är de helt nertryckta av de gamla stofilerna?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: