Hem > SD > Sverigedemokraterna i fullmäktige (2/3)

Sverigedemokraterna i fullmäktige (2/3)

Jag har i två bloggar beskrivit Sverigedemokraternas agerande i Vänersborgs kommunfullmäktige. (”Sverigedemokraterna i budgetdebatten” och ”Sverigedemokraterna i fullmäktige (1/3)”) Här ska jag beskriva hur Sverigedemokraterna har agerat i diverse andra frågor.

tystnadDet vanligaste är att de två sverigedemokraterna, Kurt Karlsson och Cecilia Skenhall, sitter tysta i sina bänkar. Det mest förekommande yttrandet från Kurt Karlsson i talarstolen är när han meddelar, att eftersom inga sverigedemokrater sitter i nämnderna och styrelserna, vilket de inte gör, så vet de inte vad som händer och vilka fakta som finns. Alltså kan de inte rösta… Vilket de oftast inte gör.

Det tycks fortfarande, efter tre år, inte ha förespeglat Kurt Karlsson att alla kommunala handlingar är offentliga, att det finns mängder med utredningar, yrkanden, protokoll, reservationer osv på kommunens hemsida. Det är bara att läsa. Karlsson kan också gå in i kommunhuset, precis som alla andra, och begära ut handlingar. Det verkar inte falla honom in att han också kan läsa bloggar, använda telefoner eller skriva email.

Det är många gånger svårt att förstå hur Sverigedemokraternas representanter i kommunfullmäktige, Kurt Karlsson och Cecilia Skenhall, resonerar. Några exempel.

Först den kanske största frågan av dem alla, vid sidan av de årliga budgetarna, frågan om skolstrukturen i Vänersborg.

skola_bortI en diskussion den 24 april 2012 på bygdegården i Västra Tunhem sa Kurt Karlsson klart och tydligt att han var för bevarandet av Mulltorps skola. Cecilia Skenhall skrev ungefär samtidigt på Facebook att hon och Kurt Karlsson stödjer allt som verkar för ett bevarande av landsbygdsskolorna.

Den 20 juni 2012 behandlade fullmäktige skolfrågan. Kurt Karlsson ansåg att frågan skulle återremitteras, dvs avgöras vid ett senare tillfälle. När sedan fullmäktige beslutade att avgöra frågan samma kväll, hela skolstrukturfrågan hade ju behandlats grundligt i den medborgardialog som hade föregått… Ja, då gjorde Sverigedemokraterna som de brukar – de avstod från att rösta!

Den 30 januari i år blev det en särskild debatt och ett särskilt beslut om att öppna Väne Ryrs skola. I debatten sa Kurt Karlsson:

”småskolor ska leva!”

Fast tydligen inte Väne Ryr. Kurt Karlsson röstade inte för Väne Ryr. Jag vill minnas att han avstod från att rösta. Hans partikollega Cecilia Skenhall röstade i varje fall ”nej” till att öppna Väne Ryr. Skenhall reserverade sig dessutom skriftligt. Det gjorde dock inte Kurt Karlsson.

De olika budgetarna då?

budget2Sverigedemokraternas agerande i år, 2013, har jag redan beskrivit. (Se här.) I budgetbeslutet förra året, 2012, avstod de båda Sverigedemokraterna från att rösta… Som vanligt höll jag på att skriva… Fast det blev en liten särskild omröstning – om att bevara Mariedal Östra. Och gissa vad – Sverigedemokraterna ville bevara området! Det kan väl vara intressant att notera, nu när Kurt Karlsson gjorde sig lustig över detta skogsområde i sin senaste debattartikel!

2011 hade faktiskt Sverigedemokraterna ett eget budgetförslag. I det ingick bland annat 4 milj kr till arbetsbefrämjande åtgärder för arbetslösa ungdomar, 4 milj kr till Socialnämnden och 4 milj kr till lärar- och kuratorstjänster. Visst är det konstigt att Sverigedemokraterna har tappat sitt intresse för kommunens pengar och budget sedan dess…

Kurt Karlsson sa i sitt enda inlägg i budgetdebatten, 2011, att Sverigedemokraterna vill satsa på skola och äldre. När Sverigedemokraternas budgetförslag blev bortröstat, de olika partiernas förslag ställdes mot varandra, hade Sverigedemokraterna ändå chansen att rösta på mer pengar till just skolan. Vänsterpartiet yrkade nämligen på 8 milj kr mer till BUN i ett särskilt yrkande. Då avstod Kurt Karlsson och Cecilia Skenhall från att rösta… Igen.

Ett helt obegripligt agerande om Sverigedemokraterna nu menade allvar med att de ville satsa på fler lärar- och kuratorstjänster.

Kommunfullmäktige har naturligtvis diskuterat och fattat beslut i andra frågor under mandatperioden.

kunskapsforbundet_vast2Den 14 dec 2011 diskuterades kommunalförbundet med Trollhättan gällande gymnasieskolan. Kurt Karlsson yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag. Karlsson var positiv till kommunalförbundet. Men. När det var dags för omröstning – då avstod Kurt Karlsson från att rösta… Liksom Cecilia Skenhall.

Karlsson sa en sak – och gjorde en annan.

På det här sammanträdet avslöjade Kurt Karlsson också att han tror att en sammanslagning av Vänersborg och Trollhättan på sikt är oundviklig… Min uppfattning var att Kurt Karlsson såg positivt på detta.

Den 28 september 2011 var ärendet Kindblom uppe till behandling i fullmäktige. Kurt Karlsson argumenterade mot byggplanerna i skogsområdet. I omröstningen röstade han för återremiss.

sd_synkSverigedemokraterna har visat prov på dålig ”synkning” mer än en gång. Inte bara i ”affären Kindblom”, Kunskapsförbundet, den framtida skolstrukturen och budgetarna. I kommunfullmäktige den 22 juni 2011 sa Kurt Karlsson att Sverigedemokraterna var mot all utförsäljning av kommunal egendom. Det gällde den gamla musikskolan. Vid omröstningen röstade hans partikollega Skenhall för en försäljning…

Och till sist, en liten ”anekdot” från Kommunfullmäktige den 25 maj 2011.

Det gällde en motion från Lutz Rininsland (V), ”Användning av befintlig utrustning vid voteringar”. Vänsterpartiet tyckte att det var givet att använda den tekniska utrustning som finns i kommunhusets sessionssal.

Kurt Karlsson från Sverigedemokraterna tyckte att det hela var en fråga om demokrati. Utomstående och radiolyssnare skulle under mötet kunna veta hur enskilda ledamöter röstade. Därför tyckte Kurt att fullmäktige skulle göra som vanligt, dvs rösta genom att skrika ”ja” eller ”nej”. Eller också genom att rösta med handuppräckning.

handupprackningTyvärr glömde Kurt Karlsson att berätta för fullmäktige hur radiolyssnarna skulle kunna höra en handuppräckning…

Naturligtvis är min ”exposé” över Sverigedemokraterna sedd ur min personliga synvinkel. Men de exempel som jag har lyft fram stämmer med verkligheten. Det är egentligen bara att kontrollera med de protokoll som ligger utlagda på kommunens hemsida.

Har inte Sverigedemokraterna gjort någonting bra då?

Jag tror att det bästa Kurt Karlsson har sagt i kommunfullmäktige under de här åren, det var i budgetdebatten den 26 juni i år. Det uppstod förvirring på grund av ordförande Anders Forsströms (M) underliga hantering av olika förslag. Då äntrade Kurt Karlsson talarstolen och sa:

”Lutz borde ha varit här och rett ut situationen.”

Lutz Rininsland (V) var inte närvarande. Fast… Kurt Karlssons längtan efter Rininsland blev kortvarig. Redan på sammanträdet därefter blev Kurt Karlsson väldigt ”sur” på samme Rininsland och tyckte istället att han pratade för länge på sammanträdena…

Sammanfattningsvis.

Varför rösta på Sverigedemokraterna i Vänersborg?

Jag vet faktiskt inte. När Sverigedemokraterna lägger ner sina röster i de viktigaste frågorna, som frågan om den framtida skolstrukturen, när de inte ens vill diskutera hur pengarna i Vänersborg ska användas – då ser jag inget som helst skäl till att rösta på dem.

Den sista bloggen ska handla om Sverigedemokraternas motioner. De har faktiskt lagt några sådana i kommunfullmäktige.

.

PS. Publicerade bloggar om Sverigedemokraterna:

Kategorier:SD
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: