Hem > SD > Sverigedemokraterna i fullmäktige (3/3)

Sverigedemokraterna i fullmäktige (3/3)

sverigedemokraternaSverigedemokraterna har under mandatperioden lagt sju motioner i kommunfullmäktige. En har jag redan beskrivit, Kurt Karlssons motion om gatumusik/tiggeri (se här).

Sverigedemokraternas motionerande i kommunfullmäktige fick en ganska trög start. Inte förrän i maj 2011, efter mer än ett halvår i kommunens beslutande församling, lämnade Sverigedemokraterna in sina första motioner.

Cecilia Skenhall debuterade med en motion om:

”Bättre Villkor Handikappade Nu”

larmSkenhall yrkade på att:

”kostnaden på 200 kr/mån för trygghetslarm tas bort så att vi i Vänersborgs Kommun kan ge de som behöver detta stöd kan få det kostnadsfritt.”

Motionen avslogs av kommunfullmäktige. Motiveringen var att avgiften inte är så hög och att den inte avviker varken från de flesta andra kommuner eller socialtjänstlagen. För de som har annan service eller omvårdnad kan avgiften redan som det är jämkas (minskas). Socialförvaltningen ansåg sig heller inte ha möjlighet att täcka det inkomstbortfall som skulle bli följden om trygghetslarmen blev kostnadsfria.

Det här får väl sägas vara en lovvärd motion, med bra tankar. Som alltså föll av främst ekonomiska skäl.

cykelI maj 2011 motionerade också Kurt Karlsson. I motionen yrkades att kommunfullmäktige skulle uppdra åt Samhällsbyggnadsnämnden att:

”utreda möjligheten förutsättningen för en cykel och gångväg runt den del av Vänerviken som kallas för Vassbotten.”

Kommunfullmäktige avslog också denna motion. Det här var nämligen redan under utredning. Motionen slog typ in öppna dörrar.

Den 11 september 2012 skrev Kurt Karlsson och Cecilia Skenhall en motion om:

”En utbyggnad- förlängning av Regementsgatan med anslutning till Torpavägen och Lyckhemsvägen”expensive

Det här var något som kommunen hade tittat på sedan många herrans år tillbaka. Flera lösningar hade diskuterats, utretts och förkastats. För alla hade väl varit, och var, och är, överens om att något egentligen borde göras, i varje fall på sikt. Problemet var att Sverigedemokraternas lösning skulle bli dyr. Väldigt dyr. Samhällsbyggnadsförvaltningen beräknade kostnaden för en planskild korsning till omkring 30-40 milj kr.

Därför avslogs motionen.

horseCecilia Skenhall lade i november 2012 en motion om att ge Vänersborgs ridskola bättre ridvägar. Skenhall skrev:

”Vi i Sverigedemokraterna vill värna om kulturarvet genom att stötta Brätte ridklubb i denna fråga.”

Jag vet inte hur tungt argumentet om ”kulturarvet” är när det gäller ridning. Själv har jag faktiskt aldrig suttit på en häst… Kanske är det därför som jag är vänsterpartist…?

Hur som helst. Kommunfullmäktige avslog väl inte direkt motionen nu i september, utan konstaterade att det pågick en dialog med berörd part och att ett projekt i motionens anda pågår. Även denna motion slog, så att säga, in öppna dörrar.

I december 2012 lade Cecilia Skenhall en motion om:buss

”att Pensionärer ska få åka kostnadsfritt på Buss och tåg inom Trestad”

Motionens formulering av själva yrkandet blev lite fel. Fullmäktige i Vänersborg kan inte bestämma över hela Trestadsområdet, typ Uddevalla. Dessutom hänvisade kommunfullmäktige till att pensionärer över 75 år, redan som det är, har fria resor i Vänersborg/Trollhättan.

Det var nog fler än jag som ansåg, och anser, att tanken bakom motionen var bra. Skenhall borde kanske återkomma med en reviderad motion. Det vore också intressant att veta hur mycket det skulle kosta om kollektivtrafiken i Vänersborg/Trollhättan var gratis för alla… Tycker jag.

larmNu i juni lämnade Cecilia Skenhall in en motion om funktionsnedsättning. Yrkandena var:

  • ”Färdtjänsttaxan inte höjs från 48 kr till 60 kr
  • Kostnaden för trygghetslarm inte höjs från 200 kr till 300 kr”

Den var lite onödig eftersom samtliga partier i sina budgetförslag inte ville höja dessa taxor och kostnader. Därför återtog också Skenhall sin motion. Men jag undrar varför inte Skenhall krävde att trygghetslarmen skulle vara kostnadsfria, som hon hade gjort två år tidigare?

Det här hände för övrigt under den budgetdebatt där Sverigedemokraterna avstod från att rösta… Det innebär att Sverigedemokraterna faktiskt var det enda parti i kommunfullmäktige som inte röstade på bibehållna taxor…

Dålig ”synkning” igen…

traktorSom framgår av motionerna, så visar Cecilia Skenhall ett intresse för sociala frågor, främst kanske för pensionärer. Kurt Karlsson verkar mest vara intresserad av trafikfrågor. Dock inte på landsbygden, där han har sitt främsta väljarstöd.

För övrigt har ingen i Sverigedemokraterna ställt någon fråga eller interpellation under mandatperioden.

Så mina fyra bloggar om Sverigedemokraterna ger nog en ganska fullständig bild av Sverigedemokraternas aktiviteter, eller brist på desamma, i Vänersborgs kommunfullmäktige under denna mandatperiod.

På oktobermarknaden i lördags hade för övrigt Sverigedemokraterna ett marknadstält på gågatan. Det är nog första gången jag ser Sverigedemokraterna ute på våra ”gator och torg”. Det tyder på ett ökande självförtroende. Fast jag vet inte riktigt var det självförtroendet skulle härstamma från. Från riksdagen kanske? Kurt Karlsson och Cecilia Skenhall, och ytterligare 3 personer, delade i varje fall ut ett nationellt producerat material. I broschyren fanns det inget om kommunal politik.

Tydligen har någon i Sverigedemokraterna i Vänersborg också kontakt med Kent Ekeroth, sverigedemokraten som är mest känd för sina färdigheter med järnrör. Ekeroth är en notorisk twittrare. I fredags, så skrev han följande:

ekeroth

Kent Ekeroth har säkerligen fått dessa uppgifter från någon lokal sverigedemokrat. Typiskt nog är det 100% felaktigt. Avgifterna för hemsjukvård, färdtjänst och mat åt äldre höjdes inte. Och ”invandringen”, dvs asylboendet på Restad Gård, är beslutat av Migrationsverket. Inte av Vänersborgs kommun.

Sådana uttalande från Sverigedemokraterna ökar ju inte direkt förtroendet…

partistodOch förtroende är något som Sverigedemokraterna centralt inte tycks ha för Sverigedemokraterna lokalt, i Vänersborg. Bara Kent Ekeroth då. Och vem vet, han kanske har tappat det nu.

I kommunens diarium, där också Kurt Karlsson skulle kunna leta efter handlingar och fakta, finns en förfrågan från Sverigedemokraternas ekonomichef i Stockholm. Hon frågar kommunen om hur stort kommunalt partistöd som den lokala SD-avdelningen får… Hon litar tydligen inte på att hon får riktiga uppgifter från Kurt Karlsson och lokalavdelningen i Vänersborg…

sverigedemokraterna_nejOm sedan någon vänersborgare har förtroende för Sverigedemokraterna lokalt, i Vänersborg, i september 2014 – det får vi väl se. Jag kan dock inte se någon som helst mening med att lägga en röst på dom, hur och var jag än tittar.

Men det har ni väl förstått…

PS. Tidigare publicerade bloggar om Sverigedemokraterna:

Kategorier:SD
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: