Hem > Kommunfullmäktige 2014 > Rapport från KF 21 maj

Rapport från KF 21 maj

railroad_fireOnsdagens sammanträde med kommunfullmäktige gick lite som på räls. Ända fram till interpellationsdebatten om Gläntan. Då hettade det till. Stundtals rätt ordentligt.

Innan vi kom till Gläntan, så var det väl mest Miljöpartiet som utmärkte sig. Ska man använda betongpartiernas vokabulär så skulle man kunna säga att Miljöpartiet har blivit Vänersborgs nya ”nej-sägar-parti”.

Nu är jag emellertid inte betongpartist, utan konstaterar bara att Miljöpartiet i flera frågor hade andra åsikter än övriga partier. Och att miljöpartisterna var ganska pålästa. Säkerligen mer pålästa och insatta än de flesta andra ledamöter. Men går man emot strömmen och har en egen åsikt, då kan man av makthavarna i den här kommunen bli kallad ”nej-sägare”.

Nu höll varken Vänsterpartiet eller jag med miljöpartisterna i de flesta frågorna, men så kan det och ska det vara i politiken.

Först ut var biblioteksavgifterna. Miljöpartiet krävde återremiss av förslaget. Vilket jag inte förstår. Varför yrkade inte miljöpartisterna avslag på den avgift som de var emot? Miljöpartiet tyckte nämligen att förseningsavgiften för en dag på 30 kr för DVD- och VHS-filmer var för hög. Det tyckte varken jag eller fullmäktige. Fast lite konstigt kanske det var att motsvarande avgift för CD-skivor bara var 3 kr…

Sedan kom antagande av aktieägaravtal för Fyrstads Flygplats. Miljöpartiet deltog inte i beslutet. Partiets syn är att flygplatser inte är en kommunal angelägenhet. Och det har jag flygplanfull förståelse för, jag kan se framför mig hur Marie Dahlin och Socialdemokraterna kräver en flytt av flygplatsen till Sundals Ryr, samtidigt som slagorden skallar:

”Vi tror på Sundals Ryr! Vi måste våga för att kunna växa och utvecklas!

Var det inte ungefär så de sa förresten för ett antal år sedan om Skogaryd?

Men det var ju inte det frågan handlade om idag. Kanske borde Miljöpartiet komma med en motion om att kommunen borde sälja ”flygaktierna” istället?

urbergMiljöpartiet ville också skydda det prekambriska peneplanet ute vid Nordkroken genom att kommunen skulle jobba för att få till stånd en reservatsbildning. Det kanske inte är en särskilt upphetsande fråga, men den flacka urbergsytan som ligger blottad är faktiskt en värdefull geologisk begivenhet.

Gunnar Lidell (M) ansåg att området var skyddat ändå, utan reservat. Det är t ex alltid förbjudet att elda på berg sa Lidell. För en gångs skull höll jag med honom. Det gjorde fullmäktige med. (Senare på kvällen skulle Lidell hålla med mig…)

Sjödahls sista replik i frågan löd förresten:

”Området kan väl vara värt en skylt åtminstone?”

Och det kan man ju hålla med om. Men det var inte det debatten handlade om idag. Kanske ytterligare en motion på gång från Miljöpartiet?

smedMiljöpartiet hade ännu fler järn i elden denna kväll.

Sjödahl och Isetorp från Miljöpartiet skrev:

”Vi måste ta riskerna med trådlös teknik på allvar.”

Det blev en del debatt kring detta. Flera delade Miljöpartiets farhågor för strålning, däribland jag, men kanske inte just rädslan för wifi. Jag själv anser, som jag har skrivit tidigare, att trådlösa telefoner, mobiltelefoner och mobilmaster säkerligen är betydligt större bovar i strålningsdramat. Några ledamöter uttalade sig emellertid väldigt tvärsäkert om all strålning och menade att den var tämligen ofarlig. Det tror jag inte ens att de flesta kärn- och partikelfysiker håller med om…

Miljöpartiets motion fick avslag.

Det gick alltså inte Miljöpartiets väg idag. Hade det inte varit för att motionen om giftfri mat faktiskt gick igenom, så hade kvällen varit en smärre katastrof… Dock handlade motionen inte om ett av de farligaste giften vi har kring våra barn:

SOCKRET!

Jag var, kanske inte helt oväntat, tvungen att påpeka det från talarstolen…

Det blev en diskussion kring kommunfullmäktiges nya arbetsordning. I de här frågorna har Vänsterpartiet drivit ett antal krav, lagt ett antal motioner, som har syftat till att öka både demokrati, effektivitet och ”popularitet” i fullmäktiges sätt att arbeta.

forsstrom60Den nya arbetsordningen är i stort sett ganska bra. Det är emellertid lite underligt att det nuvarande kommunfullmäktige bestämmer hur nästa kommunfullmäktige ska arbeta. Det blir ju så, eftersom det är val i höst. Det brukar i stället vara så att ett nytt fullmäktige med en ny ordförande i början av en mandatperiod bestämmer de ”spelregler” som ska gälla under mandatperioden.

Men det är ganska symptomatiskt för moderaterna och mini-alliansen. Det mesta går långsamt. Eller inte alls…

För övrigt gick Vänsterpartiets krav på förändringar i arbetsordningen (se här) inte igenom.

Även om det går långsamt för moderaterna, så är Gunnar Lidell och Lena Eckerbom Wendel i varje fall kvicka att äntra talarstolen. Det kan man emellertid inte säga om socialdemokrater, kristdemokrater och sverigedemokrater. I de ärenden som jag har redogjort för ovan varken syntes, hördes eller märktes de…

För Socialdemokraternas del verkar det vara en genomtänkt politisk taktik, en taktik som de har följt under nästan hela mandatperioden: Håller de tyst, då kan de typ inte heller göra bort sig. Men vill socialdemokraterna göra anspråk på att ta över rodret efter valet, då borde de ha åsikter om det mesta som händer i kommunen!

Det här gäller dock inte den avslutande interpellationsdebatten om Gläntan. Då var representanter för samtliga partier uppe i talarstolen.

headlessUtom för Miljöpartiet och Välfärdspartiet…

De här partierna skäms väl fortfarande för sitt huvudlösa beslut att lägga ner Gläntan.

Jag återkommer till interpellationsdebatten om Gläntan.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: