Hem > Budget 2015, Hamnar, Kommunfullmäktige 2014 > Fullmäktige på onsdag

Fullmäktige på onsdag

champagneDet är inte lätt att hinna med bloggandet när fotbolls-VM pågår för fullt… Dessutom är det en hel massa sidor som ska läsas in inför årets politiska ”grand final” – kommunfullmäktiges budgetsammanträde på onsdag. Budgeten för 2015 ska fastställas – årets viktigaste beslut.

I varje fall brukar det vara årets viktigaste beslut. Just i år är det annorlunda.

Det är ju val i september. Och i valår är ordningen annorlunda – på så sätt att det nyvalda fullmäktige tar en ny och ”riktig” budget i november. Därför kan man nog säga att onsdagens debatt och beslut på många sätt enbart är en positionering inför valet.

Vilket är tråkigt. Egentligen. Inför val så är nämligen tendensen den att det händer väldigt mycket med partier och politiker. Helt plötsligt inser de att alla de åsikter de har haft under mandatperioden och alla beslut de har fattat – har varit fel. Just i valår kommer de till insikt. Och lovar dyrt och heligt – att bara ni väljer mig så ska jag jobba för att alla ska få det så himla bra…

Inom mitt eget gebit till exempel, i Barn- och Ungdomsnämnden. Partier som Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, som inte har velat satsa en krona på förskola och grundskola under hela mandatperioden, går helt plötsligt på Vänsterpartiets linje och vill satsa 13 milj kr på grundskolan och 10 milj på förskolan nästa år.

omvandelseWow. Vilken omvändelse.

För att inte prata om Miljöpartiet.

Miljöpartiet röstade förra året ner förslaget att ge BUN ytterligare 10 milj kr. Istället kom de överens med Moderaterna om enbart 54.000 kr till BUN. Det har de glömt i år, valåret. I år vill Miljöpartiet lägga på ytterligare 14 milj kr till BUN, utöver de 25 milj kr (2 milj kr till Arena-Fritid) som kommunstyrelsen föreslår. Det ska för övrigt finansieras med en höjning av kommunalskatten. Tycker Miljöpartiet.

Ingen dålig omvändelse.

Visst är det tråkigt? Visst känns det som att Miljöpartiet, och för den delen också M, FP och KD, försöker dupera väljarna?

hamnbild2Fullmäktige ska fatta beslut i en hel del andra frågor också på onsdag. Hamnflytten ska till exempel upp…

”Flytta hamnen till Vargön”

Skrev socialdemokraterna i ett flygblad som delades ut på Aqua Blå. Det är väl typiskt sossarna i den här kommunen – fatta beslut utan ordentliga faktaunderlag. Som Marie Dahlin (S) nyligen skrev i TTELA:

  • ”vi måste våga…”
  • ”visa att vi i vår kommun är i framkant”
  • ”Vi Socialdemokrater tror”

Har vi inte hört det förut? Typ i samband med arenan?

Själv har jag fördjupat mig lite i några utredningar i hamnfrågan.

slussRedan år 2000 gjorde VBB VIAK en samhällsekonomisk analys avseende utbyggnad av slussarna i Trollhätte kanal. (Slussarna i Trollhättan har en teknisk livslängd fram till 2030 – därefter måste antingen nya slussar finnas på plats eller Vänersjöfarten upphöra.)

”Resultatet i denna jämförelse visar att det inte är samhällsekonomiskt motiverat att bygga nya och större slussar i Trollhätte kanal.”

Det var tuffa ord. På hösten 2009 gjordes återigen en samlad effektbedömning av utbyggnad av slussarna i Göta älv av Sjöfartsverket. Den första meningen i utredningen lyder:

”Utbyggnad av nya slussar i Trollhätte kanal bedöms inte vara samhällsekonomiskt lönsam.”

Tänk om kommunfullmäktige beslutar att bygga en ny hamn i Vargön för 200-300-400 milj kr – och sedan blir sjöfart på Göta älv omöjlig…

Fullmäktige börjar redan kl 13.00 på onsdag. Alla är välkomna att se och höra. Det vore roligt att se många människor i sessionssalen.

Men nu måste jag sluta. Avspark alldeles strax… Jag återkommer med mer information om fullmäktiges sammanträde.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: