Hem > Hamnar, M, S > Röster kring hamnflytten

Röster kring hamnflytten

hamnVgn3Det tycks som om hamnfrågan börjar engagera allt fler vänersborgare. Jag får både samtal, email och kommentarer på min blogg och min Facebooksida.

Och det är ju inte konstigt. Att hamnen engagerar menar jag. Det handlar ju om oerhörda summor för skattebetalarna. Kommunalrådet Marie Dahlin pratade häromsistens på kostnader upp till 300 milj kr. Det finns de, bland annat jag, som tror och befarar att det kommer att bli ännu mer. Typ upp mot en halv miljard.

Men det är inte bara pengarna som gör folk skeptiska, tror jag. Det är nog också så att vänersborgarna fortfarande har kvar en viss tidigare hundra-miljoners-investering i minnet. Då var beslutsunderlagen undermåliga. Nu ser folk att de är det igen. Som grädde på moset tycker nog vänersborgarna dessutom att de i vanlig ordning har fått stå utanför hela beslutsprocessen.

Många känner nog att historien håller på att upprepa sig och att de styrande politikerna ingenting lärt.

Den i idrottskretsar kände Roy ger uttryck för många vänersborgares tankar tror jag när han skriver på min blogg:

”Vidare så måste man förstå mångas skepsis efter Vänersborgs kommuns många, många år av bedrövliga och antidemokratiska beslutsprocesser under olika politiska majoriteter.”

hamnVgn2Jag tror att Roy slår huvudet på spiken. Det är ett ganska utbrett missnöje med politikerna i Vänersborg. Det visade också den nyligen publicerade medborgarundersökningen.

Roy är för övrigt även tveksam till underlaget för hamnflytten:

”Det är alltså hög tid att den information som påstås finns och som lett fram till inriktningsbeslutet kommer fram. … Beslutsunderlaget är idag otillräckligt, men NÄR beslutar Stockholm?”

Roys åsikter är intressanta, särskilt som han är socialdemokrat! Roy står på socialdemokraternas valsedel i höstens kommunalval. Det är inte vanligt att socialdemokrater i Vänersborg offentligt säger vad de tycker, i synnerhet inte om det på något sätt går emot Marie Dahlins ståndpunkter…

Om det finns sprickor i de socialdemokratiska leden så tycks ”de nya” moderaterna ha slutit desamma. Leden alltså. I hamnfrågan så hörs inga kritiska kommentarer från moderater. Det är förvånande för ett parti som annars så okritiskt hyllar marknaden och dess förmåga att fördela samhälleliga resurser där de gör ”bäst nytta”…

Men tydligen fungerar inte marknaden i Vänersborg… Eller det moderata styret under Gunnar Lidell…

hamnVgn1Den moderate fullmäktigeledamoten Niklas skriver lite skämtsamt (på Twitter):

”I ditt och mitt nyliberala lyckorike byggs hamnar av privat kapital. ;-)”

Nu vet jag inte om det är fel på den nyliberala marknaden i Vänersborg eller den nyliberala marknaden i allmänhet, eller det nyliberala moderata styret, men jag är övertygad om att ”marknaden”, dvs det privata kapitalet, hade investerat i en hamn i Vargön om det hade sett någon framtid och några vinster i den…

Att moderaterna istället vill att kommunen – det offentliga! – investerar i en hamn i Vargön torde inte heller vara några steg på vägen mot det nyliberala lyckorike som Niklas drömmer om… Jag undrar hur Gunnar Lidell och Lena Eckerbom Wendel har lyckats övertyga alla marknadsförespråkare i partiet om nödvändigheten och välsignelsen av offentliga kommunala investeringar…

Den blivande(?) fullmäktigeledamoten Filip, han står på moderaternas valsedel i höstens kommunalval, är i varje fall övertygad.  Han försvarar den offentliga hamninvesteringen på 300-500 milj kr med att:

”hamnen [är] central för att Vänersborg ska kunna växa”

Inga ideologiska tvivel här inte.

Jag bad Filip utveckla vad han menade. Han svarade:

”Även om ni i oppositionen inte bryr er om att andra ställen än städerna klarar sig gör det positiv skillnad för hela kommunen när jobb skapas även på andra sidan bron eller i vargön.”

hamnVgn4Filip försvarar återigen den kommunala, icke-privata investeringen. Intressant.

Att sedan Filip förutsätter det som ska bevisas kan vi kanske lämna därhän – att jobb skapas och Vänersborg ska växa… Undrar förresten hur många arbetstillfällen som skulle skapas om lika mycket pengar användes till barnen, ungdomarna, de äldre och sjuka?

Moderaterna och Socialdemokraterna tycks närma sig varandra alltmer, åtminstone i Vänersborg. (Kanske tänker de styra Vänersborg ihop efter valet?) Moderaterna gör avkall på sin vurm för privata investeringar och antipati mot offentliga sådana, medan Socialdemokraterna håller fast vid den offentliga sektorn men hellre använder pengarna till marknadens och det privata kapitalets fromma – än till skola, vård och omsorg.

För det är inte så som Jenny Brycker (S) sa i fullmäktige när beslutet om arenabygget fattades (lyssna här, efter 1,44 min):

”… varför välja när vi ser möjligheter till att göra alltihop?”

hamnVgn5För det är istället så att Vänersborg måste välja. Om hamnen i Vargön skulle kosta en halv miljard kronor, vilket mycket talar för, då kommer Vänersborg inte att ha råd med så mycket annat.

Moderater, socialdemokrater, folkpartister, centerpartister, kristdemokrater och sverigedemokrater spelar ett högt spel med vänersborgarnas skattepengar och Vänersborgs framtid.

Det är intressant att både moderater och socialdemokrater (och de andra) försvarar sig med att fullmäktige ”bara” tog ett inriktningsbeslut… Precis som ett inriktningsbeslut inte är något beslut.

Vi som var med i fullmäktige under processen då arenabygget respektive nedläggningen av Huvudnässkolan ”växte fram”, med en viss ”inriktning” – vi vet vad de styrande betongpolitikerna menar med inriktningsbeslut…

hamnVgn8”Once bitten twice shy…” säger de i England. Eller snarare, ”twice bitten third shy…” (På svenska, ”Bränt barn skyr elden.”)

Eller som signaturen ”brålandabo” skriver i en kommentar till min förra blogg (se här):

”Varför säger (S) och Minoritetsstyret i kommunen att det citat ”inte handlar om pengar just nu” ??. Det som kallats inriktningsbeslut handlar ju i allra högsta grad om pengar.
Läs: dokument
SBN 2011/134
Till skillnad från Arena-projektet kommer hamnflyttens investeringar löpa under en längre tid, kanske 2015-2019.
Men likheten med arenan är känd: Brist på utredningar och bygg på löpande räkning.”

Huruvida ”brålandabo” sitter i, eller kandiderar till, fullmäktige har jag ingen aning om. Men att ”brålandabo” är insatt, det märks tydligt.

hamnVgn9”brålandabo” fortsätter att beskriva fullmäktiges hamnbeslut:

”Vad KF nyss beslutade var:
1) En vilja att flytta hamnen med önskan att minska lastbilstrafik längs kulturaxeln och att i framtiden bygga bostäder på nuvarande hamnområde.
2) Inte en krona satsas längre på Hamnen i Vänersborg.
3) Starta projektering att skredsäkra älvkanten i Vargön under 2015 till en gissad kostnad på 20 miljoner.”

Och drar av detta den riktiga slutsatsen:

”Alltså har bollen redan satts i rullning och det går inte att stoppa projektet såvida ett nytt KF-styre efter valet river upp beslutet.
Vad vi har sett är mandatperiodens största prestigebeslut som alla, oavsett partitillhörighet, nog innerst inne inser att det är ett riskprojekt i halvmiljardklassen. Det är därför talespersoner från S, KD, FP och M nu tar till personliga argument och kallar alla andra för gnällspikar, bittra, bakåtsträvare.”

hamnVgn7Några personer har ringt och meddelat mig att bollen har satts i rullning ute i Vargön, att hamnbygget redan har kommit i gång. Det sägs att det grävs och dikas, att jord- och sandhögar fylls på, att vägar byggs, att rör läggs ner osv.

Jag åkte till Vargön och tittade. Och fotograferade.

Och visst händer det saker i området. Men jag kan inte, och vill inte, tro att det rör sig om att hamnbygget har dragit igång. Inte innan fullmäktigebeslutet har vunnit laga kraft. Dessutom har det inte fattats något beslut om finansiering. Investerings- och exploateringsbudgeten är ju återremitterad.

hamnVgn6bSå jag tror att verksamheten på hamnområdet har en naturlig förklaring. För jag vill inte tro att historien ska upprepa sig. Som Roy hyser vissa farhågor om:

”Andra kommuner kan göra sitt jobb utan skandaler, utan att antidemokratiskt lura sina högsta organ Kf! Har Vänersborg lärt sig detta nu?”

Fast det skrev inte Roy om det som händer i Vargön just nu. Om det nu ”händer” något.

Snart är det val. Den som är tveksam till hamnbygget har denna gång en chans att visa det innan det är för sent.
…till skillnad från arenabygget…

Kategorier:Hamnar, M, S
 1. brålandabo
  30 juni, 2014 kl. 20:58

  Som tidigare kommenterats …. Bollen är tyvärr redan i rullning …. det har vi sedan länge kunnat läsa på hemsidan för Wargön innovation där kommunalråden är kontaktpersoner.

  http://wargoninnovation.se/wargon-innovation/vanersborgs-kommun/

  Bland mycket annat står det citat ”……Som en del i detta investerar kommunen stora belopp för att bygga den interna infrastrukturen på Wargön samt för att etablera en hamn på området …….. ”

  Utreda ? …. Inriktningsbeslut ? … under närtid kommer fakturorna för infrastruktur och skredsäkring för väldigt många miljoner … sedan flyttetapp 1, 2,…

  Lärdom: Inom näringslivet startas inga projekt förrän man har ett beslutat så kallat ”positivt Business Case” som baseras på ett tydligt ”worst case” och ett ”best case”.
  Hur ser kommunens business case ut för att flytta hamnen från Vänersborg till Vargön ? Hur ser kommunens beslutsprocess ut för en hamnflytt ?

 2. berra46
  30 juni, 2014 kl. 10:45

  Du hänvisar ofta till tjänstemännens förslag om återremiss och vidare utredning, men det är ju precis det som skall ske nu. Dock inte i nämndens regi, men ändock skall allt utredas innan det blir beslut om hamnflytt. Eller…..? Jag har ju hört Marie Dahlin säga ” inte till vilket pris som helst” Vänsterpartiet vill ju också att det skall utredas ytterligare, då borde väl även ni vara glada för detta! Jag tror absolut inte det är någon spricka inom (S) i denna fråga. (S) är trygga med att inriktningen är klar, men att en ordentlig utredning genomförs, innan beslut tas.

 3. Roy Andersson
  30 juni, 2014 kl. 09:44

  Självklart får stora investeringar också stor uppmärksamhet och lika självklart är det att det finns olika åsikter, men någon ”spricka” inom S ser jag inte. Däremot så så har inte alla tillgång till lika mycket information, vilket kan bero på att företag som samarbetar med kommuner kräver det. Om ett inriktningsbeslut inte är mer än just det så finns det inget konstigt med det i och för sig och längre än så har inte projektet gått.
  Men Vänersborgs kommun har en dålig tradition i beslutsprocesserna många gånger och jag gav exempel på det. Många ser detta inriktningsbeslut som ett första steg och att det inte längre finns någon ”stoppknapp”, andra att de avgörande investeringsbesluten tas av Kf när full information är framme. Det är där skillnaden ligger. När all info är framme så kanske det blir ett enigt Kf som beslutar att flytta eller inte flytta hamnen.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: