Hem > Grön Flagg > Grön Flagg för Dalaborgs förskola

Grön Flagg för Dalaborgs förskola

dalaborgsparken2I tisdags tog jag en tur till minnenas park, Dalaborgsparken på Blåsut.

Det var inte utan att bilder projicerades i mitt medvetande – av alla tusentals besökare på parkens dansgolv på torsdagskvällarna, och framför allt av alla ”tryckare”, till tonerna av bland annat Sven-Erik Magnusson och Sven-Ingvars…

Det var tider det…dalaborgsfsk1

Nu är det andra tider!

Nu var det inte till dansbanan som färden gick denna tisdag, även om det blev ett och annat danssteg på vägen, utan till Dalaborgs förskola.

Dalaborgs förskola ligger inne på Dalaborgsparken. Både festlokalen och restaurangen har gjorts om till förskola. Det är i samma lokaler som barnens föräldrar, eller snarare kanske deras far- och morföräldrar, träffades över en romantisk zingo eller fruktsoda… Typ.

dalaborgsfsk2Det går ca 80 barn på förskolan uppdelade i 4 avdelningar. En stor del av dagen tillbringar barnen utomhus. Så här beskrivs förskolan på hemsidan:

”I utevistelsen i naturen tillgodoser vi barnens behov av kunskap, nyfikenhet, kreativitet, rörelse och gemenskap. Vi vill att barn och vuxna tillsammans skall uppleva lust och glädje i lärandet och skapa förståelse för sambanden i naturen.”

Och i höst ska Dalaborgs förskola starta ett arbete med Grön Flagg.

Grön Flagg är ett arbete som har initierats av ”Håll Sverige Rent” – en inte helt okänd ideell organisation som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och för att främja individers och organisationers miljöansvar.

Så här skriver Håll Sverige Rent om Grön Flagg:

”Med verktyget Grön Flagg blir arbetet med hållbar utveckling en naturlig del av det dagliga skol- och förskolearbetet. … [Ni arbetar] med tre områden inom hållbarhet som ni vill utveckla, som till exempel att spara energi, återvinna mer eller att förbättra utemiljön.”

Dalaborgs förskola ska arbeta utifrån grön flagg-temat ”hälsa och livsstil”, och de sk förbättringsområdena kommer att handla om:

 • att utveckla utemiljön för att stimulera till rörelse.
 • att främja goda kamratrelationer.
 • att återanvända och sopsortera för att värna om miljön.

gronflaggI arbetet med Grön Flagg ”behövs” en politiker. Och gissa vem som har fått det stora förtroendet och den stora äran att vara kontaktman för Dalaborgs förskola…

Jäpp, undertecknad…

”Håll Sverige Rent” beskriver kontaktpolitikerns roll på följande vis:

”Syftet är att kommunen ska bli mer medveten om hur skolor och förskolor lokalt bidrar till en hållbar utveckling genom att arbeta med Grön Flagg. Alla Grön Flagg-verksamheter ska ha en kontaktpolitiker. Denna politiker kommer att vara er kontakt i kommunen som kan bidra med information och stöd från kommunens håll. Kontaktpolitikern får genom Grön Flagg också koll på vad ni gör på er förskola och kan skapa ett nätverk för verksamheter i er region.”

Det ska bli en både spännande och förtroendefull uppgift.

Kategorier:Grön Flagg
 1. 14 augusti, 2014 kl. 22:45

  Då kanske föräldrar i sann grön anda parkerar sina bilar på parkeringen och går med sina telningar till dagiset i stället för att köra sönder grusplanen inne i parken .
  Annars låter det väl helt OK.

 2. Roy Andersson
  13 augusti, 2014 kl. 23:36

  Politik och offentlig verksamhet skall vila på principer och borde inte personifieras. Fruktansvärt tråkigt, men du kommer säkert att göra ett fint jobb och GRATTIS till att ha blivit utvald i alla fall!

 3. Roy Andersson
  13 augusti, 2014 kl. 23:07

  ”Dalaborg”. Namnet kommer från södra Dal från en tid när inte Huvudnäset ens var befolkat och södra Dal hade kultur. Ett fint namn och dom som för det vidare förtjänar allt gott.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: