Hem > Arena Vänersborg > Arenan: Is och bandyskola

Arenan: Is och bandyskola

bandyskola14I måndags fick ismakarna på Arena Vänersborg lön för mödan. IFK Vänersborgs bandyskola startade.

När jag var där så rådde det full aktivitet på ispisten. Många ungdomar var igång och det var nästan så att man önskade att man var ung på nytt…

Det är många ungdomar från vårt grannland Norge som deltar i bandyskolan och ska man döma av rösterna på och utanför plan så verkade det vara bara norskar.

Det råder väl ingen större tvekan att just bandyskolan med alla sina ungdomar tillhör de bättre inslagen i arenan.

För att möjliggöra bandyskolan så spolades isen upp förra veckan – mitt i högsommarvärmen. Det var upp till 30 grader varmt ute medan det i arenan var kallt. Vid isen var, och är, det till och med under nollstrecket.

TTELA (6 aug) skriver om arbetet med isen:

”Själva arbetet med isen är en invecklad serie av procedurer som tar ungefär två veckor. De sprutar på någon millimeter vatten åt gången, och sedan ska isen vitmålas. … Ett bra resultat hänger på att man avfuktar luften i hallen och att temperaturen i vattnet man spolar med ligger runt 37 grader.”

vastnytt_spolningDet är dyrt att göra is, särskilt mitt i högsommarvärmen. Det kostar enligt Västnytt 120.000 kr i elkostnad att spola upp isen för denna och de två kommande veckorna. Det betalar enligt samma källa IFK Vänersborg.

Jag vet inte hur det står till med detta, men oavsett elen så är det nog ändå en dyr affär för Vänersborgs kommun. Det tillkommer naturligtvis ytterligare kostnader, t ex kostnader för all inblandad personal. Dessutom, och kanske ännu viktigare, så hindrar isen, som nu ska ligga i arenan fram till mars nästa år, och den kyla i hallen som följer, andra arrangemang. Och därmed hyresintäkter… Det är inte så ”populärt”, eller rättare sagt, det är nästan omöjligt att ordna andra tillställningar i arenan så länge det finns is, och är så kallt, i hallen.

Om vi tittar på uthyrningen av arenan under den tid sedan isen i arenan togs bort i mars, så ser det ut så här:

arenaschema

Arenan har använts till ganska mycket under den isfria tiden och med det inbringat välbehövliga hyresintäkter till kommunen. Även om arenan inte ens när det är isfritt ger de intäkter som ”arenaförespråkarna” hoppades på då arenabeslutet fattades. En hel del av arrangemangen genererar inte så mycket i hyra, typ skolavslutningar. I juli stod för övrigt arenan helt tom.

Det har uppstått en slags kapplöpning och hets mellan de klubbar och kommuner som har möjlighet att göra is i hallar. Och Vänersborg vill ligga i framkant. Det skymmer en seriös diskussion om det kloka i att spola upp isen så tidigt. För den tidiga isen är en ganska kännbar förlust för kommunen. Det krävs en genomtänkt avvägning mellan tidig is, bandyskola och ekonomiska kostnader för kommunen.

Jag är inte säker på att den nuvarande ”lösningen” med is redan i början på augusti är den allra klokaste.

Kategorier:Arena Vänersborg
 1. Roy Andersson
  13 augusti, 2014 kl. 12:26

  Ett par telefonsamtal har bett om förtydligande: I en normal skolklass så kan man dela in eleverna i tre ungefär lika stora grupper. En tredjedel är fullt friska och mycket aktiva, ofta med mer än en idrott. På den gruppen satsar kommunerna stora pengar.
  En tredjedel är friska, men inte speciellt aktiva, men mår bra och rör sig en del, men tävlar inte av olika skäl. På den gruppen satsar kommunerna nästan inget fast dom borde erbjudas bra förutsättningar till tävlingsfri motion.
  En tredjedel har problem med hälsa, ofta både till kropp och själ. Dom mår inte bra och det är stor risk att dom i framtiden kommer att ha fortsatta problem med hälsa, studiemotivation och på andra sätt. När dom en dag eventuellt får ett jobb så är risken stor för att dom drabbas av belastningsskador och annat. Ohälsan i denna grupp kostar samhället enorma pengar och här kan stora besparingar göras genom att aktivera dessa barn.

  Men hur stora satsningar som än görs på idrott hjälper inte upp folkhälsan ett dugg, för den tredjedelen som vi behöver få med i motion och friskvård kommer aldrig att lockas till idrott och allra minst TÄVLINGSidrott.

  Jag idrottar själv sedan över 50 år och är idrottsledare sedan ungefär lika länge och jobbar med mitt företag med träningsredskap sedan över 30 år. Jag gillar självklart idrott, men den får inte kosta kommunerna hur mycket som helst och idrotten får inte fortsätta att ta fokus och pengar från dom allra viktigaste behoven, dom människor som bäst behöver stöd för att må bättre och klara studier och jobb.

  Utmärkta exempel på verksamheter som lyfter folkhälsan är simning, motionsstyrketräning, motionsridning och motionslöpning.

 2. Roy Andersson
  13 augusti, 2014 kl. 00:04

  Arenan är fel från början till idag. Många ser den som ett hot mot vård, skola och omsorg, men det största hotet utgör den mot idrotten i kommunen. Kommunen har en begränsad skattekraft och av den så har politikerna i någorlunda samstämmighet beslutat hur stor den skall vara totalt och hur mycket av den som skall gå till Folkhälsa (där det finns enorma utgifter som kan sänkas kraftigt!), Friskvård (massor av pengar att spara!) och idrott (där det inte finns några pengar att spara) och inom idrotten så tar idag Arenan en enorm andel av idrottens belopp. Idrottens stora kostnader gör alltså att det inte finns något över till en satsning på vare sig folkhälsa eller friskvård. Inom idrottens begränsade ramar så innebär Arenan att det finns många miljoner mindre till fotboll, Styrkelyft, Gymnastik, friidrott och allt annat.
  Arenan är alltså en broms för idrotten i Vänersborg.
  Men helt inkompetenta har inte fattat att det dom såg som en satsning på idrotten var och är idrottens värsta problem.
  Så Arenan skadar idrotten i Vänersborg och slukar alla resurser som borde gå till Folkhälsa och Friskvård och där ge stora besparingar i andra förvaltningar.
  Ingen anständig människa kan därför försvara att Arenan finns eller att den inte används till verksamheter utom idrotten där hyrorna täcker kostnaderna.
  För bandyn gäller: Gör rätt för er eller flytta ut igen och gör rätt för er där till lägre kostnader! Eller gör som i Åmål.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: