Hem > bad, Brålanda, Hallevi > Brålanda- och Hallevibaden

Brålanda- och Hallevibaden

Det finns stunder då jag inte blir riktigt klok på vad som händer i den här kommunen…

simskolaI början av oktober lades en utredning fram om Brålanda- och Hallevibadens framtid. Det handlar alltså om de båda bad som i stort sett alltid har arrenderats av Per-Olof Johansson (Hallevibadet) och Annelie Andersson (Brålandabadet) – med Barn- och Ungdomsnämnden som avtalspart. (Se ”Brålanda- och Hallevibaden – och kommunen”.)

Den framlagda utredningen kom fram till slutsatsen att Vattenpalatset Vänerparken AB, ett kommunalt bolag ägt av Vänersborgs kommun, ska ta över driften av Hallevi- och Brålandabaden. Precis som direktiven från kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) stadgade:

”utreda frågan om Vattenpalatset Vänerparken AB skulle kunna överta ansvar för Brålandabadet och Hallevibadet från och med 2015-01-01.”

Utredningen framförde två argument till stöd för slutsatsen att Vattenpalatset ska ta över ansvaret för Brålandabadet och Hallevibadet:

 • ”denna lösning säkerställer att baden bedrivs på ett säkert och professionellt sätt.
 • det mest kostnadseffektiva för koncernen med hänsyn till att kompetens och personal redan finns hos Vattenpalatset vilket saknas hos kommunen.”

bevisArgumenten leddes inte på något sätt i bevis i utredningen. Det bara var så. Utredningen hade väl därför en del i övrigt att önska, tycker i varje fall jag, men enligt kommundirektör Thörnkvist (i oktober) var utredningen inte hela utredningen:

”Det är en del av underlaget men den [utredningen; min anm] är inte färdig än.”

Det har varit tyst kring baden i Brålanda och Hallevi sedan dess. Ända fram till KSAU:s (=kommunstyrelsens arbetsutskott) sammanträde den 17 november. I protokollet står det under punkten ”Information om uppdrag att utreda ansvar för Brålandabadet och Hallevibadet”:

”Uppdragets omfattning har utökats och beräknas verkställas 2015-04-01.”

Det stod inget om varför uppdragets omfattning utökats eller varför alltihop hade försenats. Eller på vilket sätt. Och inte heller vem som hade bestämt det utökade uppdraget. Det stod inget mer i protokollet. Det fanns inga svar på dessa frågor. Det stod bara att arbetsutskottet noterade informationen.

mail2Jag skrev ett mail till kommundirektör Ove Thörnkvist i helgen (igen) och frågade om precis detta. Kommundirektören svarade snabbt:

”Tycker du ställer en massa mer eller mindre politiska frågor som bör ställas till politiken.”

Jaha… Men vad konstigt, tänkte jag. Om politiken bestämmer något, så måste det ju finnas ett protokoll. Och vad jag vet så finns det inga fler än de jag har sett. Eller också har väl någon politiker (vilken politiker som nu kan göra det) skrivit ett sådant där ”direktiv” som Lidell skrev när han initierade utredningen. Som diariefördes precis som det skulle. Och som i så fall ett nytt direktiv också skulle ha gjorts…

fikarast3Det måste väl finnas något skriftligt som ligger till grund för det som tjänstemännen gör. Tänkte jag. En politiker kan väl inte bara ringa till kommundirektören och ge en ”order”? Eller säga något under en fikarast som kommundirektören måste verkställa?

Jag skrev ytterligare ett mail till kommundirektören:

”Det finns inget i de politiska protokollen som talar om ett utökat uppdrag. I varje fall inte vad jag hittar. Har jag missat något? Ändå står det i ärendebeskrivningen till ärendet i KSAU att uppdragets omfattning har utökats. Och då undrar jag fortfarande vem som har utökat uppdragets omfattning, vad utökningen innebär och om det finns något dokument som bekräftar detta.”

nocomprendoJag tyckte väl själv att det blev hyfsat tydligt och bra. Men det tyckte inte kommundirektör Thörnkvist. Sent på lördagskvällen, mycket sent, svarade kommundirektören:

”Förstår faktiskt inte riktigt vad du menar.”

Jag kände mig nästan lite dum. Skriver jag så dåligt? Fast sedan tänkte jag, det kanske är så att kommundirektören inte vill förstå. Fast det är helt min egen spekulation. Hur som helst slog mig tanken så där helt utan att jag kunde styra den – är det nog något lurt? Jag menar, genom åren har man ju varit med om en hel del lurt i kommunhuset.

För övrigt informerade mig kommundirektören att det är Barn och Ungdom som ansvarar för avtalen. Och det visste jag faktiskt. Jag hade till och med innan jag skrev till kommundirektören skrivit till förvaltningschef Kent Javette på Barn och Ungdom.

halleviavtal3I min hand, snarare i min hårddisk, hade jag nämligen ett nyligen påskrivet avtal:

”Avtalsförlängning mellan Vänersborgs kommun och Hallevibadet Aktiebolag”

Det är påskrivet av förvaltningschefen i Barn och Ungdom och arrendatorn Per-Olof Johansson. Jag kan för övrigt inte låta bli att förundras över dessa enkla missar som görs i kommunala avtal. Missat namnförtydligande i Ursandsavtalet, och här. Det står ”Datum och ort” men P-O skriver inte ort… Måste man inte det?

Hur som helst, P-O Johansson får fortsätta att arrendera Hallevibadet ett tag till – till den 30 april 2015. Gäller detta också Annelie Andersson och Brålandabadet? Nej, det är ingen från kommunen som har tagit kontakt med Annelie.

bralandabadBadet i Brålanda ska ut på anbud. Som vanligt. När det sker är inte bestämt än. Det beror bland annat på att det är den nybildade Kultur- och Fritidsnämnden som ska ta över detta ansvar från Barn och Ungdom. Efter årsskiftet. Så Annelie får snällt vänta. Och som vanligt lär hon komma i tidsnöd när det gäller planeringen. Om Annelie nu får arrendera badet överhuvudtaget… Det tar tid att ordna t ex utbildade simskolelärare för simskolan – mer än några veckor innan den ska sätta igång. Dessutom är Brålandabadet tilldelat simundervisningen i några skolor under våren. Hur nu detta ska ordnas när ingen vet vem som ska driva eller arrendera badet i slutet av vårterminen och på sommaren?

Känner alla Brålandabor igen scenariot? Det verkar vara samma visa varje år. Kommunen vet varken ”ut eller in”… Och inte vi andra heller för den delen…

Det är alltså bara P-O Johansson på Hallevi som har fått avtalsförlängning. Och jag vet inte varför. Borde inte Hallevibadet ut på anbud också? Varför behandlas de båda baden annorlunda?

argueJag får inga svar på dessa frågor. Det känns i varje fall som att kommunen, som vanligt, inte behandlar sina invånare lika. Det sägs att P-O Johansson ska gå i pension i vår. Är det i så fall därför som han behandlas annorlunda? Det blir helt enkelt lättare för kommunen om den töjer lite på likabehandlingsprincipen…?the_end

Och här kunde denna blogg ha varit slut, om jag inte hade tittat i diariet igår…

Det var det här med den där utredningen att Vattenpalatset Vänerparken AB skulle ta över driften av Hallevi- och Brålandabaden och vars uppdrag hade utökats…

Som det stod i protokollet från KSAU den 17 november:

”Uppdragets omfattning har utökats och beräknas verkställas 2015-04-01.”

diarietJag fick alltså inget svar i helgen av kommundirektören vad mer som skulle utredas. Vilket var lite förvånande tyckte jag. Men ännu mer förvånad blev jag igår förmiddag när jag tittade i kommunens diarium. I fredags hade nämligen ett nytt dokument diarieförts av kommundirektören, ”Avslutande av uppdrag rörande framtida ansvar för Brålanda- och Hallevibadet”. Det var daterat dagen före, den 27 november. Det står:

”Under processen med ovan nämnda arbetsuppgifter ingående i uppdraget har det visat sig att frågan inte längre är aktuell.”

????

Nu blir jag verkligen inte klok på vad som gäller. Jag mailade omedelbart kommundirektör Thörnkvist och frågade. Jag fick svaret:

”Politiken har ändrat sig, därmed utgår/återtas uppdraget.”

Vem som är ”politiken”, när ”politiken” ändrade sig eller varför – det har jag ingen aning om. Jag kan ju naturligtvis inte låta bli att tänka på att Vänersborg får en ny ordförande i kommunstyrelsen nästa mandatperiod, som dock inte börjar förrän den 1 januari. Är det Marie Dahlin (S) som har gett nya direktiv? Muntligt…?

fragande2Men mest fundersam blir jag emellertid över att kommundirektören inte upplyste mig om att uppdraget utgår/återtas redan i mailväxlingen på lördagen…

Varför inte det…?

Som sagt, det finns stunder då jag inte blir riktigt klok på vad som händer i den här kommunen…

Kategorier:bad, Brålanda, Hallevi
 1. Pontus
  4 december, 2014 kl. 21:37

  Jag bor utanför Trollhättan…

 2. Thomas Alfredsson
  4 december, 2014 kl. 01:47

  Vet egentligen inte vad som är värst; att stora delar av det politiska etablissemanget (och tjänstemannakår) tydligen tycks anse att kommunens invånare är klena å huvudets vägnar…eller att vi faktiskt tycks vara det, eftersom vi accepterar allt detta skitprat och trixande.
  Jag bor i Vänersborg (Väne-Ryr), men när jag förklarar för mina kunder hur de skall hitta hit, så säger jag ”jag finns mellan Uddevalla och Trollhättan”, eftersom jag nog är litet rädd att de skall få en felaktig uppfattning om mitt företag om jag nämner ”Vänersborg”…

 3. Roy Andersson
  4 december, 2014 kl. 00:35

  Frågan om baden kommer att ordna sig, säger magkänslan. Men frågan är större än så. Förvaltningen är inte tillräckligt inriktad på att skapa fungerande verksamheter. Den lägger tid (=pengar) på en väl fungerande verksamhet (Brålandabadet) samtidigt som man inte har tid och resurser att lösa hur Arenan skall hyras ut till evenemang som ger större inkomster än merkostnader. Det är bara att gå tillbaka till argumenten för att bygga arenan och se att idrotten skulle få hjälp av STORA inkomster från uthyrning till evenemang. Men ordföranden i Barn och ungdomsnämnden har helt riktigt konstaterat att hyresinkomsterna inte täcker merkostnaderna vid evenemang. Förvaltningen skulle alltså omedelbart få uppdraget att hyra ut till priser som ger stora inkomster. Och om de inte klarar detta uppdrag så kommer dom logiska följderna.

 4. Pontus
  2 december, 2014 kl. 20:31

  Kommer de rengöra omklädningsrummen på de andra ställena lika dåligt som på vattenpalatset efter ett övertagande?

 5. Per-Arne Johansson
  2 december, 2014 kl. 18:34

  Men den första frågan borde ju vara varför arbetar kommundirektören på helgen . har han inte reglerad helg vila som alla andra anställda ?? . här föreligger nog ett arbetsmiljöbrott
  ;)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: