Hem > BUN 2015, Demokrati > BUN: Extra dialogmöte och ersättning

BUN: Extra dialogmöte och ersättning

dialogNu på måndag kl 17.00 (imorgon alltså) har Barn- och Utbildningsnämnden ett extra dialogmöte.

Så här står det i ordförande Mats Anderssons (C) inbjudan till ledamöterna:

”Barn- och utbildningsnämnden inbjudes till dialog om Budget 2016, Mål- och resursplan 2016-2018.
* Förväntade resultat
* Budget”

Det är tunga och viktiga frågor som ska avhandlas sent på eftermiddagen, efter en för många krävande dag på jobbet. För några hamnar mötet kanske precis då barnen ska hämtas på förskolan eller då familjen är samlad för middag…

Kl 17.00 är ingen optimal tid…

nomoneyMen det är faktiskt inte bara när det gäller mötestiden som BUN:s ordförande Mats Andersson är ”nydanande”. Längre ner i inbjudan står det:

”arvode utgår ej”

Jag mailade för säkerhets skull ordförande Mats Andersson. Jo, det stämde. Och inte heller ersättning för förlorad arbetsförtjänst utgår. Det var en inbjudan och inte en kallelse…

Jag håller inte med ordförande Andersson i hans bedömning. Men jag förstår samtidigt att Mats Andersson inte har något ”lurt” i tankarna med denna konstruktion. Kallelsen och tänket kring den reser emellertid några viktiga principprincipiella frågor kring villkoren för det politiska arbetet.

Mats Andersson anser att nämnden, den alldeles nya nämnden, behöver många möten, särskilt så här i början av mandatperioden. Och då tänker han att vänersborgarna kanske tycker att det blir liksom för dyrt, att de arvoden som utgår till politikerna istället kunde gå till förskolorna och skolorna. Jag har också en känsla av att Andersson har fått en del gliringar över politikerarvodena.

stangtJag anser ändå att detta inte är rätt. Om det vore ok med frivilliga möten kring stora, kanske avgörande, politiska frågor – då skulle ju detta kunna sättas i typ system. Det vore inte bara ett sätt att spara pengar åt kommunen, det skulle ju framför allt kunna vara ett sätt att stänga ute ledamöter som faktiskt inte har råd att ta ledigt från sina jobb. Eller måste ordna barnpassning. Eller sköta sin gamla mor. Eller… Osv. Och vem vill ställa upp som politiker under sådana villkor?

Jag bläddrade lite i kommunens ”Bestämmelser om arvoden och andra ersättningar för förtroendevalda”.

Under paragraf 6 ”Sammanträdesarvoden” står det:

”Förtroendevald … uppbär sammanträdesarvode för sammanträde med det kommunala organ, den förtroendevalde tillhör.
Arvode utgår för varje protokollfört styrelse-, nämnd- eller utskottssammanträde eller sammanträde, som sker under motsvarande former.
Till sammanträde hänföres också sammankomster avseende exempelvis information, inspektion eller studiebesök … under förutsättning att protokoll eller likvärdiga anteckningar föres.”

protokollJag kan inte förutsätta annat än att morgondagens nämndsmöte på något sätt kommer att protokollföras…

Annars finns det också något som heter ”Förrättningsarvoden”. Där står det:

”Förtroendevald … uppbär ersättning för förrättning, som avser kommunal angelägenhet. Med förrättning avses sådant uppdrag för kommunens räkning som ej har karaktären av sammanträde. … Till förrättning hänföres bland annat: kongress, konferens, kursdeltagande, studieresa och informationsmöte, … , deltagande i förberedelsearbete till sammanträde…”

sol2Jag tyckte att det såg ganska solklart ut. Kommunen tycker som jag. (För en gångs skull…) Någon form av ersättning måste betalas ut.

För säkerhets skulle skickade jag ett mail till kommunjuristen. Kommunjuristen är ofta tydlig, vilket är mycket bra och uppskattat för övrigt, och var det också denna gång:

”om sammanträdets innehåll och syfte är framtagande av nämndens mål, är min bedömning att ersättning till ledamöterna ska utgå – inklusive reseersättning och ersättning för förlorad arbetsförtjänst.”

ensam_mammaVarför är nu detta med arvode och ersättningar så viktigt? Jag tycker att förutsättningarna att arbeta politiskt måste vara så bra som det bara går. Det är viktigt att få med sig så många och så bra krafter som möjligt i det politiska arbetet. Och eftersom vanliga vänersborgare har olika förutsättningar, på grund av arbete, familjesituation, ekonomi etc, så måste kommunen så långt möjligt kompensera för detta så att förutsättningarna blir så likvärdiga som det bara går. Det borde kommunen kanske göra i ännu högre grad faktiskt.

En del vänersborgare håller kanske med ordförande Andersson. Och visst, de politiker som vi återfinner ”uppe på toppen”, t ex kommunalråd, har bra villkor, både hög lön och bra pension (varför de nu ska ha pension överhuvudtaget), men jag kan garantera pension2vänersborgarna. Som fritidspolitiker blir man varken fet eller rik på arvodena… Och de ersättningar och arvoden som man får, motsvarar inte på långt när den tid (fritid!) som läggs ner.

För övrigt anser jag att det är väldigt positivt att ordförande Mats Andersson kallar samman extramöten med nämnden. Det finns massor av viktiga frågor för nämnden att avhandla, sätta sig in i och så småningom besluta om. Flera möten, där så många som möjligt deltar, vitaliserar demokratin och leder förhoppningsvis också till bra beslut.

fragande2Men om de närvarande politikerna får något arvode för morgondagens möte återstår att se… Men även om de inte får det, så skulle pengarna varken göra från eller till för våra förskolor och skolor.

Kategorier:BUN 2015, Demokrati
  1. Roy Andersson
    30 mars, 2015 kl. 08:02

    Vänersborgs Kommun äger tomten och en tredjedel av byggnaden Gestad Bygdegård och har därför två platser i den styrelsen. Där utgår det ingen kommunal ersättning, men det har varit helt klart i alla år.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.