Hem > Arena Vänersborg, IFK > IFK och de ryska värvningarna

IFK och de ryska värvningarna

solskenJag får nog erkänna att det tar emot att skriva bloggar när termometern visar 29 grader i skuggan och badvattnet på Skräcklan lockar med sina 21-22 grader. Men det gäller att hålla ut lite till. Snart kan man gå till arenan och svalka sig.

Den 8 augusti ska nämligen isen i arenan stå färdig. Och då gör IFK Vänersborg sin publika premiär. Som det står på Vänersborgs kommuns Facebook-sida. Eller stod. ”Publika” innebär vad jag kan förstå att alla vänersborgare kan bege sig till arenan för att svalka av sig och samtidigt titta på världens bäste bandyspelare. Sergej Lomanov Jr ska spela för IFK kommande säsong. Tillsammans med två kompisar från Ryssland. Som också är mycket bra.

Vänersborgs kommun berättar för alla vänersborgare, ung som gammal, bandyfantast eller ej, att omklädningsrummet redan är förberett och visar dessa bilder på Facebooksidan:

lomanov

Det tycktes för övrigt vara ett populärt inlägg. Det ”gillades” av åtminstone 127 vänersborgare. Sedan kanske det blev ännu fler. Jag vet inte, nu tycks inlägget vara borttaget…

Kommunens FB-sida och även hemsida är två bra källor om man vill veta vad som händer med och kring IFK Vänersborg…

lomanov3Sergej Lomanov Jr ska tydligen ha nummer 7, det står ju så på handdukarna ovan, ett nummer som ger gamla blåvita bandyfantaster gåshud. En av IFK:s allra första stora värvningar var den smått legendariske, och alltför tidigt bortgångne, Sten-Åke Walltin. Sten-Åke bar tröja nr 7… Vi får hoppas att Lomanov lyckas axla manteln efter Sten-Åke Walltin.

Och förväntningarna på Lomanov och IFK är höga… Det talas redan om SM-guld…

gala2016Ja, förväntningarna är så höga att Vänersborgsgalan har flyttats till den 9 april. Från början var det nämligen tänkt att galan skulle gå av stapeln samma helg som bandyfinalen! Forum Vänersborg fruktade (enligt protokollet från styrelsemötet den 12 maj) att krocken med bandyfinalen:

”… kommer att försvåra biljettförsäljningen.”

Biljettförsäljningen till galan alltså… (Med på styrelsemötet i Forum Vänersborg var bland annat Lars Salonen, som också är ordförande, Håkan Lind, Lars Halma och från kommunen bland annat kommundirektör Ove Thörnkvist, samhällsbyggnadsförvaltningens ordförande Sophia Vikström och Stefan Leijon. Jag kommer antagligen att så småningom skriva några ”specialbloggar” om Forum Vänersborg.)

pengar6Naturligtvis är Sergej Lomanov Jr och hans ryska kompisar, Pavel Bulatov och Nikita Ivanov, inga billiga spelare. Tillhör man de bästa i världen och dessutom är världsmästare (fast jag är inte säker på att Ivanov är det) så kan man förhandla upp lönen ganska ordentligt… Enligt uppgifter till Sportbladet (Aftonbladet) handlar det om, för Lomanovs del, 250.000 kronor i månaden… Det tillbakavisas dock av en av sponsorerna. Det är hur som helst ett mycket stort ekonomiskt åtagande för IFK Vänersborg – så mycket kan vi vara säkra på.

Enligt Tommy Hjert, spelaransvarig i IFK Vänersborg, så var värvningarna möjliga tack vare tillskott av kapital från sponsorer (se Svt):

”Det är tack vare vårt sponsornätverk, några större sponsorer som ställer upp extra.”

Det sägs att det är 14 sponsorer som har satsat för att få hit de ryska stjärnorna. Men enligt Bandypuls.se (se här), som i sin tur anger Aftonbladet (Sportbladet) som källa, är det Vänersborgs mångmiljonär Leif Bengtsson som är nyckelpersonen bakom IFK Vänersborgs ryska stjärnvärvningar.

starsstripesLeif Bengtsson, som driver flera företag (bland annat Stars and Stripes), var med och startade Salladsbaren i Sverige AB som sedan blev Picadeli AB. Företaget såldes senare för miljardbelopp. Sedan två år tillbaka är Leif Bengtsson också styrelseledamot i IFK Vänersborg. Det är enligt Sportbladet Bengtsson som är en av de aktörer som har satsat mest pengar i IFK:

”Med Leif Bengtssons förmögenhet och engagemang riskerar klubbens jättesatsning inte heller att bli en ”dagslända”. Han är garanten som säkrar IFK Vänersborgs framtid.”

De ryska storvärvningarna tycks också ha gjort underverk för bandyintresset i staden. Enligt Sportbladet har IFK sålt säsongskort för 1,5 miljoner. Det ska jämföras med den gamla rekordnoteringen på 800.000 kronor.

sponsringDet är kul att IFK har hittat så givmilda sponsorer och att det går bra ekonomiskt för klubben – och kanske även då sportsligt denna säsong. Men det får mig samtidigt att undra över kommunens förhållande till IFK Vänersborg.

Det är bekant att Vänersborgs kommun har täta kontakter med IFK, både personellt och ekonomiskt. Kommunen annonserar bland annat på klubbens matchdräkt och ”sponsrar” klubben på olika sätt, bland annat med marknadsföring och genom att ha förhållandevis låga hyror. I varje fall i den meningen att hyrorna inte alls motsvarar de kostnader som kommunen har för arenan. (Bara att ha is i början av augusti kostar en hel del.)

arenavbgÄven om kommunens kostnader för arenan tycks ha blivit mindre förra året än tidigare. Förr uppgick nettokostnaderna till 27-28 milj kr per år. Kanske var det de låga räntorna som gjorde att nettokostnaden för 2015 enligt uppgift från kultur- och fritidsförvaltningen ”endast” uppgick till 21,5 miljoner kronor. Även om jag inte är helt övertygad om att samtliga kostnader ingår i denna summa. Jag är också fundersam på hur intäkterna förra året kunde uppgå till 3,542 milj kr… Under den tid arenan låg under ”min nämnd”, dvs barn- och ungdomsnämnden, redovisades alltid intäkterna till under 2 miljoner. Men det är ju naturligtvis bra för kommunen om kostnaderna för arenan minskar.

ifkSå det jag undrar är, nu när IFK har både sponsorer och en stor ekonomiska stabilitet, är det då inte dags att kommunen börjar behandla IFK Vänersborg som alla andra klubbar och föreningar i kommunen?

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Gunnar Lidell (M) har också funderingar kring IFK Vänersborg, sponsorer, kommunen och lite annat. Han har skrivit ett tufft mail till kommundirektör Ove Thörnkvist…

Det ska jag skriva om imorgon.

Kategorier:Arena Vänersborg, IFK
  1. Anders Lndqvist
    25 juli, 2016 kl. 22:46

    Har flyttat från Söderhamn: Broberg. Ser detta engagemang här i V-Borg och blir lyriks över ert drag med sponsorer etc. Hade aldrig hänt i vår forna bostadsort Söderhamn. Vi har kommit till en kommun med sport och idrott klart överlägset S-hamn. Fortsätt i samma anda som tidigare.Söderhamn blir en fäbodvall va det lider pga usla politiker som inte fattar vad sport och närhet till vatten kan inbringa i inkomster för ,kommun och näringsidkare.
    Nöjd inflyttad söderhamnare!

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: