Hem > Sanden > Sanden – en kort komplettering

Sanden – en kort komplettering

Den 5 december skrev jag om Sanden. (Se ”Ta inte vatten över huvudet på Sanden”.) Där visade jag följande karta över kommunalt ägd mark på Sandenområdet (det rödrandiga området):

Sanden_komm_mark

Kartan visar att den största delen av fastigheterna och marken på södra Sanden, förutom hamnen och gatorna, är i privat ägo.

Men jag skrev också att Vänersborgsbostäder och Fastighets AB Vänersborg (FABV) troligtvis också ägde fastigheter på Sanden. Och så var det. Vänersborgsbostäder äger Fregatten 20 och FABV äger Briggen 8 (se ljusblå områden nedan):

Sanden_komm_mark2

Det är dock bara att konstatera att den största delen av marken på södra Sanden fortfarande är privat. Och då blir det naturligtvis svårt att se hur de styrande partiernas planer på bostäder kommer att kunna gå i lås. Och det oavsett om kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) hotar med detaljplaner, piska eller något annat.

ttelaI TTELA den 7 december (se ”Flytta eller stanna?”) kunde vi läsa om hur några företagare ställde sig till kommunens planer. Någon var positiv till att sälja sin mark:

”Är det någon som vill exploatera och som kommer med ett bra erbjudande kan vi tänka oss att sälja.”

Bra erbjudande handlar nog om en hel del pengar. Tror jag… Dessutom var detta företag tydligen relativt ”lättflyttat”.

sanden_flyg

En annan företagare, som intervjuades i TTELA, hade en större fabrik på området. Han var inte alls intresserad av en flytt:

”Vi lägger oss inte i exploateringen runt om på Sanden och vi kommer att vara kvar.”

Och när det gällde kommunens planer på att fastighetsägarna på Sanden skulle betala kostnaderna för översvämningsskydd på 150 miljoner kronor, sa samme företagare, och fastighetsägare:

”Det kommer att kosta en hel del pengar och kommunen vill ju att fastighetsägarna ska stå för det. Men vi kommer inte att betala något för det.”

Om man ska vara realist, och inte en obotlig visionär och optimist, så får man nog räkna med att de många hindren på Sanden kommer att ta många år att komma över… Om det går att komma över dem överhuvudtaget.

.

Läs gärna mina tidigare bloggar om Sanden:

Kategorier:Sanden
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: