Hem > Hunneberg > Kommunens principer och Halle- & Hunneberg

Kommunens principer och Halle- & Hunneberg

moose2Överst i kommunens nyhetsarkiv på hemsidan finns en nyhet från den 27 juli. Det handlar om hur kommunen, tillsammans med Trollhättans stad och Grästorps kommun, ska utveckla Halle- och Hunneberg (se ”Så kan bergen utvecklas”):

”Halle- och Hunneberg är en fantastisk plats. Nu undersöker destinationsutvecklare Charlotta Bang hur det går att göra bergen ännu bättre.”

Hunneberg från söder, röd stuga, Västergötland, Sweden
Imacon Scanner 1600 dpi, TIFF 108,3 MbEn projektledare har tillsatts och en så kallad destinationsutvecklare har anställts för att utveckla besöksnäringen på bergen. Enligt TTELA, som hade en artikel i ämnet den 31 juli (se ”Charlotta ska ge bergen nytt liv”), ska vandringslederna:

”ses över när det gäller placering, omfattning och vem som ska sköta dem. Tanken är att ta fram en karta med inspirerande bilder och förslag på intressanta platser att besöka.”

Bakgrunden till projektet är ett beslut i kommunstyrelsen den 24 augusti 2016:

”Kommunstyrelsen godkänner avsiktsförklaring ‘Halle- & Hunneberg, en hållbar
reseanledning av internationell standard'”

sveaskogI avsiktsförklaringen står det att:

”Nu vill de tre kommunerna kring bergen, markägaren Sveaskog och Länsstyrelsen med den här avsiktsförklaringen ta nästa steg för att konkretisera och förverkliga möjligheterna till att ‘bergen’ ska bli en hållbar reseanledning av internationell standard.”

Dessutom ska också marknadsföringen utvecklas och framför sig ser man att det ställs:

”höga krav på kvalitativt boende, bra mat och att besöket ger ett lärande. En annan förutsättning är att det går att boka online var för sig och i färdiga paket.”

Det ska bland annat satsas på:

”Inventering och åtgärder av befintligt ledsystem samt hänvisning och informationstavlor, vindskydd, rastplatser, etc. Utveckla ett skyltkoncept för helheten.”

Skyltarna ska tillverkas på fler språk än svenska. Det är ju många turister, framför allt från Tyskland, som besöker bergen. Det ska också utarbetas nya vandringsleder, eventuellt med möjligheter till övernattning.

baverDet pratas också om, även om det inte står i avsiktsförklaringen, cykelleder, ställplatser för husbilar, stugor som ska iordningsställas, specialhus (”bäverhyddor”) som ska byggas, älghägn som ska skapas, hubbar och appar.

Planerna är stora och vidlyftiga.

Projektet kostar naturligtvis skattepengar. Kommunstyrelsen tyckte att Vänersborg skulle stå för en tredjedel av kostnaderna, dvs 433.400 kr. Det tyckte dock inte Trollhättan och Grästorp. Kommunstyrelsen i Vänersborg fattade därför ett nytt beslut den 12 oktober 2016 – Vänersborgs kommun åtog sig att stå för 540.000 kr. Så här löd beslutet:

”att budget för arbete med ‘Halle- och Hunneberg, en hållbar reseanledning av internationell standard’, om totalt 1,2 Mkr, ska belasta Vänersborgs kommun med 540.000 kr fördelat på 90.000 kr år 2016 och 450.000 kr år 2017.”

Om alla planer förverkligas lär kostnaderna stiga ganska drastiskt.

I ett protokoll från ett möte med styrgruppen för ”Projekt Halle- och Hunneberg” står det också att en vaktmästare skulle anställas i sommar för att arbeta med lederna. Om det har gjorts och hur denna tjänst i så fall har finansierats vet jag inte, men jag misstänker att detturist är en kostnad som ytterst hamnar hos skattebetalarna…

Halle- och Hunneberg besöks av många turister varje år och det är på många sätt ett bra initiativ av kommunerna. Ju fler turister, desto mer placeras Vänersborg på kartan. Även om jag efterlyser en diskussion om det lämpliga i att kommunala skattemedel används för att, i slutändan, privata företag ska skörda vinsterna…

Men framför allt…

nonoHalle- och Hunneberg är ju inte kommunal mark…

Och vi vet ju från diskussionen kring bland annat badplatserna att Vänersborgs kommun har som princip, även om principen inte är särskilt gammal och ingen vet vem som har beslutat om den, att bara sköta och bry sig om kommunal mark. Det var ju t ex kommunfullmäktiges starkaste, och enda, argument för att lämna badplatsen i Väne-Ryr åt sitt öde.

På bergen äger kommunen i stort sett ingenting. På Halleberg äger Vänersborgs kommun rasbranten mot Vargön och på Hunneberg Randhemsvallen. Dessutom äger det kommunala bolaget Fastighets AB Vänersborg en mindre fastighet på Hunneberg, där Kungajaktmuseet Älgens Berg ligger. All annan mark uppe på bergen ägs av staten genom Sveaskog och Naturvårdsverket.

hunneberg2

Vad det ska bli av projektet i framtiden är inte helt klart än. Arbetet fortskrider så att säga. Tisdagen den 29 augusti träffas styrgruppen för ”Projekt Halle- och Hunneberg” igen. Vi får se om Vänersborgs representanter tar upp de principiella frågorna om indirekta kommunala subventioner till privata företag och – markägandet…

Kategorier:Hunneberg
 1. Lehna Ljung
  18 augusti, 2017 kl. 16:29

  Tycker visst att ”Bergen” ska vara tillgängliga för div. aktiviteter och att det är bra att man ser över saker och ting, MEN jag vet att det finns SÅ många fina platser, vägar, besökvärda mål beskrivna av Göran Söderström. Som anställd på turistbyrån fick vi visningar och guidning av Göran till många smultronställen på båda bergen. Damma av dem, de är MYCKET intressanta.

 2. Rune
  15 augusti, 2017 kl. 20:34

  Man slutar aldrig förvånas över tjänstemän som hittar på och utformar beslutsunderlag hos Vänersborgs Kommun… ska kommunen börja lägga egna skattepengar i miljonklassen på turismverksamhet på annans mark?
  Alltså hitte-på-verksamhet med flera avlönade tjänstemän som inte ens tillhör kommunal kärnverksamhet ! Skrämmande att beslutet överhuvudtaget har tagits !

  Jag trodde att alla frågor kring besöksnäring, turism, boende, mat, mm numera överlåtits till det gemensamma turistbolaget som heter Visit Trollhättan Vänersborg. Detta bolag får ju redan miljoner från både Trollhättans och Vänersborgs kommunkassa.
  Det var väl därför som turistbolaget bildades, för att slippa ha avlönat folk i kommunhuset som jobbar med frivillig turism och besöksverksamhet, eller ?

  Slösa inte pengar på något som Sveaskog sedan många år redan håller sin hand över genom deras verksamhet som heter Ekoparker. (Bl.a. Ekopark Halle- och Hunneberg).
  http://www.sveaskog.se/jakt-fiske-och-friluftsliv/besoksomraden/ekopark-halle–och-hunneberg/

  Låt möjligtvis istället Sveaskog och Turistbolaget Visit prata med varandra om eventuella behov och möjligheter.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: