Hem > KS 2017, Sanden, Wargön Innovation > Heta politiska frågor (1/2)

Heta politiska frågor (1/2)

trainNu har det politiska tåget börjat rulla. Och det är bara lite drygt ett år tills det kommer fram till slutstationen – valet i september nästa år…

kommunstyrelsenKommunstyrelsen hade sammanträde igår. Kallelsen bestod av 805 sidor, men mötet blev ändå kort, ca 2 timmar. Det var bara i ett ärende som Vänsterpartiet hade en avvikande åsikt. Det handlade om att ”Program för Detaljplaner för Sanden söder om Dalbobron” ska godkännas av fullmäktige och att ”byggnadsnämnden får i uppdrag att bedriva fortsatt planarbete och upprätta detaljplaner för området”.

Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen, och jag håller med dem, anser att processen för Sanden går för fort. Det finns andra detaljplaner som bör prioriteras, t ex Holmängen, Skaven/Öxnered och Onsjö. Ska planeringen av Sanden komma igång nu och dessutom prioriteras kommer detta oundvikligen att påverka arbetet med de andra områdena. Ochsanden det är boende i dessa områden som är viktigast. Bostäderna på Sanden kommer helt enkelt att bli så dyra, att ”vanligt folk” inte kommer att ha råd att bo där.

Det finns dessutom en mängd olösta frågor på Sanden. Ägarförhållandena är bara en. Många som bedriver verksamhet där vill helt enkelt inte flytta. Kommunstyrelsens majoritet anser emellertid att dessa frågor får lösas efterhand…

lansstyrelsen-vastra-gotalandLänsstyrelsen skriver om Vänersborgs planer på Sanden:

”Svårigheterna att lokalisera bostäder i nära anslutning till så många källor med omgivningspåverkan är dock fortfarande påtaglig. Kommunen har kommit en bit på väg med strategin för översvämningsskydd. En stor fråga är när och om olika industrier och hamnen kommer att flytta från området och vilken möjlighet kommunen har att synkronisera dessa processer så att alla etapper enligt förslaget kan genomföras. Det finns ett fortsatt behov av detaljerade underlagsmaterial som visar att det går att skapa godtagbara boendemiljöer i området.”

Som sagt, det återstår mycket att lösa. ”En bit på väg” med översvämningsskyddet… Och den synkronisering som Länsstyrelsen talar om vill kommunstyrelsen lösa efterhand… Den också…

Kommunstyrelsen vill alltså bara köra på och lösa problemen allt eftersom de uppkommer – en attityd och inställning som tyvärr är alltför vanlig i Vänersborg, och som historisk har visat sig bli dyrbar… Väldigt dyrbar. Sanden är nog inget undantag. Det lär bli dyrt där också…

Du kan läsa mer om kommunstyrelsens sammanträde på Vänsterpartiets hemsida, ”Det tar tid att komma igång”.

wargoninnovationsFör ovanlighetens skull hölls kommunstyrelsens sammanträde på eftermiddagen. Orsaken var att det första spadtaget på Wargön Innovation togs med närvaro av närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på förmiddagen.

Det var den 22 februari i år som kommunfullmäktige i Vänersborg beslutade att (se ”KF röstar ja till Wargön Innovation”):

”Kommunfullmäktige ställer sig positiv till fortsatt utveckling av projektet Wargön Innovation. Kommunfullmäktige godkänner att i Fastighets AB Vänersborgs regi uppförs en byggnad för projektet Wargön Innovation, i huvudsak enligt redovisade skissförslag och investeringsförslag inklusive tomtkostnad. Totalkostnaden beräknas till 24,8 mkr. Finansiering sker genom ökad upplåning och egna likvida medel.”

votering2Beslutet föregicks av en votering som slutade 32-19. Bland de 19 ledamöter som röstade nej fanns bland annat moderaterna. Själv var jag tveksam in i det sista (se ”Wargön Innovations vara eller inte vara”), men röstade slutligen tillsammans med de andra i Vänsterpartiet ja.

Gunnar Lidell (M) överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Lidell ville få beslutet prövat. Och naturligtvis upphävt, eftersom han misstänker att beslutet är olagligt.

forvaltningsrattenJag tror inte att överklagandet går igenom. Den dåvarande kommunjuristen hade tagit upp de juridiska aspekterna av beslutet i underlaget inför beslutet. Visst, beslutet var en slags balans på den juridiska knivseggen, men kommunjuristen bedömde att projektet var lagligt. Och kommunjuristen brukade veta vad hon pratade om…

Nu har man börjat gräva ute i Vargön. Det har vi kunnat läsa om i media. Fast det är klart, när Mikael Damberg sa till TTELA (se ”Modig satsning av Vänersborg”) att det var en:

nervous2”modig satsning som Vänersborgs kommun gör”

… så blir man lätt lite nervös…

Men jag tror, hoppas och vill att det blir bra. Blir satsningen lyckad kan det leda till fler arbetstillfällen i Vargön. Precis som Marie Dahlin (S) säger. (Se ”Kommunalrådet: Det kommer ge arbetstillfällen”.) Något som verkligen är viktigt för både kommunen och Vargön.

Det var två av de politiska frågor som det kommer att diskuteras kring fram till det politiska tåget kommer till nästa station.

 1. LasseVbg
  18 augusti, 2017 kl. 07:59

  Jag har inte så mycket underlag för min skepsis som Rune. Men bara det faktum att Marie D och Bo C stöder projektet gör mej mycket tveksam.

 2. Rune
  17 augusti, 2017 kl. 21:31

  Skeptiske Rune tänker och skriver … Bakåtsträvare ? … nej, bara en simpel realist ! … och besviken på kommunens fortsatta slöseri med andras pengar.
  Jag gillar moderaternas överklagan.

  En så kallad testanläggning för beräknad kostnad av 24,8 miljoner i Vargön, det är vad några av kommunens politiker beslutat att det kommunala Fastighets AB ska bygga finansierad genom lånade pengar. 24,8 miljoner är mycket stora pengar, vet ni det?
  Viktigt fråga till politiker: -Skulle Ni gjort denna satsning med era privata pengar ?

  1) Arena nummer 2 ? – Investeringen stannar ju troligtvis inte vid 24,8 miljoner utan ytterligare upplåning eller tillskott från skattemedel till Fastighets AB om cirka ett år när byggnaden ska verksamhetsanpassas och fasta inventarier köpas in.
  2) Det är ju ingen färdig testanläggning och laboratorium som står klar i maj 2018. Det är ju bara en byggnad, placerad halvvägs till Trollhättan och helt tom på innehåll. Hyresgästen Innovatum ska säkert inreda med något litet under den korta hyrestiden till 2019.

  Kommunalråd Bo Carlsson säger i ttela: ”-Det här är ny och okänd mark men vi måste våga ta steget in i framtiden”
  Kommunalråd Marie Dahlin säger i ttela: ”-Förhoppningen är att det här sätter Vänersborg på kartan, helst världskartan”
  Wargön Innovation representant säger i Radio Väst: ”-Det finns tre projekt varav ett är odlingsdukar av cellulosa”

  Tunga argument ?

  Snälla politiker, försök inse att näringslivet, forskningsinstitut och innovationscentra är betydligt komplexare och svårare verksamhet än att bygga en tom byggnad i Vargön som Innovatum bara ska hyra i 1½ år.
  Ni, några Vänersborgspolitiker och kommunala chefer, som säger er vara banbrytande, innovationsbenägna och framtidsansvariga slår ju in öppna dörrar och ni går in i rum där lampan redan är tänt sedan länge.
  Arbeta istället med kommunal kärnverksamhet, det är mycket bättre för kommunens invånare och återbetalar sig bättre per satsad skattekrona men är kanske inte lika fräckt.

  Bara ett av landets sex stora skogsföretag, Stora Enso, satsar 1 miljard om året på forskning och innovation. Sedan några år har Stora Enso ett fullt fungerande innovations-, lab- och forskningscenter i Nacka med 100 anställda. De har redan utvecklat framtidens odlingsdukar av skogsråvara/cellulosa som de kallar Mulch Paper som går i produktion i Kvarnvedens gamla pappersbruk. Stora Enso lade 5 års forskningsarbete bara på framtidens odlingsdukar som ersättare till plast.
  http://biomaterials.storaenso.com/AboutUs-Site/Pages/Innovation-centre-for-biomaterials.aspx

  Mikael Damberg (S) var hos Stora Enso under 2015 och sade där samma saker på en invigning som han rutinmässigt repeterade en gång till i Vargön häromdagen.
  https://www.sydved.se/senaste-nytt/nytt-fran-sydved/stora-enso-inviger-nytt-innovationscenter-for-biomaterial

  Andra exemplet är Wallenberg Wood Science Center som ligger granne med Stora Ensos innovationscenter. Här forskas och laboreras kring framtidens material från skogen, textilier, mm. Grundades 2008 och har en årlig budget på 40 miljoner kronor. Stiftelsen Knut och Alice Wallenberg gör strategiska satsningar!
  http://wwsc.se/

  Tredje exemplet i Sverige är Swerea som har forskning och innovation i Sverige kring framtidens material, ett av många områden är textilier.
  https://www.swerea.se/test-demo/textilatervinning
  https://www.swerea.se/kompetensomraden/materialteknik-ravaror/textilier/textilatervinning

  Wargön Innovation är en jättebra och rätt satsning från Innovatum AB, men istället för samarbetsparten Vänersborgs kommun som självpåtaget av någon konstig anledning gärna vill leda, satsa, utveckla, bygga och driva med hjälp invånarnas skattepengar och lån så borde Wargön Innovation istället samverka mer med redan befintliga aktörer i Sverige och med Sveriges högskolor och universitet.
  Är det sedan något företag inom näringslivet eller en organisation som vill söka bygglov och bygga något på industriområdet i Vargön så är det varmt välkommet, där har ju kommunen de senaste två åren, för ca 40 miljoner, gjort iordning ett stort industriområde med tomter, nytt VA och nya vägar.

  Så här sa Mikael Damberg (S) tillsammans med rektorer på KTH och Chalmers samt sex vd från stora skogsföretag bland annat i en debattartikel i Ny Teknik i oktober 2016: ”- Tillsammans med regeringen satsar nu universitet och landets sex ledande skogsföretag stort för att bygga upp en nationell forskningsplattform. Forskningsplattformen kommer att utgå från det befintliga Wallenberg Wood Science Center, ett gemensamt forskningscenter vid KTH och Chalmers, som redan i dag är ledande inom området. Den kommer också vara knuten till forsknings- och utvecklingsmiljön Formax vid den nationella forskningsanläggningen Max IV i Lund.
  https://www.maxiv.lu.se/news/formax-ny-portal-for-traforskning/

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: