Hem > Kommunfullmäktige 2017, Wargön Innovation > KF röstar ja till Wargön Innovation

KF röstar ja till Wargön Innovation

Det var en hel del ärenden som skulle avhandlas på fullmäktige igår. Och efter att strulet med mikrofoner och datorer hade avhjälpts på ett någorlunda hyggligt sätt så kom sammanträdet också igång. Dock utan att alla funktioner i systemet fungerade.

WIDet var i synnerhet det första ärendet som tilldrog sig uppmärksamt och allmänt intresse:

”Fråga om uppförande av byggnad projekt Wargön Innovation.”

Ärendet tog nästan två timmar att avhandla. Det var ovanligt många talare som deltog i debatten och min uppfattning var nog också att det var en i huvudsak saklig och bra diskussion. TTELA var snabbt ute med nyheten, med dels ett referat (”Klart för testanläggning”) och dels en särskild kommentar av Niklas Johansson (”Politikerna är tvungna att till slut sätta ner foten”).

votering3Ärendet slutade med en votering där beslutet blev att byggnaden ska uppföras. Resultatet blev 32-19, en ganska övertygande majoritet alltså. De partier som röstade ja till beslutet var socialdemokraterna, centerpartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna, välfärdspartiet och Vänsterpartiet. Moderaterna, liberalerna och sverigedemokraterna röstade nej. En miljöpartist i salen andades ljudligt ut, det var ett tag sedan som den styrande minoriteten vann en viktig omröstning…

Marie_Dahlin2Marie Dahlin (S) startade debatten med att säga:

”Äntligen! Som jag har väntat på det här beslutet.”

Tyvärr fick jag lite dåliga vibbar av det uttalandet. Det var ungefär så som debatten lät när beslutet om arenan togs för några år sedan… Men i sak blev det rätt. Dahlin fortsatte nämligen med betydelsen av en anläggning i just Vargön. Något som Lutz Rininsland senare fyllde i med att det stora såret från Holmens nedläggning måste läkas. Dahlin och flera andra talare tog också upp vikten av satsningen ur miljösynpunkt – återvinning, hållbar produktion och grön tillväxt. Men visst var det så att ja-sidans argument till stor del präglades av en stark tro och många förhoppningar, något som framför allt moderaterna inte var sena med att påpeka.

Det var många moderater uppe i talarstolen igår. De tog framför allt upp två frågor:

 • Klarar det här beslutet ett överklagande – juridiskt?
 • Har någon försökt att hitta några andra hyresvärdar?facebook_M

På moderaternas Facebooksida skriver de idag att de inte fick svar på dessa frågor. Det tycker jag inte är helt med sanningen överensstämmande faktiskt. Benny Augustsson (S) sa t ex att det inte fanns några tomma industrifastigheter, inte ens i Trollhättan. Marika Isetorp (MP) menade att det var en unik byggnad som skulle uppföras.

vbg_loggaDet är klart att privata intressenter skulle kunna uppföra byggnaden, som många moderater efterlyste – med en moderat baktanke att eftersom inga har gjort det så är tron på projektet tämligen svalt… Men ibland måste stat och kommun gå före i mer riskfyllda projekt för att få igång verksamheter – och när dessa väl kommer igång och visar sig bli lyckade, så kommer det privata kapitalet som på beställning. Vi har sett många exempel på sådant i Sverige.balans_knivegg

När det gäller det juridiska så tog jag upp det ämnet från talarstolen. Jag hänvisade till att det var en slags balans på den juridiska knivseggen, men att kommunjuristen, i det underlag som fanns i handlingarna, bedömde att projektet var lagligt. Och efter att ha läst några domar där kommuner har fällts i liknande fall, så var dessa mål ändå ganska olika fallet Wargön Innovation. Men det vet moderaterna lika bra som alla andra, att de som avgör vad som är lagligt eller ej inte finns i sessionssalen i Vänersborg, de sitter och dömer i olika domstolar.

lidell_talarstol3Gunnar Lidell (M) påpekade också att det fanns kostnader som inte inräknades i de 24,8 miljoner som den nya testanläggningen beräknas kosta. Anders Strand (SD) menade också att frågan om den framtida finansieringen var obesvarad. Och visst, det hade de rätt i. Antagligen är det dock inte särskilt många fler miljoner som det är fråga om och antagligen har kommunen också råd med det. Det kan ju också bli en lyckad satsning, som de som röstade ja tror, och då kommer det in intäkter. Men visst pekade Lidell och Strand på känsliga frågor. Det gjorde också Jonathan Axelsson (M)…

Axelsson lät som en vänsterpartist när han tyckte att pengarna till Wargön Innovation istället skulle användas till välfärden som skolor, pedagoger etc. Det är argument som jag, och flera vänsterpartister med mig, har brottats med under ärendets gång… Även andra, som t ex Tove af Geijerstam (L), talade om kommunal kärnverksamhet. Och som sagt, det berörde några ledamöter till vänster…jaja

Men efter en längre tids funderingar röstade jag ja till förslaget. Niklas Johansson skriver i sin kommentar i dagens TTELA:

”Stefan Kärvling (V) likande ärendet vid ett lotteri med både vinstlotter och nitlotter i. Han gjorde bedömningen att chansen för en vinstlott var tillräckligt stor och röstade för ett bygge.”

framtidOch Niklas Johansson framför sin egen synpunkt i direkt anslutning till citatet ovan:

”Och så måste det nog vara ibland. Varken politiker eller någon annan kan se in i framtiden.”

.

PS. Jag har tidigare skrivit tre bloggar om Wargön Innovation:

 1. LasseVbg
  24 februari, 2017 kl. 08:01

  Detta kommer att gå galet, någon gång på 20-talet…

 2. Adam Frändelid
  23 februari, 2017 kl. 23:08

  Storhetsvansinne är nog att ta i. Dock är/ var detta en väldigt svår fråga.Det går att argumentera åt båda håll. Beslutet som togs KAN bli bra i slutändan. Framtidstro är viktigt! Om Gunnar L mfl vill ha en prövning av beslutet i domstol så behöver det inte vara fel.

 3. Larsson
  23 februari, 2017 kl. 22:24

  Köp en penninglott medans Du är på G.

 4. 23 februari, 2017 kl. 20:33

  Jag sitter direkt under talarpultet vid fullmäktiges sammanträden. Efter jag gjorde mitt inlägg var det flera andra innan Stefan förklarade sig. Jag får erkänna att jag blev glad över att vi landade vid samma slutsats, men det var först vid Stefans sista avslutande meningar som det blev klart. Ingen ska komma och påstår att vi tog lätt på ärendet, flera av oss har under det gångna året gått från ett ”kanske ja” till ett klart ”nej” och tillbaka till ett ”ja med förbehåll”. Det har varit så många olika uppfattningar i Vänsterpartiet i Vänersborg att ingen någon gång under hela den årslånga interna debatten kom på tanken att förorda att vi måste ha samma uppfattning i slutändan. Fast det blev så, när alla sex tjänstgörande ledamöter ställde sig bakom kommunstyrelsens förslag.

 5. paj
  23 februari, 2017 kl. 19:43

  Åter igen har politiker fått storhetsvansinne med kommunala skattemedel . skämmes stefan skämmes .

  • 23 februari, 2017 kl. 19:51

   Visst kan du kritisera, men ”storhetsvansinne” är inte ett av orden du ska använda. Har inget med beslutet att göra. Inte för Vänsterpartiets del i varje fall.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: